Még tízmilliárd forintot oda kell adni az év végéig a Dél-Alföldnek

A dél-alföldi régióban év végéig még mintegy 10,5 milliárd forintnyi uniós forrást kell kifizetni a 2007–2013-as uniós keretköltségvetési időszak során megítélt támogatásokból. Közel nyolcvan projekt zárása húzódhat át a jövő évre – válaszolta a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (DARFÜ) az MTI megkeresésére.
Kifejtették: a Dél-alföldi Operatív Program (DAOP) 2007-2013-as programozási időszakra vonatkozó eredeti költségvetési kerete 849 millió euró, a többlet kötelezettségvállalással és az árfolyam kompenzációval együtt összesen 257 milliárd forint. A DAOP lebonyolításának hét éve alatt a három Dél-alföldi megyében, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyékben 133 pályázatot hirdettek meg, 267 milliárd forintnyi összeget ítéltek meg a fejlesztésekre. Ebből az összegből Békés megyébe összesen 65 milliárd forint jutott.

A megítélt támogatásokból 234 milliárd forint leszerződött összeg realizálódott - Békés megyében ebből 57,5 milliárd forint - a többi támogatott kedvezményezett vagy szerződéskötés előtt lépett vissza, vagy a szerződés szűnt meg.

Hozzáteszik: a DARFÜ az idei évre előzetesen tervezett 35 milliárd forint kifizetésből eddig 25 milliárd forintot teljesített, csak szeptemberben 3,79 milliárd forintot fizetett ki a pályázók felé. Mintegy 10,5 milliárd forintot kell még kifizetni, ebből 1 milliárd érinti Békés megyét. Megjegyzik, hogy a kifizetések ütemezetten, az előzetes terveknek megfelelően zajlanak.

A források 100 százaléka le lett kötve, a jelenlegi becslések szerint az összesen körülbelül 1800 támogatott projektből mintegy 77 zárása csúszik át 2016-ra - közölte a DARFÜ.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.