galéria megtekintése

Budapest Pride: „Itt az ideje, hogy a hatalom szeretetét felváltsa a szeretet hatalma!”

21 komment

NOL

Csúcsot döntött a Budapest Pride: a szervezők becslése szerint legalább 15 ezren vettek részt az idei melegfelvonuláson, hogy kiálljanak az LMBTQ közösség tagjainak jogaiért, s hogy tiltakozzanak a kirekesztés ellen. A rendezvényt néhány tucatnyi ellentüntető próbálta megzavarni, de nem találtak rést a pajzson.

Békés eszközökkel, zenével, zászlókkal, transzparensekkel szólalnak fel a 20. Budapest Pride résztvevői azért, hogy leszbikusként, melegként, biszexuálisként, transznemű vagy queer emberként is önmaguk lehessenek, és önazonosan, félelem nélkül élhessenek. A gyülekező fél négytől az Andrássy út és a Nagymező utca találkozásánál volt, innen indultak az Andrássy út – Erzsébet tér – Lánchíd útvonalon a Tabánhoz. A vonulást néhány tucatnyi ellentüntető próbálta megzavarni, de az erős rendőri készültségnek köszönhetően ez kudarcba fulladt.

Az Egyesült Államoktól Japánig huszonöt ország nagykövetsége közös nyilatkozatban támogatásáról biztosította a fesztivált. A magyar politikai élet megosztott. A demokratikus ellenzék pártjai szintén támogatják a rendezvényt és a melegjogokat, a kormánypárti jobboldal politikusai (néhány pökhendi nyilatkozattól eltekintve) általában hallgatnak, a szélsőjobboldal háborog.

TUDÓSÍTÁS PERCRŐL PERCRE:

 

18:42 A Budapest Pride felvonulás véget ért, ezzel percről percre tudósításunkat is zárjuk. Köszönjük olvasóink kitartó figyelmét! A helyszínről Boda András és Czene Gábor tudósítottak, Móricz-Sabján Simon és Teknős Miklós fotóztak, Kovács Klára videózott. Szerkesztők: Komáromi Gergely és Nyusztay Máté.

18:40 „Itt az lehetek, aki vagyok!” – mondta a Tabánban Hanzli Péter, a Budapest Pride egyik szóvivője, aki szerint fontos, hogy elfogadjuk embertársainkat a szivárvány minden színében. „Befogadó, sokszínű országban szeretnék élni, egy olyan országban, ahol a miniszterelnökben fel sem merül, hogy az LMBTQ emberekről egy vicc jusson az eszébe” – tette hozzá a szóvivő. – Legyetek aktívak, csatlakozzatok bátran! – ezt már az utolsó szónok, Molnár Adrienn, a FeMel pécsi LMBTQ Közösség aktivistája mondta.

18:25 A Tabánban a szervezők pontosították korábbi becslésüket, és bejelentették, hogy legalább 15 ezren vettek részt az idei Budapest Pride-on. Majd megint pontosítottak 20 ezerre.

18:20 Budaházyéknak a felvonulás végére sikerült a legközelebb kerülniük a menethez, pontosabban azokhoz, akik már hazafelé indultak. Az ellentüntetők ismét homofób transzparensüket lobogtatták.

18:15 Az egymással szemben álló rendőröket és tüntetőket érdeklődéssel figyelte egy Németországban született, de régóta New Yorkban élő férfi, aki munkatársunktól érdeklődött, hogy mi ez a nagy füttyögés. Fölvilágosítottuk, hogy a Pride ellen tüntetnek, erre szétterült az arcán a mosoly és közölte: „Magyarország nagyon klassz hely, hogy több ezren vannak a menetben és csak húsz-harminc ember fütyül ellenük!”

18:10 Az ellentüntetők továbbra is a budai alsó rakparton dekkolnak, füttyögnek. Amikor egy világoskék atlétában kocogó középkorú férfi közelített, egyikük felkiáltott: Nézzétek, itt jön a főbuzi! Társai értetlenül néztek, mire a jól értesült tüntető közölte: Nem ismeritek? Ez annak a ratyibárnak a tulajdonosa! Egyik tüntető társa visszakérdezett: És ezt honnan tudod? Ismered? Ezen a ponton megfagyott a levegő.

18:05 A szervezők becslése szerint 12-13 ezren vesznek részt a felvonuláson, ezzel megdőlt a rekord: soha ennyien nem vettek még részt a Budapest Pride-on. A menet egyébként perceken belül a Tabánhoz ér, itt van a felvonulás finise.

18:00 Budaházyék ismét „taktikát” váltottak. Miután az alsó rakpartról nem tudnak feljutni, onnan fütyülnek, szidják a felső rakparton haladó menet tagjait. A rendőrök szorosan követik őket, ezért továbbállnak, majd megint megállnak egy kicsit anyázni és így tovább.

17:52 Budaházy némi tanácstalanság után kiötölte a mestertervet: társai bakot tartottak neki, így próbált felmászni az alsó rakpartról a felsőre. Majdnem sikerült is, amikor fentről rendőrök állták el az útját. Egyikük megpróbálta őt felhúzni, de ez nem sikerült, így Budaházy visszaugrott az alsó rakpartra.

17:50 Megzavarodott az ellentüntetők „keménymagja”. Budaházy György vezetésével körülbelül húszan indultak el a budai rakparton a Lánchíd felé, ott azonban konstatálták, hogy nem tudnak feljutni a Várkert Bazárhoz. Ezért visszasétáltak az Erzsébet híd irányába, majd tanácstalanul leültek a rakpart szélén a szalagkorlátra. A helyzet abszurditásához tartozik, hogy tőlük nem messze egy fiatal lány kétségbeesetten kért segítséget a rendőröktől, mert nem tudott csatlakozni a menethez. Azt mondták neki, menjen a Tabánhoz, mire azt válaszolta, ott sem engedték be. A rendőr erre megvonta a vállát, mire a lány dühbe gurult és beintett a rendőröknek.

Megtöltötte a tömeg a Lánchidat
Megtöltötte a tömeg a Lánchidat
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

17:45 A menet eleje átért Budára, a vége pedig még rá sem kanyarodott a Lánchídra. Így a hidat teljesen megtöltötte a tömeg. A szervezők kérésére itt egy kis időre megálltak, és azt skandálták: Mindenki egyenlő!

Teknős Miklós / Népszabadság

17:35 Keresik a rést a pajzson az ellentüntetők, de nem találják. Láthatóan taktikát váltottak, 3-4 fős csoportokra szakadva próbálnak bejutni a felvonulók közé, de mindenütt kordonokba ütköznek. Páran az Erzsébet hídon át kerülve akartak a menet elébe vágni, de a híd közepén rendőrök állták el az útjukat és igazoltatták őket. Egy másik kisebb csapat a budai rakpart felől próbálkozik, de nincs sok esélyük, mert a felvonulás helyszínét hermetikusan lezárták a rendőrök.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

17:25 A menet eleje most ér a Lánchídhoz, innen nem is látni a végét, annyian vannak. A szervezők későbbre ígértek hivatalos becslést, addig is megkockáztatjuk, hogy tízezres nagyságrendű a felvonulók létszáma.

17:10 Politikus spotting: Gyurcsány Ferenc (DK), Kunhalmi Ágnes, Lendvai Ildikó (MSZP), Juhász Péter (Együtt), Szél Bernadett (LMP) is csatlakozott a felvonuláshoz. Az Együtt és a PM pártzászlókkal érkezett, a DK pedig egy nagy molinóval: "Magyarország a tiétek is!"

Teknős Miklós / Népszabadság

17:00 A menet eleje most ért az Erzsébet térre, az óriáskerék közelébe, ahol 30-40 ellentüntető várta őket. Ők Budaházy vezényletével folyamatosan buziznak, de a fröcsögésüket elnyomja a menet élén haladó kamion hangszóróiból bömbölő zene. Az egyik ellentüntető pólóján a következő felirat olvasható angolul: „Jó éjt, zsidó paraziták!”

Ellentüntető a Szerelmesek fájánál - eltévesztette a házszámot
Ellentüntető a Szerelmesek fájánál – eltévesztette a házszámot
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

16:50 Csaknem egyórás csúszással elindult a felvonulás az Andrássy úton a Tabán felé. A késés oka, hogy a hatalmas tömeget kettős kordonon kellett átengedni, aránylag szűk áteresztő pontokon.

16:45

A felvonulást Fischer Iván nemzetközi hírű karmester nyitotta meg. „A világ nem fekete vagy fehér, hanem színes, olyan, mint ez a tömeg” – mondta. Nagy ünnepnek nevezte a mait: „a bátorságot ünnepeljük, azt, amikor valaki vállalja önmagát”. A homofóbokat pedig arra intette, legyenek óvatosak, a homoszexualitás ugyanis nem nevelés kérdése, hanem veleszületett tulajdonság, és soha nem lehet tudni, melyik gyerekük vagy unokájuk lesz meleg.

Milanovich Dominika, a Pride szóvivője arról beszélt: „miénk a régió legrégebbi felvonulása, mindig itt vagyunk, mindig itt leszünk. Nem akarunk kordonokat, kerítéseket, falakat a különböző társadalmi csoportok között„. Külön hangsúlyozta a menekültek iránti szolidaritás fontosságát. A szóvivő a politikusoknak azt üzente: „itt az ideje, hogy a hatalom szeretetét felváltsa a szeretet hatalma!”

Teknős Miklós / Népszabadság

16:42 Az Erzsébet teret lényegében kettévágta a rendőrség: több száz méter hosszú kordont húztak keresztül a téren, így az Andrássy út felőli oldalra nem lehet bejutni. A készültségről sokat elárul az is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky útnál keresztbe parkolták le a rendőrségi furgonokat, hogy ne is lehessen látni a Deák tér felől a menetet. Mindeközben Budaházy és még 15-20 ellentüntető az óriáskeréknél ácsorog az Erzsébet téren.

Teknős Miklós / Népszabadság

16:35 Az Andrássy út mentén hermetikusan elzárták a rendőrök a menetelőket, még a kisebb keresztutcákba is csak azok mehetnek be, akik ott laknak. Így történhetett meg az is, hogy néhány ellentüntető, köztük Budaházy György az Erzsébet téren várakozik több társával, mert nem tudnak a menet közelébe sem kerülni.

16:15 Néhány felirat a Pride résztvevőinek transzparenseiről: „A nemem az én dolgom”, „Egyenlő adók, egyenlő jogok?”, „Velem minden rendbe' baby!!!”, „Ünnepeljük együtt a világ sokszínűségét!” – méretét tekintve ez a legnagyobb transzparens. A Hetero keresztények a melegekért elnevezésű csoport felirata pedig: „Vérgáz, ahogy az egyház bánik veletek! Bocsássatok meg!”;

„A Szentlélek dolga meggyőzés, Isten dolga az ítélet, az én dolgom a szeretet” 

– olvasható még a feliratok között.

16:12 Budaházyék változatlanul a kereszteződésben állnak, az emberek többsége tudomást sem vesz róluk, kikerülik őket.

16:10 Újabb homofób transzparens tűnt fel a tömegben, „A másság takarodjon máshova!” felirattal.

16:06 Legalább fél órát csúszik a kezdés, nagy a tumultus a kettős kordon miatt – jelentette helyszíni tudósítónk.

16:00 Az Andrássy út és a Nagymező utca sarkán megjelent az ismert szélsőséges, Budaházy György, aki több társával együtt szivacsot tart a magasba, amire azt írták: Undorító a másságotok. Miközben fotóriporterek és operatőrök hada veszi őket körbe, több társuk a háttérből biztatja és fényképezi őket. Olykor pedig azt skandálják: „mocsok buzik”.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:55 Hatalmas a rendőri készültség a felvonulás útvonalának mentén, a Nagymező utcában rengeteg rendőrségi furgon várakozik, az áteresztő pontoknál pedig folyamatosan kamerázzák az érkezőket – jelentette helyszíni tudósítónk.

Elsőre nehéz megmondani, melyik oldalon állnak
Elsőre nehéz megmondani, melyik oldalon állnak
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:53 Feltűnt a környéken egy középkorú pár is transzparenssel, melyen az olvasható:

„Jézus mondja: Térjetek meg! Mert a bűn zsoldja a halál”.

A transzparenst tartó férfi tudósítónk kérdésére azt mondta, azért tiltakoznak a felvonulás ellen, mert nem szeretnék, ha kihalnának az emberek. Márpedig ha sok ilyen felvonulás lesz, akkor szerinte ez fog történni. Arra a felvetésünkre, hogy szerinte a felvonulás miatt valóban több lesz-e a meleg pár az országban, azt mondta, ez teljesen nyilvánvaló.

Neonáci gyerekek az ellentüntetők között
Gyerekek az ellentüntetők között
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

15:50 Az Andrássy út és a Nagymező utca sarkánál, ahová a gyülekezőt hirdették meg az esemény szervezői, máris ellentüntetőket látni. A rendőrök igazoltattak néhány fiatalt, akik egy transzparenst tartottak a magasba. "Ha isten velünk ki lehet ellenünk" – volt a lepedőre írva.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.