galéria megtekintése

Elegük van: a kórházi fertőzések megállítását követelik az orvosok

10 komment

D A. N
D. A. N

Visszadobta a labdát az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport az egészségügyi államtitkárnak, mondván: ők tovább nem asszisztálnak a döntéshozók tétlenségéhez, s egyebek mellett azt követelik, hogy a kormány azonnal adjon forrásokat a kórházi fertőzések megelőzésére.

Mint emlékezetes: a politikus az érdekvédők felelősségét vette fel a Magyar Időknek adott interjújában, miszerint ha igazuk van az érdekvőknek, és folyamatosan veszélyben van a betegek biztonsága, akkor miért asszisztálnak ehhez az orvosok.

Az 1001 orvos hálapénz nélkül csoport szerint: a kórházi fertőzések következményeként évente jóval többen veszítik életüket, mint közlekedési balesetben. Mint írják: a minimumfeltételek hiányáról és a kórokozók terjedésének mértékéről a kormány és az ellenőrző szervek is tudnak, ennek ellenére nem tesznek semmit.

Levelükben példákat is idéznek. Eszerint: vannak kórházak, ahol még a sterilizáló is leállt, a WC-t nem lehet lehúzni, a beteget nem lehet elkülöníteni, nem jut tiszta pelenka, nincs fertőtlenítőszer, a vezetők visszamondják a takarítást, mert nincs rá forrás. A háttérben dolgozó mikrobiológusok jelzik, hogy ellehetetlenültek a laborok, az ÁNTSZ-hálózat meggyengült, nincs szakember. Sajnos, ma az is megtörténik, hogy pénzügyi okokból az orvos nem küldhet mintát a laborba, így a fertőzésre nem is derülhet fény.

 

„Orvosaink nem asszisztálhatnak a döntéshozó tétlenségéhez. Cselekszünk – írták, és az alábbi ötpontos felhívást intézték a kormányhoz:

1. Bocsásson azonnali, rendkívüli segítséget (pénzügyi forrást fertőtlenítő szerekre, gyógyszerekre és egészségügyi szakszemélyzetet) a kórházi osztályok bakteriális fertőzésének megállításához!

2. Osztályokra lebontva készüljön nyilvános értékelés a WHO szempontjai szerint. Ez alapján készüljön azonnali higiénés cselekvési terv.

3. A Kormány biztosítsa az ÁNTSZ függetlenségét, ne tagolja a minisztériumi bürokrácia alá!

4. Hozzák teljes nyilvánosságra a fertőzéssel kapcsolatos adatokat. A szakmai szervezetek részletes, teljes körű tájékoztatása mellett a nem szakértő társadalmat is érthetően informálják!

5. Teljes transzparenciát! Az ÁNTSZ tegyen eleget törvényben meghatározott kötelezettségének és hozza nyilvánosságra, hogy mely egészségügyi intézmények teljesítik az érvényben lévő minimumfeltételeket!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.