galéria megtekintése

Megalázott betegek, hatalmas botrány a Merényi pszichiátriáján

9 komment


Danó Anna

A jelek szerint nagyot lendített a Merényi kórház sorsán a pszichiátriát meglátogató ombudsman jelentése, amely katasztrofális állapotokról számolt be. Az alapjogi biztos a tapasztalt körülmények és jogsértések nyomán intézkedések egész sorát kérte a humántárca vezetőjétől.

Ugyan a biztos által kórházi osztályként alkalmatlannak ítélt pszichiátriát bezárni nem fogják, de mint Ónodi-Szűcs Zoltán, a kórházfenntartó hivatal főigazgatója lapunknak elmondta: a fenntartó kész azonnal pénzt előteremteni a körülmények rendezésére. Információink szerint a legszükségesebb munkákra mintegy 30-40 millió forintra lenne szükség.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Az alapvető jogok biztosának ötfős szakértő csapata még február végén egy hajnali időpontban, bejelentés nélkül látogatta meg az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézet Merényi utcai telephelyén lévő pszichiátriát. Az ombudsman munkatársai vizsgálták az épület állapotát, a betegekkel kapcsolatos bánásmódot, meghallgatták az osztályon dolgozókat, a betegeket, beszéltek hozzátartozóval is.

 

A látogatásról készült jelentés sokkoló körülményekről számol be, az ombudsman többek közt a budapesti Merényi kórház pszichiátriai osztálya zárt részlegének bezárását kérte a humántárcától.

A jelentés szerint ha esik az eső, reménytelenül ázik a zárt osztály, az ápolók rendre vödrökben fogják fel a csapadékot, s hiába itatják lepedőkkel is a vizet, amely feltartóztathatatlanul szivárog a földszintig. A felső szint lapos tetején évek óta rossz a szigetelés. Hogy a körülmények mennyire alkalmatlanok, azt jól példázza, hogy a látogatás idején a mosdóból folyt a szennyvíz, a lé több kórtermet elárasztott, a folyosó hosszabb szakaszán pedig néhány centiméteres szennyvízben lehetett csak közlekedni.

A víz egy pelenkával eldugaszolt vécéből folyt, a személyzet törölközőket tett az ajtókba, megelőzendő a szennyvíz beáramlását a kórtermekbe, de ez nem járt sikerrel.

A látogatók szerint a vécék koszosak, ülőke nélküliek, maga a fürdőhelyiség is piszkos, penészes volt. Papírdarabokkal, kötszerrel eltömített lefolyókat találtak a fürdőszobában, a földön kiszáradt vécépapírt, szétdobált tisztasági betétet. A kórtermeket az ellenőrzést végzők zsúfoltnak ítélték, emellett nem záródtak az ablakok.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

A jelentés fölrótta azt is, hogy a betegektől elveszik saját ruhájukat, személyes tárgyaikat, mobiltelefonjaikat. A jogvédőknek arra is panaszkodtak, nem engedték számukra, hogy belenézzenek saját egészségügyi dokumentációjukba, egyikük nem nézhette meg a vérkép-leletét sem.

Egy másik beteg pedig arról beszélt, hogy hiába látja kifüggesztve a betegjogi képviselő elérhetőségét, mert a telefonját elvették, így nem tud panaszt tenni.

Előfordult, hogy a betegek egymás elleni agresszióját „sem siettek" megfékezni az ápolók. Arról is panaszkodtak, hogy nemigen van alkalmuk találkozni az orvossal, ha mégis, a gyógyítók nem szívesen veszik a kérdezősködést. „Minél többet kérdezek, annál stresszesebb az orvos” – idéz a jelentés egy beteget.

Lapunk úgy tudja, a jelentés anélkül került nyilvánosságra, hogy arra a kórház bármit reagált volna. A Népszabadsághoz is eljuttatott közleményük szerint a fenntartóval közösen intézkedési tervet készítenek. Úgy vélik, a szabályozási hiányosságokat rövid időn belül orvosolhatják, az épülettel kapcsolatos problémákat pedig néhány hónapon belül megoldják, ha kapnak rá pénzt. Mint megtudtuk, a kórházfenntartó hivatal saját forrásból biztosítja a munkákhoz szükséges fedezetet.

Forrás: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala

Bezárni biztosan nem tudják a részleget, ugyanis már alig van pszichiátriai ellátóhely az országban, új intézmény építésére pedig nincs pénz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.