Megáll a kés a levegőben a vs.hu-nál a költési botrány után

A portál munkatársai körében nyílt titok volt, hogy „Matolcsy pénzeli” a kiadót, a New Wave Production Kft.-t. Van újságíró, akiben felvetődött, hogy mostantól ellehetetlenül a tényfeltáró újságírói munka.

Fagyos légkör uralkodik a vs.hu-nál, miután péntek este kiderült, hogy a Matolcsy György vezette Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapítványai összesen több mint félmilliárd forinttal dobták meg a portált is kiadó New Wave Production Kft.-t - tudtuk meg.

Információink szerint a vs.hu-nál egy csütörtöki értekezleten – amelyen arról volt szó, hogy a Montevideó utcában a szerkesztőség összeköltözne a szintén a New Wave Production Kft. tulajdonában álló Origóval - egy kérdés nyomán felmerült, hogy érinteni fogják-e az MNB költéseiről nyilvánosságra kerülő dokumentumok a vs.hu-t. Erre a vezetőség válasza az volt, hogy igen, érinteni fogják, de az újságíróknak nem kell foglalkozniuk ezzel a kérdéssel, legfeljebb a cég kiad egy állásfoglalást az ügyben. Ez az állásfoglalás azóta felkerült a portál honlapjára is.

A NOL úgy tudja, a vs.hu munkatársai körében nyílt titok volt, hogy „Matolcsy pénzeli” a New Wave Production Kft.-t, ami némiképp ellentmond Lebhardt Olivér főszerkesztő tegnap esti állításának, amely szerint az újságírók többsége nem tudta, hogy az MNB áll a több mint félmilliárdos pénzfolyam mögött. A New Wave Production Kft. Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségi körébe tartozik.

Lebhardt péntek este, az MNB költéseiről kiszivárgott információk nyomán azt mondta, nem szégyelli a támogatást, amelyet kaptak. Ennek ellenére van újságíró, akiben felvetődött, hogy mostantól ellehetetlenül a tényfeltáró újságírói munka a nyilvánosságra hozott információk fényében. A szerkesztőségben fagyos légkör uralkodik. Megáll a kés a levegőben - jellemezhetjük a hangulatot a szivárgó információk alapján.

UPDATE: Cikkünk megjelenése után, szombat éjjel a vs.hu újságírói közleményt adtak ki. „Az MNB alapítványai által közzétett adatok minket is megleptek és megdöbbentettek. Hogy vannak támogatott projektek, azt csak az azokban résztvevő újságírók egy része tudta, de ezek nagyságrendjével ők sem voltak tisztában, mint ahogy azzal sem, hogy több alapítványtól is érkezik pénz" – tudatják.

Állítják ugyanakkor, hogy a munkájukat éppen ezért mindez nem befolyásolhatta: A „vs.hu minden cikkét, beleértve a támogatott projekteket is, vállaljuk. A cikkek tartalmába, beleértve a támogatott projekteket, senki nem szólt bele, és ezt nem is lennénk hajlandók elfogadni. Ezt megerősítendő, az elmúlt 24 órában a tulajdonostól garanciát kértünk a jövőbeni tartalmi függetlenségünkre is, amit meg is kaptunk". Hangsúlyozzák, hogy a „kiadó pénzügyei nem tartoznak a szerkesztőségre, de az átláthatóságért küzdő újságírókként nem tudunk egyetérteni azzal, hogy tudtunkon és az olvasóink tudtán kívül kapott támogatásokat. Ennek megfelelően a továbbiakban kérjük a kiadótól ezeknek a transzparens kezelését".

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.