galéria megtekintése

Hétszáz gyógyszertár sorsa nem dőlt el, még olcsóbb hitelt kapnak a patikusok

0 komment


Danó Anna

Még 700 patikában kell többségi tulajdont szerezniük a gyógyszerészeknek. A kormány egy-egy patikusnak másfél százalékos kamattal 60-150 millió forint hitelt biztosít.

További hitelkönnyítéssel igyekszik serkenteni a kormányzat, hogy patikusok a határidőre, a jövő év elejére többségi tulajdont szerezzenek a patikáikba. Miközben az eddigi 3 százalékos kamat július elsejétől másfél százalékra csökkentették, a fölvehető összeg korábbi hatvan millió forintos maximumát 150 millióra emelték. A fölvett pénzt tíz év alatt kell visszafizetniük, de a törlesztésre egy évnyi türelmi idő jár.

Fotó: M. Schmidt János / Népszabadság/archív

Mint az emlékezetes: az Orbán-kormány a patikaliberalizációt fölszámoló törvénye rendelkezett arról, hogy két ütemben, de legkésőbb 2017. január elsejéig minden patikában az ott dolgozó gyógyszerésznek kell birtokolnia a vállalkozás 51 százalékát, méghozzá úgy, hogy az első 25 százalékos tulajdonrészt 2014 januárjáig meg kellett szerezniük az érintetteknek. A patikavásárlásban két támogatási konstrukcióval – kedvezményes hitellel és úgynevezett állami tőkebefektetéssel – is segítik a gyógyszerészeket. A szabályozásnak része az is, hogy mindazoknak, akiknek négynél több gyógyszertárban van tulajdonrészük, azt el kell adniuk. Hasonló tulajdonrész-eladásra kényszeríti ez a jogszabály a patikaláncok tulajdonosait is. Ahol határidőre nem történik meg a tulajdonrész átrendezése, azt az Országos Tisztiorvosi Hivatal bezárja.

 

A sajtónak Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár is hangsúlyozta, hogy januártól nem kap működési engedélyt az a patika, ahol nem a gyógyszerész a többségi tulajdonos. A működő 2300 patikából még 700 olyan van, ahol nincs többségi tulajdonrésze a patikusnak.

A vásárlást a kormány úgynevezett patikaalap-konstrukció keretében a Magyar Fejlesztési Bankon (MFB) keresztül segíti. Egy-egy üzletrész megvásárlásra minimálisan 5, maximum 150 millió forintot kaphatnak az érintettek, a folyósítás egyik feltétele, hogy tíz százalékos önrészt kell bemutatni. A hitelt tíz év alatt, másfél százalékos kamattal kell visszafizetniük. A törlesztésre egy év türelmi időt is kaptak. Ilyen hitelhez, már korábban, 2013 júliusától is hozzáférhettek a patikusok, de annak a kamata még három százalék volt.

Mint azt Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke elmondta: őket is érinti a mostani újabb kedvezmény, ha nem maradtak el törlesztő részlettel, áttérhetnek az új, kedvezőbb konstrukcióra.

Az Orbán-kormány a hitelképtelen gyógyszerészeket sem hagyta magukra, mert a jogszabály szerint az ilyen patikavállalkozások helyett a kis patikust képviselve és védve – az úgymond Patikai Tőkeprogram keretében, az állami tulajdonú, (KvfP Zrt) vásárolhatja meg a tulajdonrészre jogosult patikust illető százalékot az érintettek helyett. A részvénytársaság a patikus megbízásából szerez üzletrészt, melyet az érintett a futamidőn belül opciós jogával élve öt éven belül megvásárolhat. Míg a tranzakcióra megbízást adó patikus nem fizeti ki az üzletrészét, addig az állami pénzügyi vállalkozás lesz a gyógyszerész helyett a patikatulajdonos. Lapunknak Hankó Zoltán elmondta: itt is várható változás, mert a Kisvállalkozás Fejlesztési Pénzügyi Zrt. –től ezeket az üzletrészeket az MFB Invest Zrt. átveszi. Ennek részleteiről később az MFB ad tájékoztatást.

Rendőrségen is följelentette a gyógyszerhatóság az altatókkal visszaélő patikust

A vizsolyi gyógyszertári visszaélésről a kamarai elnök azt mondta: súlyos visszaélés történt, és a patikus ellen kamarai etikai vizsgálat folyik. Nagy Szilárd, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmiszer-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta, azon kívül, hogy bezáratták a gyógyszertárat és bírsággal sújtották a patikust, megtették a rendőri feljelentést. Az ügyben jelenleg nyomoznak - tette hozzá. Az OGYÉI múlt hétfőn jelentette be, hogy visszavonta a vizsolyi Attila Patika működési engedélyét és ötmillió forint bírságot szabott ki a működtető cégre, mert az súlyosan megsértette a gyógyszerek forgalmazására vonatkozó jogszabályokat, szakmai szabályokat. A gyógyszertár a vizsgálat szerint összesen 26,5 millió forint értékű vényköteles gyógyszer kiadása során követett el szabálysértést. A hatósági ellenőrzésen a patika vezetője nem tudta bemutatni a vényköteles gyógyszerek vény nélküli kiadását rögzítő nyilvántartását, így a gyógyszert átvevő emberek azonosítására nem volt lehetőség. A gyógyszerész azt állította, hogy a gyógyszereket húsz-harminc környékbelinek adta ki. Azt mondta, hogy név szerint nem ismerte őket, "csak látásból". Az OGYÉI szerint a gyógyszertárból a betegekhez kerültek olyan szigorú orvosi kontrollt igénylő, egyebek mellett klonazepám, alprazolám, és efedrin-hidroklorid tartalmú készítmények, amelyek a megfelelő szakorvosi, orvosi ellenőrzés teljes hiánya miatt fokozott egészségügyi veszélyhelyzetet jelentenek. Ezeknél a hatóanyagoknál kiszámíthatatlan hatások léphetnek fel, gyógyszerfüggőség alakulhat ki, és veszélyes kölcsönhatásban állnak az alkohollal.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.