galéria megtekintése

Combinós gyilkosság: Meg lehetett volna előzni?

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 05. számában
jelent meg.


Danó Anna
Népszabadság

Mellélőnénk, ha minden skizofrén beteget be akarnánk zárni – állítja a pszichiáter.

Bár a Szent János Kórház maga is vizsgálja, hogy pszichiátereit terheli-e szakmai felelősség a combinós gyilkosságként elhíresült esetért, aligha van igazuk azoknak, akik most a pszichiátriai betegek bezárását kérik számon az egészségügyön.

A közösségi portálokon egyre többen követelik a Lipót újranyitását. Pedig nem jelentene megoldást
A közösségi portálokon egyre többen követelik a Lipót újranyitását. Pedig nem jelentene megoldást
Sopronyi Gyula / Népszabadság

A férfit, aki pénteken a Margit híd budai hídfőjénél a Combino alá rúgott egy idős nőt, egy nappal korábban engedték ki a Szent János Kórház pszichiátriájáról. A közösségi portálokon megszaporodtak a Lipót újranyitását követelő, továbbá az agresszív betegek vagy a skizofrének bezárását sürgető bejegyzések.

 

„Mellélőnénk, ha minden skizofrén beteget bezárnánk, ezzel a lépéssel ugyanis biztosan nem kerülhetők el a súlyos, agresszív bűncselekmények. Az elkövetők mindössze két százaléka szenved tudathasadásban, 98 százalékuk nem elmebeteg, hanem antiszociális személyiség” – így reagált lapunknak az esetre dr. Németh Attila pszichiáter, az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet főigazgatója, aki megjegyezte azt is, hogy egyelőre az sem tisztázott, a hét végén letartóztatott férfit milyen pszichiátriai kórral kezelték. Nem tudni, hogy skizofréniában vagy pszichózisban, netán téveszme hatására követte-e el tettét.

A szakember úgy tudja: amikor az illetőt kiengedték a kórházból, nem volt sem „veszélyeztető”, sem pszichotikus állapotban. A feltételezésük az, hogy valójában ittas volt, s valószínűleg mindaddig, amíg nem ivott, nem is volt pszichotikus tünete. Németh Attila hozzátette: a hajléktalan emberek közt sok a pszichiátriai beteg, a skizofrén, a mániás depressziós, amely gyakran együtt jár az alkoholfüggőséggel. Ha rosszabb állapotban vannak, bekerülnek a pszichiátriára, ha jobban lesznek, akkor – hangozzék ez bármennyire kegyetlenül is – visszajutnak az utcára.

Arra a kérdésünkre, meg lehet-e mondani előre, kik a környezetükre kockázatot jelentő emberek, Németh Attila nemmel válaszolt. Az agresszivitás része a mindennapoknak, a közlekedéstől kezdve a kocsmákon át a családi erőszakig mindenütt találkozni vele. Ez része a személyiségnek, hajlam. Vannak, akik a munkájukon keresztül élik ki ezt a hajlamot úgy, hogy eközben senkinek nem ártanak.

Más kérdés, hogy azon skizofrén betegek esetében, akiknél előfordult, hogy agresszívvé váltak, értelemszerűen jobban kell figyelni. De erre a szakember szerint nem az a megoldás, hogy bezárjuk őket, mint ahogyan nincs agresszió elleni tabletta sem: annyit lehet tenni, hogy gyógyszerekkel szinten tartják a betegségét, s ezáltal csökkenthető az agresszív késztetés, a hallucináció, a téveszme, a szorongás.

Véleménye szerint az jelenthetne a társadalomnak erősebb védelmet, ha lenne olyan szakrendelés, nappali ellátóhely, ahol a hajléktalan pszichiátriai betegek rendszeres orvosi segítséget kaphatnának, időről időre kontrollálhatnák az állapotukat, beállíthatnák gyógyszereiket. S egyben lenne mód arra is, hogy ha valaki nem jelenik meg, akkor kötelezzék az orvosi ellenőrzésre.

A Lipót újranyitása felett az orvos szerint eljárt az idő, tovább kell lépni, az ország különböző kórházaiban van elég pszichiátriai ágy. A gondozott pszichiátriai beteg – szögezi le – nem jelent veszélyt a társadalomra.

A kriminológus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tanára, Németh Zsolt sem pártolja a pszichiátriai betegek bezárását. Azt mondta: az embereket a cselekedeteik alapján lehet megítélni, és nem lehet azért előre „büntetni”, mert esetleg elkövethetnek valamit a jövőben. A tettek megjóslásának nincs egzakt módszere. A fenyegetőző embert be lehet vinni mentővel a pszichiátriára, de csak addig, amíg lecsendesedik, utána el kell engedni. E mostani eset során nagy baj, hogy nem tudni, mi előzte meg a tragédiát. A teljesen ok nélküli támadás nagyon ritka.

– Nem tudni, hogy valóban csak úgy belekötött-e ez a férfi mindenkibe, aki aznap az útjába került, vagy esetleg szóváltás alakult ki köztük – mondja a szakember, megjegyezve: soha nem lehet tudni, kiből mit válthat ki egy rossz szó.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.