galéria megtekintése

Még választ sem kapott az iskola a Kliktől, nemhogy papírt

6 komment


Hargitai Miklós

A miniszterelnök szerint a pedagógusok csak több bért akarnak, a valóságban azonban azt a végletekig központosított rendszert szeretnék megváltoztatni, amely az oktatást és az iskolák mindennapi működését is megbénítja. Gyakorlati példákkal igyekszünk bemutatni, hogyan nem működik az iskolákra erőltetett orbáni tervgazdálkodás.

A naponta hallható oktatási rémtörténetekben rendszeresen megoldhatatlan problémát okoz az irodapapír beszerzése. Ha egy intézményvezető nem szeretné, hogy a hiány ellehetetlenítse a munkát, akkor nagyjából három hónapra előre látnia kell, miből, mennyire lesz szükség, az új rendszerben ugyanis szinte mindent – ahogyan Pukli István, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója a helyi tankerületi vezetőt idézve fogalmazott: „az utolsó gyufaskatulyát is” – közbeszerzési eljárásban kell beszerezni, ami meglehetősen időigényes módja az utánpótlásnak.

Hiánygazdaság a tanáriban. Lassan jön az ellátmány, és meglepetés, mi van a csomagban
Hiánygazdaság a tanáriban. Lassan jön az ellátmány, és meglepetés, mi van a csomagban
Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

– Néhány eszközt a Klik vonatkozó elnöki utasításában szereplő melléklet kitöltésével, úgynevezett egyszerűsített úton is lehet igényelni. Ilyenkor az a megszokott ügymenet, hogy elküldjük az igénylést, majd hetekig-hónapokig nem kapunk választ. Több eredménytelen próbálkozás után általában érkezik egy e-mail a Kliktől, hogy azonnal írjuk össze, mire lesz szükségünk a következő hónapokban. Összeállítjuk, elküldjük, majd egy-két hónap múlva érkezik egy szállítmány, csupa olyasmivel, amit nem kértünk. Mi például rendszeresen sok ceruzát kapunk, amit egy gimnázium ilyen mennyiségben nem tud használni.

 
Folytatódik az EduLeaks!

Továbbra is arra kérünk mindenkit, akinek olyan dokumentumok vannak a birtokában, amelyek segítenek bemutatni az oktatási rendszer abszurditását, problémáit, juttassa el szerkesztőségünkbe. Következő számainkban is feldolgozunk több ese­tet a be­érkezett anyagokból. (E-mail: eduleaks@nepszabadsag.hu, postai cím: Népszabadság, 1082 Budapest, Futó utca ­35–37.) Forrásainkat sohasem adjuk ki.

Ugyanakkor rengeteg papírra lenne szükségünk, most pél­dául a központi felvételi és az érettségi miatt, azt viszont nem kapunk – vázolta Pukli István, hozzátéve: gimnáziumuknak néhány nappal a központi írásbeli felvételik előtt öt csomag papírja van, ebből egyet adott a tankerület, négyet a tiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium igazgatója hozott nekik ajándékba. A legutóbbi papírigénylésüket még tavaly novemberben adták le, annak nyomán eddig sem válasz, sem papír nem érkezett.

A napokban kaptak kézhez egy kitöltendő táblázatot, amelyben a 2016–17-es tanévre kellene előre jelezniük a tanügyi nyomtatványok iránti igényt. Ebben a szisztémában egyetlen intézmény sem érdekelt a takarékoskodásban és a felelős gazdálkodásban: ha hiány­gazdaság van, akkor – ahogyan ez már a szocializmusban is kiderült – készleteket kell fölhalmozni, ezért mindenki többet rendel, mint amennyire szüksége van, mert nem tudhatja, hogy mikor kap legközelebb ellátmányt.
Az ellenőrzőket például a bonyolultabb, közbeszerzéses eljárásban kell megrendelni: ha egy diáknak elveszik, megrongálódik vagy megtelik az ellenőrzője, könnyen előfordulhat, hogy a kötelező sikeres közbeszerzés lezárultáig nem kap újat.

EduLeaks: kapcsoltak

Megyeszékhelyen tartott – inter­aktív tananyaggal – bemutatóórát a tanár. Ehhez ugye, nélkülözhetetlen az internetkapcsolat. A kezdés előtt az igazgatónő az iskola lépcsőházában elkiáltotta magát: „Most mi használjuk az internetet!” Mert csak akkor jó a kapcsolat, s működik az interaktív tábla az egyik teremben, ha a többiben addig nem neteznek. A helyzetet súlyosbítja, ha valami elromlik. A digitális szemléltetés ilyenkor elmarad. Egy maximum néhány ezer forintba kerülő kábel leállást okozhat, mert az iskola nem vásárolhat újat, hiszen a beszerzést a Klik intézi. (P. P.)

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.