Még több pirulát szedünk

Nőtt a piac, a gyártók nem emeltek árat, a patikák megerősödtek, a betegeknek a korábbi éveknél kicsit mélyebben kellett a zsebükbe nyúlniuk, az egészségbiztosító támogatásokra szolgáló kasszája viszont még így is 13 százalékos túlköltést mutat – így jellemezhető a hazai gyógyszerpiac tavalyi éve.

Az elemzéshez Fekete Tibort hívtuk segítségül. A gyógyszerpiaci szakértő elmondta: a lakosság több pénzért vásárolt gyógyszereket, mint egy évvel korábban, a piac 4-4,5 százalékkal növekedett. A bővülés okai között megemlítette az átlagéletkor kitolódását, amelynek következménye a növekvő gyógyszerfogyasztás.

 

Az idén négymilliárddal szűkebb, 298 milliárd forint volt a gyógyszerkassza, ám ebből az első tíz hónapban 267 milliárd már elfogyott. A költés üteme alapján feltételezhető, hogy 22 milliárd forinttal túllépik a keretet. Szakmai konferen­ciákon már a kormányzati előadók is kimondják, hogy a gyógyszerek támogatására most rendelkezésre álló források biztosan nem elegendők a jelenlegi csomag finanszírozására. A kormány vagy többet költ jövőre, vagy mérsékli a támogatási kulcsokat, és továbbra sem fogad be új, hatékonyabb terápiákat.

Évente körülbelül öt és fél ezer beteg kap gyógyszert egyedi méltányosság alapján. Az OEP-nek idén e célra 5,5 milliárd forintja volt a költségvetésében, miközben ténylegesen több mint háromszor ennyit, 18,6 milliárdot költött erre az egészségbiztosító.

 

A magyarországi egészségügy  problémáiról többcikkes összeállítást készítettünk, amelyet a „2015 az egészségügyben” címkére kattintva érhetnek el.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.