Meghalt Dóra Ottó

Salgótarján szocialista polgármestere 53 éves volt.

Rövid, súlyos betegség után elhunyt Dóra Ottó, az MSZP politikusa, Salgótarján polgármestere – tudatta vasárnap este a politikus Facebook-oldala.

Dóra Ottó
Dóra Ottó
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Dóra Ottó 1962. június 1-én született Gödöllőn. Általános iskoláit Kálló községben, középiskolai tanulmányait pedig a budapesti I. István Közgazdasági Szakközépiskolában végezte, ahol középfokú pénzügyi és számviteli ügyintézői képesítést, majd 1990-ben az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskolán történelem-népművelés szakos általános iskolai tanári diplomát szerzett.

1986-tól a Nógrád Megyei KISZ Bizottság alkalmazottja volt. 1989 és 1991 között a salgótarjáni Medves Hotel igazgatói tisztségét töltötte be, majd ezt követően 1994-ig egy kereskedelmi vállalkozással foglalkozó társaság vezetőjeként tevékenykedett. 1998-tól a Nógrád Megyei Közgyűlés tagja majd a 2002. évi önkormányzati választásokat követően a megyei közgyűlés elnökekének választották. Ezen időponttól a Nógrád Megyei Területfejlesztési Tanács elnöke, illetve 2004-ben a Regionális Területfejlesztési Tanács soros elnöke volt. Tavaly választották Salgótarján polgármesterévé. 1995-2002 között a Magyar Szocialista Párt Nógrád Megyei Szervezetének ügyvezető alelnökeként, és emellett parlamenti szakértőként dolgozott. Rövid időre pedig országos hírnevet szerzett, amikor egy 2010-es kampányeseményen rapelt a „táncoló" Mesterházy Attilának. Műtősnőként dolgozó feleségével két leánygyermekük volt.

Dóra Ottó egy hónapja kórházba került. Facebook-oldalán tegnap jelent meg a következő  üzenet: „„Tisztelt Városlakók, Kedves Barátaim! Betegségem nem engedi, hogy Önökkel köszöntsem az Advent kezdetét, és hogy közösen gyújtsuk meg a szeretet jelének első adventi gyertyáját. Kívánom, segítse mindannyiukat testi, szellemi és lelki megújuláshoz, feltöltődéshez az Advent időszaka. Békés, meghitt és szeretetteljes készülődést kívánok az ünnepekre.”

A halálhírre Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke a Facebook-profilján reagált. Mint írta „Nyugodjék békében Dóra Ottó, Salgótarján szocialista polgármestere, akit közös jelöltként az Együtt is támogatott. Egy nagy munkabírású, mégis megközelíthető, baloldali politikust veszített most el szeretett városa, az MSZP politikai közössége és az egész ország. ” Szigetvári emlékeztet rá: „Amikor utoljára hosszan beszélgettünk, annyira büszke volt arra, hogy végre új pályára állíthatja évtizedes válságtól sújtott városát. És most számára mindez véget ért. Komoly, normális ember volt, akivel mindig lehetett őszintén beszélgetni. Nagyon sajnálom. Részvétem a családjának, hozzátartozóinak!".

A szocialista politikust 2014 októberében a DK-Együtt-MSZP-Tarjáni Városlakó Egyesület támogatásával választották meg Salgótarján megyei jogú város polgármesterévé. Korábban, 2006 őszétől a salgótarjáni önkormányzat MSZP-frakcióvezetőjeként dolgozott, 2002 és 2006 között a Nógrád Megyei Önkormányzat elnöke volt. 

A városháza a közleményben úgy fogalmazott: Dóra Ottó egész életét és munkásságát szeretett városának, Salgótarján fejlődésének és Salgótarján lakosságának szentelte. Mindenki polgármestere szeretett volna lenni. Az elkezdett munka befejezésében csak a betegség gátolhatta meg.

Dóra Ottót Salgótarján önkormányzata saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek. 

Az Együtt közleményt aditt ki, amelyben részvétét fejezi ki Dóra Ottó családjának, Salgótarján városának és a Magyar Szocialista Párt tagjainak. Mint írják, a párt politikai közössége lesújtva értesült a hírről, hogy rövid, súlyos betegség után fiatalon elhunyt Dóra Ottó, Salgótarján megyei jogú város polgármestere, akit megválasztásakor közös jelöltként az Együtt is támogatott.

Polgármesterként hatalmas feladatot vállalt magára, amikor az évtizedes, súlyos válságban levő település vezetésére vállalkozott. Miután a választók bizalmat szavaztak neki, tisztességesen kezdett bele a település ismételt pályára állításába, és ebben élvezte a város polgárainak támogatását is.

Az Együtt részvétét fejezi ki Dóra Ottó családjának, hozzátartozóinak, a Magyar Szocialista Párt helyi és országos közösségének, valamint Salgótarján polgárainak, akik mind egy kemény, nagy munkabírású és mégis megközelíthető baloldali embert veszítettek el. Nyugodjék békében! - zárul az Együtt - a Korszakváltók Pártja közleménye.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.