Előzetesbe kerülnek az ausztriai tragédia gyanúsítottjai

Elrendelte a Kecskeméti Járásbíróság az ausztriai A4 autópályán hagyott autóban 71 menekült halálát okozó bűncselekménnyel összefüggésben őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását szombaton - jelentette be Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke szombaton, a kényszerintézkedés elrendelése után tartott sajtótájékoztatón.

Indítványozták az őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását
Indítványozták az őrizetbe vett három bolgár és egy afgán embercsempész előzetes letartóztatását
Ujvári Sándor / MTI

A bíróság bűnszervezetben, a csempészett emberek sanyargatásával, üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettének megalapozott gyanúja miatt az augusztus 27-én délutántól őrizetben lévő három bolgár és egy afgán állampolgárral szemben ez előzetes letartóztatást egy hónapra elrendelte - ismertette Demeter Gábor nyomozási bíró döntését a törvényszék elnöke.

A nyomozási bíró a vádhatóság álláspontját elfogadva indokolta döntését, amely szerint a gyanúsítottak előzetes letartóztatása azért indokolt, mert a bűncselekmény súlyossága és a gyanúsítottak külföldi kötődése okán tartani kell attól, hogy a hatóságok elől elszöknének, elrejtőznének. Megalapozottan feltételezhető továbbá, hogy a gyanúsítottak szabadlábra kerülésük esetén tárgyi bizonyítási eszközök elrejtésével, tanúk befolyásolásával megnehezítenék, veszélyeztetnék a bizonyítást.


Sárközy Szabolcs, a Kecskeméti Törvényszék sajtószóvivője elmondta: augusztus 27-én a délelőtti órákban fedezték fel az osztrák autópályán a 71 szír migráns holttestét az álló tehergépkocsiban. A magyar szervek példás gyorsasággal, még aznap elfogtak négy gyanúsítottat: egy 27 éves afgán, valamint egy 29, egy 30 és egy 50 éves bolgár férfit - tette hozzá. A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy a négy embercsempészt a szerb határ közelében fogták el. Sárközi Szabolcs elmondta, hogy az embercsempészés bűntettét 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtja a törvény, azonban ha bűnszervezetben követik el, 2-16 évig terjedő szabadságvesztést szabhat ki a bíróság.

A szóvivő hangsúlyozta: a magyarországi lakhellyel nem rendelkező gyanúsítottak esetében joggal tarthatott a bíróság a szökéstől, elrejtőzéstől.

 

Az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalás Kecskeméten
Az előzetes letartóztatásról döntő tárgyalás Kecskeméten
Ujvári Sándor / MTI

A négy gyanúsított közül csak egy rendelkezett magyarországi tartózkodási engedéllyel - tette hozzá.

A sajtótájékoztatón azt is bejelentették, hogy az előzetes letartóztatást az ügyészség tudomásul vette, a gyanúsítottak vallomást tettek, azonban megfellebbezik a döntést. Ezt mind a négyen azzal indokoltak, hogy állításuk szerint nem követtek el bűncselekményt.

A Kecskeméti Járásbíróság épületében tartott nemzetközi sajtótájékoztatón több külföldi orgánum képviseltette magát. A csaknem 3 órán keresztül tartó zárt tárgyalásra egyenként kísérték be a rabláncon tartott embercsempészeket.

Schmidt Gábor, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség sajtószóvivőjének a zártkörű tárgyalás előtt tartott sajtótájékoztatón a korábbi tájékoztatását ismertette, amely szerint az embercsempészek közreműködtek a magyar rendszámú kamionban holtan talált migránsok Magyarországról Ausztriába szállításában.

Annyit elmondott, hogy a Kecskeméten forgalomba helyezett tehergépkocsiba a magyar-szerb határ közelében szálltak be a migránsok. További kérdésekre a nyomozás érdekeire tekintettel sem az ügyészség, sem a bíróság szóvivője nem válaszolt. Arra sem kaptak választ az újságírók, hogy miért nem szerepel a gyanúsításban az emberölés. Többször hangsúlyozták: a magyar hatóság egyelőre a migránsok illegális továbbszállítása ügyében nyomoz.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.