galéria megtekintése

Andy Vajnát tényleg feldühítette a TV2-s ámokfutás

9 komment


Bednárik Imre

Andy Vajna tulajdonos két héttel ezelőtti odapirítása nyomán Kökény-Szalai Vivien, a TV2 hírigazgatója próbálja konszolidálni a saját helyzetét és a Tények igencsak megroggyant presztízsét, nézettségét – értesült a Népszabadság.

Több TV2-s forrásunk szerint is lett következménye annak, hogy feldühítette magát Andy Vajna tulajdonos, aki április elején szűk körben értetlenségének, elégedetlenségének adott hangot a kereskedelmi csatorna hírosztályán Kökény-Szalai Vivien február végi kinevezése óta történt botrányos riportok, kirúgások és azok álságos kommunikációja miatt. Ezután a TV2-ben még az a hír is járta, hogy Kökény-Szalait a próbaideje lejárta előtt felmenthetik a pozíciójából, de a Story magazin egykori főszerkesztője még védettséget élvez, mert baráti kapcsolatot ápol Vajna Tímeával és Kaminsky Fannival, a miniszterelnök egyik sajtósával, Habony Árpád főtanácsadó volt feleségével.

A hírigazgatóságról származó információink szerint az elmúlt két hétben Kökény-Szalai több tekintetben is stílust váltott. Személyesen már nem rendel lejárató riportokat ellenzéki politikusokról és civil aktivistákról. Emlékezetes, nemcsak a szakmában, hanem a nézőknél is kiverte a biztosítékot az, hogy a Tények karaktergyilkosságot kísérelt meg Pukli Istvánnal, a Tanítanék Mozgalom vezetőjével és a miniszterelnök vagyongyarapodását firtató Juhász Péterrel, az Együtt alelnökével szemben. Ezekben a napokban esett a Tények nézettsége, s az egész magyar sajtó foglalkozott a kínos riportokkal. Ez presztízsszempontból is káros volt a tévének, olyannyira, hogy azóta többen jelezték: nem nyilatkoznak a Tényeknek. Ők nem csak ellenzéki politikusok vagy a kormányt nyíltan bíráló személyek, hanem olyan civilek, akiket egy-egy riporthoz szakértőként akartak megszólaltatni a riporterek.

 

A másik, a Tényekben már érzékelhető változás, hogy egyre kevesebb benne a politikával foglalkozó hír, s egyre több a bulvár és a bűnügyi információ. E mögött nyilvánvalóan az a „koncepció", hogy az elmúlt években a Tények akkor volt a legnézettebb, amikor marginalizálták a politikát, balesetekkel, bűncselekményekkel és bulvárhírekkel töltötték meg a közel egyórás híradót.

2013-ban és 2014-ben voltak olyan időszakok, amikor a Tények ezzel a „kékfény-bulvár" híradóval minden célcsoportban vezetett, a teljes lakosság körében, a kereskedelmileg preferált 18–49 éves korcsoportban és a TV2 által előnyben részesített 18–59-es korosztályban is. A reklámadó 2014-es bevezetése után azonban a leginkább hátrányosan érintett RTL Klub „kardot rántott", a Híradó alaphangneme kormánykritikus lett, ami jelentős nézettségnövekedést is hozott. Azóta a TV2 több szakmai hibát is elkövetett a programozásban, ami miatt jelentősen szétnyílt a nézettségi olló az RTL Klub javára. Mára ott tartunk, hogy az RTL Klub a hétköznapok többségét toronymagasan nyeri, a TV2 a hétvégenként tud visszavágni a tehetségkutatóival, nagyszabású show-műsoraival, Ilyen volt a Sztárban sztár, most meg a Nagy Duett, de ezek is csak mérsékelni tudják az RTL nyomasztó fölényét.

Újabb állami hitelt kaphat Andy Vajna

Az állami tulajdonban lévő Eximbank a korábbi 6,72 milliárdos kölcsön mellé újabb milliárdos nagyságrendű hitelt nyújtana a TV2 működtetésére – írta a Válasz.hu. Erre Andy Vajna cége úgy reagált: „a TV2 finanszírozásával kapcsolatban több bankkal is folynak tárgyalások forgóeszközhitel felvételéről, de ezek egyike sem állami kamattámogatási konstrukció".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.