Még a jogszabályokat is átírnák, hogy felelősségre vonhassák Gyurcsányt és Bajnait

Szijjártó Péter miniszterelnök szóvivő, a költségvetési bizottság fideszes alelnöke szerint a politikai felelősséget jogi felelősségé kell átgyúrni Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon esetében. Ha kell, ehhez jogszabályokat is készek lennének módosítani.

Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökök és szakminisztereik nem tudtak kielégítő magyarázatot adni, miként ugrott az adósságráta 53-ról 82 százalékra - mondta Szijjártó Péter a TV2 Mokka című műsorában. A miniszterelnök szóvivője az államadósság emelkedésének okát vizsgáló parlamenti albizottság alelnöke.

Ezért Szijjártó arra kéri majd az albizottságot, hogy a grémium kérje fel az országgyűlés alkotmányügyi bizottságát, vizsgálja meg, milyen jogi lépésekkel alakítható a politikai felelősség jogi felelősséggé. Ha erre a jelenlegi szabályok szerint nincs mód, akkor az alkotmányügyi bizottság azt vizsgálja meg, milyen változtatások szükségesek a felelősségre vonáshoz - magyarázta Szijjártó a kereskedelmi tévében.

Szijjártó később sajtótájékoztatón bejelentette: a Fidesz kezdeményezni fogja, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki bizottsága vizsgálja meg, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelősség megállapítására - jelentette be Szijjártó Péter újságíróknak csütörtökön.

A fideszes politikus hozzátette: ha nem, kérni fogják, hogy a két testület gondoskodjon arról, hogy "a jövőben ez így legyen".

A 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló parlamenti albizottság a politikai mellett a jogi felelősség megállapítását is szükségesnek látja, az erről szóló jelentés elfogadása vasárnap történhet meg - jelezte az albizottság alelnöke.

Szijjártó Péter megerősítette azt az álláspontját, hogy a szocialista kormányok rossz gazdaságpolitikai döntései vezettek az államadósság drámai mértékű megnövekedéséhez, ezzel az előző kabinetek bűnt követtek el, amelynek következményeit minden magyar ember, család ma is viseli.

A felelősök között, kérdésre válaszolva, név szerint említette Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt kormányfőket. Szerinte az akkori pénzügyminiszterek felelőssége is megkerülhetetlen. Jelezte, azért fordultak az illetékes parlamenti testületekhez, mert összetett jogi kérdésről van szó: múltban elkövetett, de hosszú távú hatásokkal járó bűnről.

Kovács László, az MSZP alelnöke csütörtöki sajtótájékoztatóján erre úgy reagált: a felvetés célja nyilvánvalóan az, hogy a Fidesz bíróság elé állíthassa a korábbi szocialista kormányok miniszterelnökeit és pénzügyminisztereit. Véleménye szerint ez azonban példátlan volna, mert egyetlen demokratikus országban sem fordult még elő, hogy egy politikusnak a kormánya által folytatott gazdaságpolitika kedvezőtlen következményei miatt kelljen bíróság elé állnia. "Ha ez megtörténik, Magyarország nagyon kemény bírálatokban fog részesülni. A választók hivatottak arra, hogy ilyen ügyekben ítéletet mondjanak" - fogalmazott.

Az MSZP szerint ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne. A párt az MTI-hez eljuttatott csütörtöki közleményében azt írja: Szijjártó Péter nyilatkozatából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy "a miniszterelnök feltett szándéka a jelenlegi kormány hibáit és cselekvésképtelenségét, illetve eddigi intézkedéseinek sikertelenségét és eredménytelenségét másra, az előző kormányokra fogni". A szocialisták felszólították a miniszterelnök szóvivőjét, hogy "ne kísérletezzen a politikai és a jogi kategóriák összemosásával".

A közlemény szerint ha valakit büntetőjogi felelősségre kellene vonni, az a mostani kormányfő lehetne. Mint fogalmaztak: Orbán Viktor "tudatosan rombolja le az elmúlt 20 év elért vívmányait úgy, hogy közben súlyos terheket ró a legkiszolgáltatottabbakra, növeli a szegények és gazdagok közti különbséget, társadalmi feszültséget szít, miközben fokozatosan építi le a demokratikus intézményrendszereket annak érdekében, hogy senki, sehol és semmilyen körülmények között ne tudjon az ő elképzeléseinek és intézkedéseinek gátat szabni, hogy a Fidesz akaratát akadálymentesen keresztül tudja vinni bármilyen fórumon, bármilyen intézményen".

Mint írták, egy ország gazdaságpolitikájáról sehol a világon nem az igazságszolgáltatás mond ítéletet, hanem a választók. Úgy fogalmaztak: "csak remélni tudjuk, hogy marad még a demokrácia intézményrendszeréből annyi a következő választásokig, hogy a választók önálló akaratukból, szabadon, függetlenül és igazságos, arányos választási rendszerben maguk mondhassanak ítéletet a Fidesz-kormány tevékenységéről".

Z. Kárpát Dániel jobbikos politikus egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a Jobbik tökéletesen egyetért azzal, hogy jogi lépések kellenek és büntetőjogi felelősséget kell megállapítani a kérdésben.

A radikális ellenzéki párt szerint ugyanakkor nem csak az elmúlt kilenc évből nyolcra kell ezt megtenni, "hanem az Orbán-kormány felelősei is jussanak oda ahova valók. Azonnal be a cellába azokkal, akik felelősek azért, ami Magyarországgal történt."

A Jobbik szerint egyetemes felelősségre vonás kell, mert bár vannak eltérések a felelősség mértékében, de az elmúlt 21 év kormányai mind tehetnek az ország eladósodásáról.

Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.