galéria megtekintése

Még nincs Simicska–Orbán-háború, de hamarosan lehet

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 11. számában
jelent meg.


Csuhaj Ildikó
Népszabadság

Kövér László a szembekerülő fideszes erős emberekről és rivalizáló gazdasági érdekkörökről beszélt. A házelnök a Simicska-Nyerges-birodalomnak üzent. Küszöbön Orbán szabadságharca a saját oligarchái ellen.

Először beszélt nyíltan magas rangú fideszes politikus arról, hogy „a Fidesz–KDNP pártszövetség ellenfél nélkül maradt, ismét kétharmados többsége van a parlamentben, így a különböző, egymással rivalizáló gazdasági és egyéb egzisztenciális érdekek a Fideszen keresztül próbálnak meg érvényesülni”.

A kép csalóka: Lázár János és Rogán Antal valójában csatában áll egymással. Egyelőre a kancelláriaminiszter áll jobban, miután sikerült magához vonnia az uniós pénzek feletti rendelkezés jogát
A kép csalóka: Lázár János és Rogán Antal valójában csatában áll egymással. Egyelőre a kancelláriaminiszter áll jobban, miután sikerült magához vonnia az uniós pénzek feletti rendelkezés jogát
Reviczky Zsolt

Kövér László a Magyar Hírlapban tegnap megjelent interjúban nem cáfolta azt a kérdésben megfogalmazott állítást sem, hogy „a balliberális média szerint a Fidesz annyira erős, az ellenzék pedig annyira gyenge, hogy a kormánypártnak nincs ellenfele, ezért az erős emberei egymással háborúznak”. Hozzátette ugyanakkor, a balliberális médiának az egyetlen reménysugarat az jelenti, „hogy a Fidesz az ő oldalukról fenyegetőnek és mitikusnak tartott egységét megbomlasszák”.

 

Kövér László az interjúban nem ment ennél tovább, nem nevezte meg, hogy milyen egymással rivalizáló és a Fideszen keresztül érvényesülni akaró gazdasági körökre gondol, illetve kik a Fidesz erős emberei, akik egymással háborúznak.

Ennek ellenére is egyértelmű azonban, hogy a Magyar Hírlapban közöltekkel a házelnök a Simicska–Nyerges-birodalom prominenseinek üzent. Nyílt titok – a Népszabadság már hetekkel ezelőtt beszámolt róla –, hogy Orbán Viktor az áprilisi választási győzelem után elindította „szabadságharcát” a Fidesz-közeli oligarchákkal, vagyis a Simicska–Nyerges párossal szemben is.

Először is: menesztette a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett gazdasági-üzleti „klubhoz” tartozó Németh Lászlónét, aki helyett Seszták Miklóst nevezte ki. Ő egyértelműen a miniszterelnöki akaratot képviseli a százmilliárdos megaprojekteket felügyelő fejlesztési tárca élén, és az új NF-vezetést inkább a Csányi Sándor OTP-vezér és Hernádi Zsolt, a Mol elnöke által fémjelzett vonalhoz sorolják. Már a Simicska-féle médiabirodalmat érzékenyen érintő reklámadó megszavazását, továbbá az állami társaságoknak a Simicska–Nyerges cégcsoporthoz „kapcsolható” vezetőinek tervezett menesztését is afféle „hadüzenetként” értékelték a túloldalon.

Az a szerdán kiszivárgott hír viszont már „kisebb sokkot” okozott az érintettek számára, hogy több, a Fidesz hátországához sorolt vállalkozó érdekkörébe tartozó építőcégre, így a Közgépre is hét évre visszamenőlegesen adót vetnének ki, így szedve be a fedezetét egy várható, közel százmilliárd forintos uniós büntetésnek. Mivel a Közgép számos közbeszerzési pályázat győztese volt, Simicska Lajos cégbirodalmának komoly különadót kellene visszafizetnie a központi büdzsébe. A Közgép 2007 óta 132 milliárdot nyert útépítési pályázatokon, így legalább 20 milliárd forintos nagyságrendben kellene adóznia.

Lapunk számolt be arról a múlt héten, hogy Simicska Lajos, Orbán Viktor volt Bibó-kollégiumi szobatársa és barátja – akiről a miniszterelnök egy rendszerváltáskori interjújában azt mondta, „Lajos volt köztünk a legokosabb” –, elvonult a Balatonra vitorlázni, és a válaszlépésen gondolkodik.

„Simicska Lajos még nem vette fel a kesztyűt Orbán Viktorral szemben, azon a térfélen reménykednek, hogy az előterjesztés csak figyelmezetés” – mondta munkatársunknak egy jobboldali véleményvezér, hozzátéve, „még nincs Simicska–Orbán-háború”, de – tette hozzá – „a küszöbön van”. Lapunknak a napokban megerősítették, mindezen döntésekkel, a miniszterelnöki stratégiával Orbán Viktor szeretné határozottan jelezni a gazdasági-üzleti hátországának is: gazdasági-pénzügyi döntések kizárólag egy helyen, a Miniszterelnökségen születhetnek, „nincs kettős hatalmi centrum”, senkinek sem lehet olyan informális hatalma, mint a hivatalban lévő kormányfőnek.

Kormányközeli források azt az információnkat is visszaigazolták, hogy Orbán Viktornál az volt az utolsó csepp a pohárban, hogy a TV2 állítólag felosztotta a hirdetési és reklámpiacot az RTL Klubbal, mégpedig úgy, hogy az állami hirdetések a TV2 kasszáját gazdagították, így a kereskedelmi hirdetések az RTL Klubhoz áramolhattak.

A kormányfő számára a másik neuralgikus pont – a kiszivárgott hírek szerint – a Citadella-ügy: miután az állam hosszú jogi csatározások után szerződést bontott a Citadellán működő cégekkel, a fideszes vezetésű kerület ismét leszerződött velük, méghozzá a Balog Zoltán vezette Emmi tudomása és jóváhagyása nélkül. Ezen „ügyet” viszont már nem Simicska Lajoshoz, illetve Nyerges Zsolthoz kötik, hanem olyan kisebb cégekhez, amelyek – mint egyik forrásunk fogalmazott – „rendkívül mohók lettek”.

A miniszterelnök „nem Simicska Lajos ellen megy”, Orbán Viktor tárgyalóasztalhoz szeretné kényszeríteni egykori Bibó-kollégiumi szobatársát, hogy megegyezzenek „a területek újraosztásáról” – mondták a Népszabadságnak jobboldalról.

Ami a fideszes belháborút illeti, a hírek arról szólnak, hogy a kormányalakítás folyamatát feszültségek kísérték. A Hvg.hu arról írt korábban, hogy eszkalálódtak a konfliktusok Lázár János, illetve a parlamenti frakciót irányító Rogán Antal között a kompetenciák és az EU-források felügyelete miatt. A hatalmi harc győztese Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter lett, Rogán Antal előtt viszont még „nyitott a pálya”. Orbán Viktor felajánlotta neki, hogy legyen a miniszterelnöki kabinet élén tárca nélküli miniszter, „de más kormánypozíció” is várhat rá még ősszel – mondták forrásaink.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.