galéria megtekintése

Még hónapokig fognak szenvedni a Quaestor-károsultak

19 komment


Lencsés Károly

Korai arról beszélni, hogy a Quaestor cégcsoport zár alá vett vagyona mennyit ér, mert a megalapozott értékbecslés akár hónapokig tarthat – állítja Magyar Gábor ügyvéd. Így szerinte egyelőre azt sem tudni, mennyit kaphatnak vissza a károsultak, azt viszont valószínűnek tartja, hogy hosszadalmas eljárásra lehet számítani.

Eddig 160 milliárd forintnyi vagyont sikerült lefoglalni a Quaestor-ügyben – közölte korábban a fővárosi főügyész. A biztosítási intézkedések folyószámlákat, értékpapírokat, cégrészesedéseket, ingatlanokat és ingóságokat érintettek, s köztük van a Győri ETO FC Kft. és az ETO Park Kft. is. Ez utóbbi, csődeljárás alatt álló társaságokat egyébként a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette.

A lefoglalás önmagában nem jelent semmit
A lefoglalás önmagában nem jelent semmit
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A lefoglalt vagyonelemek elvileg tehát akár fedezhetik is a cégcsoport ügyfeleinek okozott károkat, Magyar Gábor ügyvéd – aki máris számos érintett jogi képviseletére kapott megbízást – azonban óvatosságra int. Úgy gondolja, egyelőre még arról is korai beszélni, hogy amit zár alá vettek, mennyit érhet, mert az ingatlanok értékének becsélésre többféle módszer létezik, és azt sem egyszerű meghatározni, hogy a lefoglalt értékpapírok, részvények, illetve üzletrészek mekkora tényleges értéket képviselnek. A becslést a cégcsoporton belüli kereszttulajdonlás sem könnyíti meg – véli Magyar.

 

Mindebből az ügyvéd szerint

egyhamar egyébként sem lesz pénz.

A Quaestor Financial Hrurira Kft. csődvédelmet kért, és a Fővárosi Ítélőtábla határozata alapján a további döntésig a cég fizetési haladékot kapott. Ez Magyar szerint azt jelenti, hogy próbálhatnak megegyezni az ügyfelekkel, akik azonban egyelőre további lépéseket nem tehetnek, tehát perelni, felszámolási eljárást kezdeményezni sem lehet. A károsultak pozícióját gyengíti – tette hozzá –, hogy a kft. bevásárolta magát a Quaestor központi cégébe, így a kielégítési sorrendben hátrébb kerültek.

Tarsoly Csaba Quaestor-vezér előzetesben van, és az ügyvédje szerint már vallomást is tett
Tarsoly Csaba Quaestor-vezér előzetesben van, és az ügyvédje szerint már vallomást is tett
Veres Viktor / Népszabadság

Magyar hangsúlyozta: a korábbinál szélesebb körben alkalmazható lefoglalás önmagában még nem jelent semmit. A pórul járt ügyfelek akkor kaphatnak majd ugyanis valamit, ha a bíróság jogerősen megállapítja a büntetőjogi felelősséget, és tisztázza azt is, hogy a zár alá vett vagyonelemek mely részei keletkezhettek bűnös úton. A bíró ekkor ugyanabban az eljárásban a kártérítésről is dönthet. Maga ezért jó megoldásnak tartja, ha a károsultak bejelentkeznek a perbe.

A kártalanításra van más út is, és ez a felszámolási eljárás – mondta Magyar.

Amíg viszont a csődvédelem él, erre nincs lehetőség, és ebben az esetben a magánvagyon különben sem vonható be.

Amennyiben mégis megindulna a felszámolás, az ügyvéd szerint a cégek anyagi helyzetétől függ, hogy ki mekkora összeget kapna vissza a korábban betett pénzből. Polgári peres úton is lehet persze próbálkozni: ha a cégvezetők vagy a könyvvizsgálók felelőssége megállapítható, a rossz gazdálkodással okozott kárért a polgári törvénykönyv alapján saját javaik terhére is jót kell állniuk.

Meccs szombaton a lefoglalt győri stadionban. Kétséges jogszerűség
Meccs szombaton a lefoglalt győri stadionban. Kétséges jogszerűség
Szabó Miklós / Népszabadság

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a kormány a csődeljárás alatt álló labdarúgó és sportszolgáltató kft.-t, valamint az ETO Parkot, amelynek a jogszerűségét Magyar kérdésesnek tartja, hiszen ezek nehezen minősíthetők például nemzetbiztonsági szempontból vagy a lakosság ellátása miatt fontos cégeknek. Az okot persze érti: az állam maga akarja figyelemmel kísérni, mi történik ezekkel a vállalkozásokkal. Ha akarják, ezeket pályáztatás nélkül – tehát esetleg akár ár alatt – értékesíthetik, ami megint csak nem jó a károsultaknak – állítja Magyar. Attól azonban nem tart, hogy gyorsan vevőt találnának, mert e cégeket is zár alá vették.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.