Megint bukott Strasbourgban a magyar állam, fizethetnek a trafikmutyi miatt

Húszezer euróval gazdagodik az emberi jogi bíróság keddi ítélete szerint egy újabb magyar trafikos, akitől 2013-ban megvonta az állam a dohányárusítási engedélyt. A döntés gyakorlatilag jogerős, mert a kormány egyszer már próbálkozott az ügyet a Nagykamara elé vinni, de a strasbourgi fórum az indítványt elutasította.

A magyar állam megsértette a magántulajdonhoz való jogot, amikor 2013-ban visszavonta a dohányárusítási engedélyeket – mondta ki másodjára is az Emberi Jogok Európai Bírósága. A Hodorog László Istvánnét képviselő Magyar Gábor ügyvéd tájékoztatása szerint a panaszosnak húszezer euró kártérítést ítéltek meg, s az államnak kell állnia további 3800 euró eljárási költséget is.

A verdikt nem túl terjedelmes indokolásában visszautaltak arra, hogy korábban a testület a soproni Vékony László ügyében már döntött, és megállapította: a trafikengedélyek visszavonása a tulajdonjog aránytalan korlátozását jelentette, az árusítási jog újraosztása átláthatatlan volt, az érintettek számára pedig nem biztosítottak érdemi jogorvoslati lehetőséget.

Ezt megelőzően 14 egykori trafikos az Alkotmánybírósághoz fordult, azt állítva, hogy amikor megfosztották őket a dohány-kiskereskedelmi tevékenység folytatásának lehetőségétől, sérült a tulajdonhoz és a szabad vállalkozáshoz való joguk, ami az alaptörvénnyel és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes. A testület tavaly nyáron a panaszokat azonban elutasította.

A többségi álláspont szerint önmagában az, hogy valaki hosszabb időn át, határozatlan időtartamra szóló működési engedély alapján dohánytermékeket árusíthatott, és ebből rendszeres jövedelemre tett szert, nem jelenti azt, hogy ez a gazdasági tevékenység tulajdonnak vagy alkotmányosan védett tulajdoni várománynak lenne tekinthető.

Az alaptörvény legfőbb őrei – miként a magyar kormány is – most tehát ismét elbuktak. Ráadásul gyakorlatilag jogerősen, mert a Vékony-ügyben egyszer már próbálkozott a kabinet fellebbezni, tehát kezdeményezték, hogy a Nagykamara mondja ki a végső szót, de ezt az indítványt Strasbourgban elutasították.

Magyar Gábor leszögezte: megint nyilvánvalóvá vált, hogy az Orbán Viktor által beismerten kereszténydemokrata többségű Alkotmánybíróság képtelen ellátni alapjogvédelmi funkcióját. Mindezek után különben nem lehet kérdéses, hogy mit lép a többi hasonló panaszt beterjesztő volt trafikos ügyében a nemzetközi fórum – állítja az ügyvéd.

Bizonyos benne, hogy további 13 ügyfele – és a kollegái által képviselt több más volt trafikos is – nyerni fog. Szerinte a kormány ebben a helyzetben egyetlen érdemi döntést hozhat: törekednie kellene arra, hogy a panaszosokkal megegyezésre jusson.

Az eddigi ítéletekből kiderül – tette hozzá –, hogy nagyjából milyen összegről lehet szó, és ez tárgyalási alapnak elfogadható. A kabinet visszakozása szerinte azért is racionális lépés lenne, mert akkor legalább az eljárási költséget megspórolhatnák.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.