Megbukott a kvótarendszer

Éjszakába nyúló, heves szóváltásokat sem nélkülöző maratoni tárgyalás után Brüsszelben megegyeztek arról, hogy 40 ezer menekültet szétosztanak az EU-tagállamok között, 20 ezret az unión kívülről fogadnak be, ám egy tagállamot sem köteleznek semmire. Magyarország külön elbánásban részesül.

Megfelelnek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek azok a döntések, amelyek Brüsszelben az EU csúcsértekezletén a migrációval kapcsolatban születtek – mondta pénteki brüsszeli sajtóértekezletén Orbán Viktor. A miniszterelnök megerősítette, hogy Magyarország változatlanul alkalmazni fogja a dublini előírásokat. Ugyanakkor leszögezte: az ország megvédi déli határait, de hangsúlyozta, hogy az ideiglenes határzár nem irányul Szerbia ellen – jelentette az MTI.

– Nincs más lehetőség, mint hogy ideiglenes határzárat építsük a déli határon. Fáj a szívem, amit erre kell elkölteni, de be kell látni, hogy a biztonság az első.

– Az uniós tagországok állam- és kormányfői megegyeztek abban, hogy 40 ezer Görögországban és Olaszországban tartózkodó menedékkérőt osztanak szét a tagállamok között az elkövetkező két évben. Az EU belügyminiszterei július végéig véglegesítik a terveket – jelentette be csütörtökről péntekre virradóra Donald Tusk a Brüsszelben várakozó újságíróknak.

Az Európai Tanács elnöke immár nyugodt hangnemben hozzátette, a vezetők abban is megállapodtak, hogy 20 ezer –a BBC és a The Guardian szerint eritreai és iraki – menedékre jogosult személyt fogadnak be az Európai Unió határain túlról. A jelentős nyomás alatt lévő Magyarország és Bulgária ügyét külön kezelik.

A péntek hajnalig elhúzódó tárgyalás ellenére a terv részleteiről keveset tudni. Az viszont biztos, hogy az Európai Bizottság által javasolt kvótarendszer ötlete megbukott, miután a csütörtökön kezdődött EU-csúcson több ország ismét kifejezte tiltakozását a menekültek kötelező befogadása ellen: a megállapodás szerint önkéntes alapon fogadják majd be a 60 ezer embert. A kvótarendszer bukása nem váratlan, hiszen Magyarország mellett Franciaország, Lengyelország és számos más tagállam ellene volt.

Csepp a tengerben

A 60 ezer menekült szétosztása és befogadása korántsem oldja meg a menekültkrízist. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint csak az idén 63 ezer migráns érkezett Görögországba, és 62 ezer Olaszországba. 2014-ben több mint 600 ezer menedékkérelmet regisztráltak az EU-ban, ez a szám az idén várhatóan magasabb lesz. A Szíriával szomszédos országokban több mint hárommillió polgárháborús menekült tengődik. (Guardian)

A „frontvonalban” lévő, a Földközi-tengeren több ezer migránst fogadó Olaszország és Görögország, valamint Németország támogatta az elképzelést. A csütörtöki brüsszeli vita Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök és Donald Tusk nézeteltérése miatt húzódott el, mígnem Tusknak sikerült elérnie, hogy a csúcs által elfogadott zárónyilatkozat szövegébe bekerüljön az „önkéntes” kifejezés. A parázs hangulatról gondoskodott a litván elnök, Dalia Grybauskaite is, aki azt mondta Matteo Renzi olasz kormányfőnek: nem kíván hozzájárulni semmilyen megoldáshoz. Renzi a kormány- és államfőknek ment neki keményen, mondván, ezzel a „szerény” tervvel csupán vesztegetik az idejét.

– Ha ez az elképzelésük Európáról, akkor megtarthatják maguknak – mondta az Euobserver szerint Renzi. Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke hangsúlyozta, hogy a korábbi, önkéntes rendszert szorgalmazó próbálkozások sorra megbuktak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.