galéria megtekintése

Még nincs vége a harcnak: művészeti szakokat is megszűnés fenyeget

Információnk szerint megszűnés fenyegeti a mozgóképkultúra, a tervező grafikus és a környezetkultúra szakokat. Hiába tűnik úgy tehát, hogy meghátrált a kormány a hétfői diáktüntetés hatására. Nem véletlen, hogy a hallgatókat nem hatották meg a kormány keddi ígéretei.

Kedden tárgyalt a felsőoktatási kerekasztal arról a tervezetről, amely ellen előző este demonstrációt hirdettek az ELTE Társadalomtudományi Karának hallgatói és oktatói. A kormány kilátásba helyezte egyebek mellett a nemzetközi és a társadalmi tanulmányok alapszak megszüntetését. Emellett a szakállamtitkárság más szakokat osztatlanná, azaz újra ötévessé tenne, például a pszichológia, az elméleti közgazdász és az agrármérnök szakot.

Nagy az egyetértés - egyhangúlag szavaztak a követelésekről a hétfői fórumon
Nagy az egyetértés – egyhangúlag szavaztak a követelésekről a hétfői fórumon
Szabó Miklós / Népszabadság

A felsőoktatási kerekasztal tegnapi ülése után sokan azt a következtetést vonták le, hogy meghátrált az államtitkárság, hiszen mégsem szűnnek meg bizonyos szakok. Palkovics László államtitkár elmondta: a Magyar Rektori Konferencia koncepcionális javaslatot tesz arra, hogyan alakítsák át a nemzetközi tanulmányok szak struktúráját, és ugyanez a helyzet a kommunikációs képzés esetében is.

 
Zsúfolásig megtelt a lágmányosi ELTE campus aulája hétfő este
Zsúfolásig megtelt a lágymányosi ELTE-campus aulája hétfő este
Szabó Miklós / Népszabadság

Az MRK nem támogatta, hogy a pszichológia képzés osztatlanná váljon, így marad az eddigi osztott rendszer. A rektorok egyetértenek ugyanakkor a társadalmi tanulmányok szak kivezetésével. Az államtitkár azt mondta: álláspontjuk szerint nincs veszélyben az ELTE Társadalomtudományi Kara, amely emellett még számos képzést hirdethet meg. Palkovics közölte: kivezetik a műszakimenedzser-képzést is alapszakként, de a mesterképzés megmarad.

A 'cipőfűzős' hídfoglalás ezúttal elmaradt
A „cipőfűzős” hídfoglalás ezúttal elmaradt
Szabó Miklós / Népszabadság

Hátrálás ide vagy oda, vannak olyan aggodalmak, hogy a kormány nem enged olyan ágazatnak, amely valaha is ellenállást fejtett ki vele szemben. A miniszterelnök ugyanis éppen a diáktüntetések nyomására váltotta le Hoffmann Rózsát a felsőoktatási államtitkári pozícióról 2013 elején. Ugyanakkor az akkori széles körű összefogásnak egyelőre nincs nyoma, hétfőn például lényegében csak a megszüntetéssel fenyegetett szakok diákjai tüntettek. Szakemberek arra hívják fel a figyelmet, a valódi kérdés az: miért a kormány mondja meg, hogy például a nemzetközi tanulmányok alap- vagy mesterszakon oktatható-e? Az ugyanis, hogy egy egyetem mit és milyen szinten, milyen tartalommal tanít, az intézmény auto­nómiájának kérdése. A kormány ugyanakkor dönthetne arról, mit akar finanszírozni, és mit nem.

A szakracionalizálásnak nyilván lenne értelme: a bolognai átállást az intézmények nagy része felemás módon tudta le. Sokan át akarták menteni a korábban ötévesre tervezett szakokat a hároméves alapképzésre. Így egyes szakokon három év alatt akarnak ötévnyi anyagot lenyomni.

Hallatják a hangukat
Hallatják a hangjukat
Szabó Miklós / Népszabadság

Csakhogy ezt nehéz rendezni egy minisztériumi szobából, erre a legjobb példa az ipari termék- és formatervező mérnöki képzés ügye, amit a tervezet szerint meg akartak szüntetni. Az államtitkárság azzal érvelt, hogy egy gyári mérnökkel összehasonlítva ebben a szakmában jóval kisebb a kereset. Csakhogy ez azzal a megkötéssel igaz, hogy a tervező-dizájnerek a diploma megszerzését követően szinte azonnal vállalkozást alapítanak, így valóban alacsonyabb a követhető bérük, mint egy alkalmazott mérnöké. Legalábbis egy ideig ez látszódhat.

falseSzabó Miklós / Népszabadság

A sajtótájékoztatón elhangzottak ellenére a diákok szerdán tovább folytatják a demonstrációt.

– A kormány megijedt! De nem értette meg a célkitűzésünket! A felsőoktatást érintő átalakítások elleni tiltakozások célja az egyéni és intézményi autonómia védelme, amelyet a kormányzati tervezetek továbbra is számos ponton sértenek. A tartalmi problémákon túl elfogadhatatlannak tartjuk azt a kormányzati taktikát, amely a tiltakozók megosztására törekszik nyomásgyakorlással és különalkukkal – szól a mai tüntetésre a diákok felhívása.

Nem lesz könnyű elhallgattatni őket
Nem lesz könnyű elhallgattatni őket
Szabó Miklós / Népszabadság

Hogy aktuális a demonstráció, azt az egyetemi autonómiaigényeken kívül az is jelzi, hogy lapunk információi szerint megszűnés fenyeget olyan művészeti szakokat, mint a mozgóképkultúra, a tervező grafikus vagy a környezetkultúra.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.