Még nem igazán működnek az új személyik

Bár a Belügyminisztérium államtitkára, Tasnádi László hétfőn ünnepélyesen átadta az első új típusú elektronikus személyazonosító igazol­ványt, olvasóink csütörtökön arról tájékoztatták lapunkat, hogy az új okmányt egyelőre nem tudják leolvasni az erre illetékes hivatalok, mivel ehhez hiányoznak a technikai feltételek.

Ellenőriztük a hallottakat, s kiderült: a kormányablakoknál valóban azt mondják az új igazolványt igénylő, vagy azt már átvett ügyfeleknek, hogy a leolvasórendszer – várhatóan – csak február végén áll fel, vagyis addig az új okmány még nem elektronikus.

Mindez meglepő, hisz a BM hétfő óta azt állítja – s ez a médiában is megjelent –, hogy „az e-személyi igazolvány sikertörténet, amely megnyitja a digitális ügyintézés kapuját”. Az idén bevezetett flepni a tárca ígérete szerint alkalmas az elektronikus aláírásra, ellátja a taj- és az adókártya funkcióit, és általa a közigazgatás olcsóbb, hatékonyabb lesz. Persze, csak akkor, ha csipjének a leolvasása is megoldódik.

Kártya a leolvasóban. Egyelőre nem passzol
Kártya a leolvasóban. Egyelőre nem passzol
Máthé Zoltán / MTI

Megkérdeztük a Belügyminisztériumot, hogy mi az oka a leolvasórendszer késésének, illetve mikortól lesz az új személyi valóban e-igazolvány? Azt a választ kaptuk, hogy a tervek szerint január 25-től a rendszer működni fog. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.