Megduplázta a Fidesz Gyurcsány parlamenti fizetését

Bár több mint háromszorosára nő a parlamenti képviselők alapfizetése az új ciklusban, a pótdíjak, a költségtérítés és a lakhatási támogatások elvesztése miatt a túlnyomó többségük kevesebb pénzt tud felvenni az Országgyűléstől.

A honatyák fizetését a helyettes államtitkárokéhoz igazították, vagyis alapesetben 748 ezer forintot keresnek majd. Gyurcsány Ferenc jól jár. Hiába 232 ezer forint most még a képviselői alapfizetés, egy átlagos honatya több mint 950 ezer forintot kap jelenleg a parlamenttől, mivel a bizottsági pótdíjak, választókerületi pótlékok milliós fizetéssé duzzasztották a járandóságukat - írja a Blikk.

A képviselők többsége az új ciklusban csupán a 748 ezer forintos alapfizetésre lesz jogosult, hiába lesznek tagjai akár több bizottságnak is. A Blikk számításai szerint mindössze 75-en kaphatnak ennél magasabb illetményt. A bizottsági alelnököknek 20 százalékkal jár több, így bruttó 897 ezer forintot kapnak. A tíz jegyző, a 15 bizottsági elnök és a tizenegy frakcióvezető-helyettes államtitkári fizetést húzhat, azaz 997 ezer forintot vihet haza. Az öt parlamenti alelnök és az öt frakcióvezető miniszteri besorolásba kerül, azaz havonta 1,1 millió forint üti a markukat. A házelnöknek miniszterelnöki bér jár, azaz 1,5 millió forint, amely azonban kiegészül a képviselői alapfizetés 30 százalékával, vagyis 1,735 millió forint az elnöki fizetés.

Már szinte biztos, hogy Kövér László lesz a házelnök, vagyis ő keresi majd messze a legtöbbet az új ciklusban is, mégis ő a legnagyobb vesztese a bérrendezésnek. Eddig ugyanis felvette a 626 ezer forintos költségtérítést, hiába járt neki hivatali autó, és a lakhatási támogatást is igénybe vette. A havi fizetés 2,481 millió forint volt idáig, így 30 százalékkal csökken a keresete.

A képviselői bérrendezés legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök lett, akinek pikáns módon éppen Fidesz-KDNP-s képviselők duplázták meg a fizetését. Ő jelenleg 371 ezer forintot keres, ezzel sereghajtó a politikusok közül.

A Demokratikus Koalíció elnöke nem magára költi majd ezt a pénzt. – Az első perctől kezdve minden, a politikából származó bevételemet civilszervezeteknek ajánlom fel. Így tettem annak idején a miniszterelnöki fizetésemmel is, és ugyanígy hozzájuk kerül a jövőbeni képviselői fizetésem is. Ők lesznek ennek az igazi nyertesei – reagált a Blikknek Gyurcsány Ferenc.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.