Megfékeznék Matolcsy pénzszórását

Az LMP sürgeti, hogy újra állítsák fel a Magyar Nemzeti Bank tavasszal megszűnt felügyelőbizottságát (fb); az ellenzéki párt emellett törvénymódosító javaslattal korlátozná a jegybank költéseit. Erről Schmuck Erzsébet parlamenti képviselő és Róna Péter, az Ökopolisz Alapítvány társelnöke, korábbi MNB fb-tag beszélt kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

A költségvetési bizottság alelnökeként is tevékenykedő Schmuck Erzsébet azt mondta: az elmúlt hetekben „megnövekedett a Magyar Nemzeti Bank pénzköltési kedve”, az alapítványainak 200 milliárd forintot adott, miközben luxuskastélyt és irodaházat vásárolt.

Az ellenzéki politikus kezdeményezte, hogy a költségvetési bizottság hallgassa meg Matolcsy Györgyöt az MNB gazdálkodásának ügyében. Hozzátette, hogy a meghallgatásra elvileg szeptemberben sor is kerülhet, de félőnek nevezte, hogy a testület fideszes tagjai nem fogják támogatni a javaslatot.

Az LMP azt is sürgeti, hogy a jegybank szervezze újjá a tavasszal megszűnt felügyelőbizottságát. Emellett módosító javaslatot nyújtanak be a jegybanktörvényhez azzal a céllal, hogy az MNB csak az alapfeladataihoz kapcsolódó tevékenységeket finanszírozhasson, és társadalmi felelősségvállalás címén ne költhessen pénzeket – közölte.

Róna Péter arról beszélt, hogy meglátásuk szerint az elmúlt időszak költései nem vezethetők le az MNB-ről szóló törvényből. A jegybank ezzel szemben azt a nézetet képviseli, hogy „mindent szabad, amit a törvény nem tilt” számukra - mondta a közgazdász, aki szerint az ügyben az Országgyűlésnek kell állást foglalnia.

Az MNB felelőssége és küldetése az árstabilitás elérése és fenntartása, de véleménye szerint helyes és indokolt, ha a jegybank konferencia- vagy oktatóközpontot hoz létre. Korábban ő is támogatta, amikor az MNB az Úri utcában vásárolt ingatlant, ahogy „az üdülő, amit a dolgozók részére vett, elméletileg belefér” a törvény kereteibe – közölte. Az Eiffel Palace megvásárlása viszont nem, mert az „haszonűző tevékenység, és a Magyar Nemzeti Banknak ilyen tevékenysége nincs” - tette hozzá.

Róna Péter téves és félrevezető megközelítésnek nevezte, hogy az MNB-nek „óriási nyeresége van, és ezzel azt csinál, amit akar”. A haszon csak könyvelési tétel, és nem tényleges, mert abból fakad, hogy a forint leértékelődött, ami miatt az MNB devizatartalékai forintban számolva többet érnek - mondta.

Megfékezné Matolcsyt az Együtt-PM is

Szelényi Zsuzsanna, az Együtt-PM politikusa Matolcsy György és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter meghallgatását kezdeményezi a költségvetési bizottságban az MNB költekezései kapcsán - ezt a független képviselő jelentette be keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szelényi Zsuzsanna szerint az MNB „újabb elképesztő költekezésekbe kezdett”. Úgy vélte, az elmúlt időszakban azért nem ült össze a jegybank felügyelőbizottsága, hogy Matolcsy György MNB elnök „szabadon garázdálkodhasson”. A Magyar Nemzeti Bank „luxusingatlanokra” költött, miközben több mint kétszázmilliárd forintot fordított olyan alapítványokra, amelyeknek az a céljuk, hogy „unortodox, alternatív, kis Matolcsy közgazdászképzés” jöjjön létre Magyarországon - mondta.

Erre az MNB elnökének és vezetőségének semmilyen jogosítványa nincsen, mert a jegybank az állam tulajdona, ezérta szóban forgó bevételeket az MNB-nek osztalék formájában be kellett volna fizetnie a költségvetésbe – jelentette ki. A jegybankelnök hazudik, amikor ezekben az esetben az MNB függetlenségére és gazdálkodási szabadságára hivatkozik – tette hozzá.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.