galéria megtekintése

Orbán: Vadkacsa!

1 komment


Csuhaj Ildikó

Nem tervez kormányátalakítást és Fazekas Sándort sem meneszti – ezt mondta a Népszabadságnak Orbán Viktor, aki korábban „vadkacsának" titulálta az agrárminiszter leváltásáról szóló híreket. Rogán Antal frakcióvezető marad. A kormányfő a 2018-as választásokat illetően óvatosan optimista.

Nem – így válaszolt Orbán Viktor munkatársunknak hétfőn a parlamenti folyosón arra a kérdésre, hogy átalakítja-e a kormányát. A miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra is, hogy meneszti-e Fazekas Sándort. A Fidesz-frakció üléséről távozóban újságírók előtt azt mondta, a hír nem is kacsa, hanem „vadkacsa".

A kormányközeli Napi Gazdaság írt róla, hogy a legutóbbi kormányülésen szó volt a földművelésügyi miniszter esetleges távozásáról. A lap értesülése szerint a kormányátalakítás kérdése napirenden van, mivel több miniszter már a második ciklusát tölti, de az agrártárca élén a tervezettnél korábban történhet meg a személycsere. A cikk szerint a Kun-Mediátor-botrány, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél elhelyezett 410 millió miatt is veszélyben lehet Fazekas posztja. Azt már a Népszabadság is megírta korábban, hogy ha lesz kormányátalakítás, Fazekas Sándor neve is rajta lehet a listán Seszták Miklós fejlesztési és Hende Csaba honvédelmi miniszter mellett. Teljes kormányátalakítást a miniszerelnök állítólag 2016 végén, 2017 elején tervez.

A 2018-as választásokat illetően Orbán Viktor „óvatosan optimistának" mutatkozott a Fidesz-frakció hétfői ülésén. A lapunkhoz eljutott hírek szerint az optimizmusra szerinte a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által irányított tárca teljesítménye is okot ad. A miniszterelnök zárt körben arról biztosította a fideszes képviselőket, hogy ha fenntartható lesz a legalább 2,5 százalékos gazdasági növekedés, akkor „egymás után, szépen sorban", minden területre tudnak jelentős forrásokat irányítani, amit aztán a választók is érzékelni fognak. Orbán Viktor „nyugalmat" és türelmet kért a kormányoldalon, érzékeltetve: a pénzosztás meg fogja állítani a népszerűségvesztést, a választások pedig csak három év múlva lesznek.

 

A frakcióülésen egyhangúlag ismét frakcióvezetővé választották Rogán Antalt.

„Tóni a jó aktor. A frakcióvezető úr tudja a legjobban elmagyarázni a kormánypolitikát" – információink szerint ezzel kampányolt mellette Orbán Viktor. A frakcióvezető-választás előtt közölte, annak ellenére, hogy már felvetődött Rogán Antal esetleges miniszteri kinevezése, jobbnak látná, ha a frakcióvezetői poszton maradna. A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy noha a közigazgatási-államigazgatási kar rendben van, a kormányzás iránya jó, a szakmai teljesítmény is megfelelő, és minden esély megvan arra, hogy 2018-ban egy jobb ország legyen Magyarország, mint amilyen 2010 előtt, vagy 2014-ben volt, ez most nem látszik a népszerűségen, „mert a kormánypolitika nincs jól elmagyarázva". Információnk szerint a miniszterelnök maga javasolta, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget irányító miniszter (és Giró-Szász András kormányzati kommunikációért felelős államtitkár) magyarázza el hetente egy „akármilyen" hosszú sajtótájékoztatón, hogy mit miért tesz a kormány. A frakcióülésen sem a kormánykommunikációs gépezetet, sem Habony Árpádot nem hibáztatta a kialakult helyzetért.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.