galéria megtekintése

„Megbűnhődtem az akkori bűnöm” – Kiss László nyilatkozik az 1961-es nemi erőszakról

77 komment


Fekete Gy. Attila

Méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék. Ott az ítélet, senki nem adna hitelt a szavaimnak. Megbűnhődtem azért, amiért elítéltek, aztán kaptam az élettől egy új lehetőséget, és én éltem vele – nyilatkozta a Népszabadságnak Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya, akiről kedden írta meg a privatkopo.hu internetes portál, hogy 1961-ben két másik úszóval közösen megerőszakolt egy fiatal lányt, amiért három év börtönre ítélték.

A privatkopo.hu bűnügyi magazin kedd reggeli cikkében eredeti dokumentumok alapján azt írta, a Ferencvárosi TC három tehetséges úszója, Lantos, Várszegi és az akkor 21 éves Kiss László két nappal az után, hogy a Nemzeti sportuszodában megismerkedtek későbbi áldozatukkal, egy Zsuzsanna nevű fiatal nővel, Lantos lakásában közös erővel szexre kényszerítették. Mind a hárman megerőszakolták, amiért a bíróság Kisst jogerősen három, Lantost 3 év két hónap, Várszegit 2 év börtönbüntetésre ítélte.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

Lapunk ezután telefonon kérdezte Kiss Lászlót az 1961-ben történtekről és az eset mai utóéletéről. Azt mondta, 55 év után méltatlan lenne, ha magyarázkodni kezdene. Valószínűleg nem is adnának hitelt a szavainak, hiszen az újság, amely írásban kereste meg és kért választ a kérdéseire, közzétette a korabeli ítélet egyes részleteit.

 

„Beszélhetnénk persze arról, hogy 1961-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható.

Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam és nem is fogok túllépni rajtuk.

Viszont az a közeg, amelyben előtte sportoltam és amelybe később edzőként visszatértem, képes volt rá. Mivel sem a bíróság, sem más hatóság nem tiltott el – az ítéletbe foglalt bűnöm ellenére sem –, hogy gyerekekkel foglalkozzak, kaptam egy új esélyt, és én éltem vele. Mindenki döntse el, a magyar úszósport elmúlt évtizedekben elért eredményei alapján, hogy kellőképpen bizonyítottam-e vagy sem."

Kiss László szerint a szabadulása után a környezete egy ideig még éreztette vele, hogy neki kétszer annyit kell teljesítenie, mint másoknak. Aztán ahogyan jöttek az eredmények, mindinkább a teljesítményét értékelték. Nem felejtették el a történteket, az 1961-es bűne úszóberkeken belül mindig is ismert volt, és olykor vissza is köszönt.

Arra a felvetésre, hogy most vajon ki vagy kik és miért, miért pont most hozakodtak elő az 55 éve történtekkel, Kiss László azt mondta: „Nem szeretek találgatni.

Vannak elképzeléseim, de azokat inkább megtartom magamnak.

Mert mi van, ha tévedek, és ártatlanul vádolok meg valakit. Tény, hogy voltak, vannak, akik olykor az interneten tettek, tesznek célzásokat a múltamra. De ezzel együtt kell élnem.”

„Nemrég megtettem, amikor Hosszú Katinka megsértett, de aztán olyan sokan marasztaltak, hogy tudomásul kellett vennem: a közelgő Európa-bajnokság és a riói olimpia miatt, ha az úszóknak szükségük van rám,

most egyik napról a másikra nem állhatok fel.

Engem nem az tart vissza, hogy a teljesítményemmel bármi is bizonyítsak. Ha azt mondják, nincs rám szükség, akár mert egykor súlyosan vétkeztem vagy bármely okból, akkor megyek. Hadd ne döntsem el ezt én. Megértését kérem, e tárgyban nincs több szavam.”

A Magyar Úszó Szövetség vezetősége szerda reggel ül össze megvitatni Kiss ügyét, ezt az edzőbizottság találkozója követi – jelentette be kedd délután a szövetség. A testületi állásfoglalásokat a bizottságok ülése után nyilvánosságra hozzák.

Kiss László 1940. december 14-én született Budapesten. A legendás tréner leghíresebb tanítványa az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina, s ő edzette a szintén olimpia bajnok Kovács Ágnest és az ötkarikás játékokon ezüstérmet szerző Güttler Károlyt. 1993-tól női szövetségi kapitány, 1999-től a válogatott szakvezetője, azóta győzött az olimpián Czene Attilával, Gyurta Dániellel és lett többször második, illetve harmadik Cseh Lászlóval. Januárban a Hosszú Katinka kontra Magyar Úszószövetség botrány miatt lemondott a kapitányi posztról, de ezt nem fogadták el, és többek között Orbán Viktor miniszterelnök közbenjárására Kiss végül a maradás mellett döntött.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.