Meghalt Pozsgay Imre

Nyolcvanhárom éves korában pénteken elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár - közölte a család az MTI-vel.

Pozsgay Imre 1933. november 26-án született Kónyban. Diplomáját 1957-ben szerezte a budapesti Lenin Intézet történelem-maxizmus-leninizmus tanári szakán. 1969-ben megkapta a filozófiai-szociológiai tudományok kandidátusa címet.

A Kádár-korszak egyik jelentős politikusa, a rendszerváltás egyik emblematikus figurája volt. Kormányzati pozícióba először 1976-ban került, először kulturális, majd művelődési miniszterként. 1982 és 1988 között a Hazafias Népfront Országos Tanácsa titkára, 1988 és 1990 között államminiszter. Eközben, 1983 és 1994 között országgyűlési képviselőként is dolgozott és az MSZMP-ben is vezető tisztséget töltött be: 1980 és 1989 között a Központi Bizottság, 1988 és 1989 között Politikai Bizottság tagja volt. 1990 májusa és novembere között a Magyar Szocialista Párt országgyűlési frakciójának vezetője.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Ő volt az első állampárti politikus, aki az 1956-os forradalmat népfelkelésnek nevezte, 1989. január 28-án, Grósz Károly távolléte alatt. Nagy Imre újratemetésén őrt állt a koporsónál. 1989-ben a párt újonnan alakult elnökségének és a Politikai Intézőbizottságnak is tagja volt. A Magyar Szocialista Párt alapítója és első elnökségének tagja volt. Ugyanebben az évben a párt köztársaságielnök-jelöltje is volt.

A rendszerváltást követően egy ideig az MSZP alelnöke volt, és tagja lett az első szabadon választott parlamentnek is. Az MSZP-vel azonban hamar szakított, 1990 novemberében lépett a pártból és a frakcióból is. Ezt követően a Nemzeti Demokrata Szövetség nevű formációval próbált bekerülni a parlamentbe, sikertelenül. A baloldaltól eltávolodott, előbb az MDF képviselőjelöltje lett, majd a 2000-es évek elején feltűnt a Fidesz kongresszusain is.

„Az egész magyar demokrácia és a rendszerváltást előkészítő politikai elit a nyolcvanas években az általam vezetett Hazafias Népfront köpönyegéből bújt ki" – tette a provokatív kijelentést a Heti Válasznak adott 2005-ös interjúban.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.