galéria megtekintése

Meghökkentő ötlettel állt elő Mocsai, bevezetné a tudományosnak látszó fokozatot

49 komment


Kácsor Zsolt

A Testnevelési Egyetem rektorának lapunk birtokába került tervezete szerint egy új, speciális doktori fokozatszerzési eljárásban egyetlen év alatt meg tudná szerezni a doktori címet egy sportoló vagy sportszakember.

Mocsai Lajos példát mutat: tavaly szeptemberben a Debreceni Egyetem díszdoktora lett
Mocsai Lajos példát mutat: tavaly szeptemberben a Debreceni Egyetem díszdoktora lett
Czeglédi Zsolt / MTI

A Magyar Rektori Konferencia megbízásából egy új, speciális sporttudományi doktori fokozatszerzési rendszer kialakításáról írt tervezetet Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem (TE) rektora. A lapunk birtokába került munkaanyagból kiderül, hogy az eddigi sporttudományi fokozattal szemben az új fokozatszerzési eljárás attól speciális, hogy a jelölt mind­össze egy év alatt megszerezheti a sportdoktori címet a doktori pályázat benyújtásától számítva a döntés meghozataláig. Ez jelentős enyhítés volna a követelményrendszerben.

A Doctor of Sport and Physical Education (DSP) cím az anyag szerint „a világszintű sporttevékenységgel kapcsolatos eredmény elismerése, melynek háttere a gyakorlati sportra jellemző alkalmazott tudományos kutatás is". A fokozatszerzés főbb kritériumai, hogy a jelölt osztatlan vagy mester képzésben diplomát szerzett, rendelkezik legalább egy középfokú nyelvvizsgával a nemzetközi sportvilágban használt idegen nyelek valamelyikéből (angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz, kínai, japán), hosszú időn át kimagaslóan eredményes sportszakmai tevékenységet folytatott, illetve a doktori pályázata lezárásaként „a Habitus Vizsgáló Bizottság előtt szóban képes átadni rendszerezett ismereteit, bemutatni portfólióját, és azt a Habitus Vizsgáló Bizottság előtt megvédeni". Az említett portfólió egyébként az anyag szerint nem más, mint az „önálló, tudományos igényű munkásság, a sporttal kapcsolatos tevékenység eredményeinek összefoglaló dokumentuma".

 

A szerző úgy fogalmaz: a speciális sporttudományi doktori fokozatszerzési rendszer célja „elsősorban a sporttudomány(ok) elismertetése, mint önálló tudományos diszciplína, valamint rövid távon egy olyan követelményrendszer kialakítása, ahol a kiemelkedő sportszakmai munkát végző szakemberek – akik gyakorlati tevékenységüket képesek tudományos módszerrel elemezni és tudásukat szintetizálni – méltó megbecsülést nyerjenek".

Nem világos azonban, hogy a tudományos világban miért számíthatna méltó megbecsülésre egy olyan sportdoktor, aki a fokozatát mindössze egy év alatt szerezte meg. Mocsai tervezetének ugyanis az a legárulkodóbb mondata, hogy „a speciális sporttudományi doktori fokozatszerzésre irányuló eljárás lefolytatását úgy kell ütemezni, hogy a teljes eljárás a kérelem benyújtásától számított egy éven belül döntéshozatallal lezárható legyen".

A hazai felsőoktatást belülről jól ismerő, a doktori fokozatszerzési eljárásokra rálátó informátorunk szerint Mocsai tervezetének az a lényege, hogy „valami nagyon nehezen definiálható tevékenység alapján is adható legyen tudományosnak látszó fokozat". Szerencsére azonban egyelőre csak tervezetről van szó, így egyáltalán nem biztos, hogy az illetékes hazai szervek hajlandók lesznek akkreditálni egy olyan doktori eljárást, amely egyetlen évnél nem tart tovább.

Tanári megoldások

Mint beszámoltunk róla: a Debreceni Egyetem tekintélyes tudományos munkássággal bíró tudósai körében felháborodást keltett, hogy az intézményben tavaly díszdoktorrá avatták a tudományos munkássággal alig rendelkező Mocsai Lajost. A véleményező testületként eljáró doktori és habilitációs tanács leszavazta az előterjesztést, a szenátus azonban támogatta a javaslatot. Áder János sem vette figyelembe a szakmai véleményeket: az államfő tavaly annak ellenére nevezte ki professzorrá Mocsait, hogy az edző egyetemi tanári pályázatát az illetékes bizottság nem támogatta. Mint ismert, a felsőoktatási törvény 2013-as módosítását azért nevezték el lex Mocsainak, mert ez tette lehetővé, hogy Mocsai Lajosból – aki akkor nem volt sem doktor, sem professzor – 2014-ben a Testnevelési Egyetem rektora lehessen.

Kapcsolódó cikkek

Díszdoktort csináltak Mocsai Lajosból Debrecenben

Forrásaink szerint „szervilizmusról” állított ki bizonyítványt a Debreceni Egyetem szenátusa, amely ma a tiltakozás ellenére megszavazta Mocsai Lajos kézilabdaedző díszdoktori kitüntetését.

Mocsai nem is sport, hanem a bölcsészettudomány doktora lett

Kreatív megoldással adott díszdoktori címet a Debreceni Egyetem Mocsai Lajosnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma pedig egyetemi tanári kinevezésre terjesztette fel az elsősorban nem tudományos munkásságáról elhíresült kézilabdatrénert.

Furcsa ünnepséget tartottak Mocsai Lajosnak

A nemzetközileg elismert kézilabdaedző nem rendelkezik a Debreceni Egyetem tanáraihoz mérhető tudományos munkássággal, sőt, az egyetemi oktatásban alapkövetelménynek tekinthető PhD-fokozatnak sincs birtokában, ennek ellenére díszdoktorrá avatása alkalmából olyan kitüntető köszöntést kapott a tanévnyitón, amit egy világhírű akadémikus is megirigyelhetne.

Mocsai szemet vetett a befejezetlen Sportkórházra

Irodákat és előadótermeket alakítana ki Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a több évtizede félbehagyott Sportkórházból.

Senki sem kapott még annyit, amennyit Mocsai Lajos intézménye kaphat

Jókora visszhangot váltott ki a kormánynak az a döntése, hogyhárom év alatt 36 milliárd forinttal – plusz két értékes ingatlannal, valamint berendezési tárgyakkal és sportszerekkel – járul hozzá a Testnevelési Egyetem fejlesztéséhez.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.