galéria megtekintése

Megértőek és elfogadóak a migránsokkal a debreceni szülők

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 19. számában
jelent meg.


Kácsor Zsolt
Népszabadság

Országszerte összesen hét köznevelési intézmény működik együtt a befogadóállomásokkal a migráns gyerekek oktatásában, nevelésében, hiszen a menedékkérő gyerekek a köznevelési törvény rendelkezései szerint tankötelesek, ennek megfelelően biztosítani kell számukra az oktatáshoz való hozzáférést.

Megkerestük a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalt is, ahol megtudtuk: annak érdekében, hogy a kérelmező jogállású gyermekeknek az életkoruknak megfelelő intézményes oktatása és nevelése biztosított legyen, a menekültügyi hatóság átvállalja a kérelmező gyermekek közoktatásban való részvételének költségét a befogadó intézményben való tartózkodás ideje alatt. A migráns tanulókat fogadni köteles nevelési-oktatási intézményeket az illetékes tankerület jelöli ki, így Debrecenben a Pósa utcai óvoda és a Csapókerti Általános Iskola, Bicskén a városi óvoda és a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola fogadja a gyerekeket. A Vámosszabadiban elhelyezett gyerekek nevelése, oktatása a győri Márvány óvoda szigeti tagóvodájában, valamint a győri Fekete István Általános Iskolában zajlik.

Menekült gyerekek a debreceni vasútállomáson
Menekült gyerekek a debreceni vasútállomáson
Földi Imre

Arra a kérdésünkre, hogy miért kezdtek menekültekkel foglalkozni, Kardosné Nagy Mária, a debreceni Pósa utcai óvoda vezetője azt mondta: a kilencvenes években bekapcsolódtak a Step by step elnevezésű amerikai program hazai adaptálásába, amelynek során cigány gyermekek nevelésével foglalkoztak, s vannak speciális és sajátos nevelést igénylő óvodásaik is. Ebből következően a debreceni szülők megértők és elfogadók a migráns gyermekekkel, Kardosné Nagy Mária szerint semmilyen feszültség nem tapasztalható a helyiek és a külföldiek között. Hozzátette: segíti az elfogadást és beilleszkedést, hogy náluk nem életkor szerint osztják be a gyermekeket, azaz kis-, középső és nagycsoportok helyett vegyes csoportokat alakítottak ki, együtt foglalkoznak a beszoktatás alatt lévő és tanköteles korú kicsikkel is.

 

Azzal kapcsolatban, hogy a migráns szülők miképpen viszonyulnak az intézményhez, az óvoda vezetője azt válaszolta: előfordul, hogy egyes szülők féltésből nem engedik óvodába a gyermeküket, de a többség nem ilyen. Mivel a szülőknek az a fő elvárásuk, hogy a gyermekek magyarul megértessék magukat, az óvodában hangsúlyt helyeznek a gyermekek magyar nyelvi képzésére, legalábbis a legszükségesebb, mindennapi kifejezéseket illetően.

Kardosné Nagy Mária azt mondta: egyelőre nem tudja megmondani, hogy szeptembertől mennyi migráns gyermek kerül hozzájuk, de ha volna is pontos száma, az napról napra változhat, hiszen a migránsok csekély százaléka marad a városban. Hozzátette: a leendő óvodásokról a héten lesz egyeztetés az önkormányzat és a befogadóállomás szakembereivel. Náluk hét csoport van, ezeknek az átlaglétszáma húsz, s mivel a férőhely egy csoportra bontva huszonöt fő, így biztosan lesz hely az igénylők számára.

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ megkeresésünkre azt a tájékoztatást adta, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvény rendelkezései alapján az illegális migránsok gyermekei szeptember 1-jétől tankötelesek lesznek Magyarországon. Azon iskola köteles felvenni őket, amelynek felvételi körzetében a gyermek tartózkodik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.