galéria megtekintése

Megcsúszik a Liget-projekt

A következő választásokra már biztosan nem készül el a Városligetbe tervezett múzeumi negyed, holott tavaly tavasszal még kiemelt kormánycél volt az új nemzeti közgyűjteményi épületegyüttes 2018. március 15-ig történő megvalósítása.

Az egyre jelentősebb csúszások miatt legfeljebb egy épület készülhet el a Liget Projektként beharangozott ötből a 2018-as választásokra. Így a következő kormányra vár, hogy befejezze vagy le/megállítsa a projektet.

A japán SANAA ilyennek álmodta az Új Nemzeti Galériát
Forrás: Liget Budapest

Baán László, a Liget-projekt kormánybiztosa egy munkatársainkkal folytatott kötetlen beszélgetés keretében elárulta, hogy legfeljebb a Magyar Zene Háza készülhet el a következő választásokra. Eddig ugyanis erre az egy épületre sikerült tervezői szerződést kötni 740 millióért. A koncerteket és zenetörténeti kiállításokat befogadó 8000 négyzetméteres pavilonnak van egyedül esélye a 2018. tavaszi átadásra.

 

Bár a tervezői szerződést egyszer már módosítani kellett a nyári viharkárok, a fakivágási és a bontással kapcsolatos hatósági engedélyezés csúszása, valamint a közműviszonyok tisztázása miatt. S ez a legkisebb épület a tervezettek között.

A projektben még bent maradt két másik új múzeumépületnél már tippelni sem mernek a határidőkről. (A tudásközpont után kiesett a programból a fotó- és az építészeti múzeum is.) Az Új Nemzeti Galéria–Ludwig Múzeum párosát fogadó épület esetében még az sem dőlt el, hogy a második – a sikertelen nyílt tender után kiírt meghívásos – építészeti pályázaton kihirdetett két győztes – a norvég Snøhetta, illetve a japán SANAA – terve közül melyik valósul meg. Baán szerint ez heteken belül eldől. A korábban egyévesre becsült tervezési folyamat mindenesetre csak az áprilisi eredményhirdetés után indított közbeszerzési eljárás lezárását követően kezdődhet meg. A tárgyalások végére jelentős átalakuláson mehet át a győztes koncepció. Az építkezéshez legkorábban 2017 nyarán láthatnak hozzá. Egy Hősök tere méretű épületet, a Művészetek Palotája kétszeresét kell megépíteni. Összehasonlításul: a MÜPA három évig épült.

Hosszas ködösítés után októberben az is kiderült: a kormány újratervezteti a Néprajzi Múzeumot. S egy kicsit beljebb is csúsztatja a Felvonulási téren. Az új építészeti pályázat meghívásos lesz, de egyelőre még nem tudni, mikor hirdetik meg. Attól viszont nem tartanak, hogy az előző tendergyőztes francia Vallet de Martinis és a DIID iroda kárigénnyel lépne fel amiatt, hogy a pályázati kiírással ellentétben mégsem kötöttek velük szerződést.

Az előzetes pénzügyi keretből jócskán kilógó, 549 milliós ajánlatot tévő Mérték Építészeti Stúdióval viszont már aláírták a tervezői szerződést a Közlekedési és Műszaki Múzeum rekonstrukciós terveinek elkészítésére. A határidő itt is szűkös: az eredeti formájára visszaújított épületet 2018 júliusában adnák át, miközben az építkezés legalább 1,5-2 évet vesz igénybe. De előbb módosítani kell a Városligeti Építési Szabályzatot (VÉSZ). A főváros decemberre ígérte a javaslat tárgyalását. A módosítás nélkül nem kaphatnak építési engedélyt az Liget-projekt épületei. Baán László változtatási javaslataiból kiderült, hogy az újjáépülő közlekedési múzeum se széltében, se hosszában nem fér el a számára kijelölt területen.

A norvég Snøhetta terve. Döntés még nincs.
Forrás: Liget Budapest

Az idei év a tervezés és a bontás éve lett volna. Mint látható, a tervezési munka éppen csak elindult, a Hungexpo-épületek bontására pedig október végén kapott engedélyt a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt.

A pénz attól még fogy. A projektcég idén 15 milliárd forintból gazdálkodhatott. Ebből 2,7 milliárdot a galériára szántak, 1,3 milliárdot a néprajzira. Még tervek sincsenek, de a múzeumok költöztetésének előkészítésére már elkülönítettek 158,8 millió forintot. Jövőre pedig 30 milliárdot kaphat a Liget-projekt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.