galéria megtekintése

Baloldali előrelépés: felhatalmazásuk van meghallgatni egymást

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 30. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

Újra tárgyalóasztalhoz ülnek ma az MSZP, a Demokratikus Koalíció és az Együtt–PM vezető politikusai, hogy valamilyen megállapodást kössenek a fővárosban az októberi önkormányzati választásra. Végleges egyezségre forrásaink nem számítanak, arra azonban igen, hogy közelednek az álláspontok.

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon
Kunhalmi bedobta: a szocialisták támogatnák Karácsony Gergelyt és Bajnai Gordont is – a közös indulásért cserébe
Kurucz Árpád / Népszabadság

A legutóbbi, két héttel ezelőtti forduló eredménytelen volt, miután az MSZP csak a teljes összefogásról tárgyalt volna, míg az Együtt–PM ragaszkodott ahhoz, hogy a jobboldali városrészekben önállóan méreti meg magát. A nézetkülönbség miatt a vitás kerületi ügyeket sem tudták megoldani.

Információnk szerint a szocialisták az eddiginél rugalmasabban mennek tárgyalni. Úgy tudjuk, hétfőn a kerületi pártvezetőkből álló budapesti párttanácsban már voltak, akik – mivel fogytán az idő és kevesebb mint egy hónap múlva aláírásokat kell gyűjteniük a jelölteknek – elfogadták volna az Együtt–PM ötletét a koordinált indulásról, azaz arról, hogy csak a győzelemre esélyes kerületekben legyen együttműködés.

 

Igaz, többen érveltek amellett, hogy így lennének olyan városrészek, ahol minden egyéni körzetet a Fidesz visz el, az ellenzék csak a kompenzációs mandátumokban reménykedhet, és akár előfordulhat, hogy nem lesz MSZP-s tagja a képviselő-testületnek.

Úgy tudjuk, a párttanács végül arra adott felhatalmazást, hogy a Horváth Csaba vezette delegáció hallgassa meg a koordinált indulásról szóló javaslatot, amelyet a kerületi vezetők pénteken véleményeznek. Ez apró elmozdulás az eddig csak a teljes összefogásról szóló tárgyalási mandátumtól. Egyúttal jövő péntekre összehívták az MSZP budapesti küldöttértekezletét, amely a főpolgármesterjelölt személyéről és a kompenzációs lista összetételéről is határoz, tehát lezárja a párton belüli jelöltállítást.

Kunhalmi Ágnes az MSZP tisztújítására érkezik
Kunhalmi Ágnes az MSZP tisztújítására érkezik
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Most úgy tűnik: a legtöbb, amit a baloldali pártok elérhetnek, egy közös főpolgármester-jelölt megtalálása és a kerületek felosztása úgy, hogy a három ellenzéki erő csak ott indul el egymás ellen, ahol nincs esély a Fidesz legyőzésére (Buda nagy részén és a XVI. és a XVII. kerületben).

A legrosszabb forgatókönyv szerint viszont csak öt-hat kerületben lesz megállapodás: ott, ahol ezek nagyrészt már meg is születtek. Elvileg lehetséges, hogy az MSZP és a DK indul közösen, de úgy tudjuk, mindkét párt vezérkarában vannak, akik ezt kockázatosnak tartják, mondván, ebben a helyzetben az Együtt–PM az „újra összeálló óbaloldallal” szemben határozhatná meg magát.

Közös főpolgármester-jelöltként legutóbb Balázsovits Lajos színész-rendező neve vetődött fel, őt a DK javasolta.

Állítólag más jelöltek is vannak, Kunhalmi Ágnes, a szocialisták budapesti elnöke pedig a napokban úgy nyilatkozott: akár Bajnai Gordont vagy Karácsony Gergelyt, a PM társelnökét is tárgyalási alapnak tartják. Csakhogy Bajnai világossá tette, hogy nem akar indulni, Karácsony pedig elmondta, nagyobb esélye lehet egy pártkötődés nélküli jelöltnek, ráadásul az MSZP csak a közös indulás fejében támogatná őt, ilyen alkut pedig nem kötnek, kitartanak a külön lista állítása mellett.

Megegyezni eddig főként a jelenleg is MSZP-s polgármester által vezetett kerületekben sikerült (Kispesten és Pesterzsébeten ez már tényként kezelhető), de valószínűnek tűnik az is, hogy Ferencvárosban a korábbi SZDSZ-es polgármester, Gegesy Ferenc indulhat az Együtt–PM jelöltjeként.

Több, a baloldal számára nyerhető kerületben viszont még nincs megállapodás. Zuglóban például megszakadtak a tárgyalások, miután kiderült, hogy Karácsony Gergely és Tóth Csaba, a szocialisták helyi elnöke nem jut dűlőre. Mint megírtuk, az MSZP elfogadta ugyan Karácsonyt polgármesterjelöltnek, de cserébe az egyéni körzetek kétharmadára igényt tart, amit a pártok kiegyenlített támogatottságára hivatkozva az Együtt–PM visszautasított. Mindkét oldalon úgy látják, a konfliktust csak felsőbb szinten lehet elsimítani.

Szinte biztosan nem lesz teljes összefogás a Belvárosban, ahol információnk szerint az MSZP és a DK megegyezett ugyan a korábbi szocialista polgármester, Steiner Pál indításáról és az egyéni körzetek 6:4 arányú felosztásáról, ám budapesti megállapodás hiányában még nem szentesítették ezt. Az Együtt–PM a párt társelnökét, Juhász Pétert indítja ott.

Van olyan, jobboldaliként elkönyvelt kerület is, ahol az Együtt helyi szervezete nem ért egyet a pártközpont stratégiájával. Rákosmentén – ahol a fideszes polgármester, Riz Levente, a Budapesti Önkormányzatok Szövetségének elnöke legyőzhetetlennek tűnik – a másik két baloldali párttal megegyezni próbáló helyiek nem állítottak volna önálló polgármesterjelöltet, a pártvezetés viszont ezt szorgalmazta, ezért lemondott a helyi vezetőség.

Bojkottálhatják a közgyűlést

Az elmúlt hetekben különböző szinten, de mindhárom baloldali pártban felvetődött a Fővárosi Közgyűlés bojkottja. A múlt héten Juhász Péter, az Együtt–PM társelnöke jelképesen befalazta a közgyűlés épületének bejáratát, és azt mondta: a túlnyomórészt kerületi polgármesterekből álló testület értelmét veszti az új önkormányzati törvénnyel. A pártban nincs hivatalos döntés az esetleges bojkottról, de valamilyen választ szükségesnek tartanak a közgyűlés átalakítása miatt. Az önálló listaállításról viszont emiatt valószínűleg nem mondanak le. Információnk szerint a DK elnökségében felvetődött, hogy a párt színeiben bejutó politikusok ne vegyenek részt a Fővárosi Közgyűlés munkájában: vegyék át mandátumukat, de bojkottálják az üléseket. A fővárosi MSZP komolyan nem számolt ezzel, ám a szocialisták között is volt, aki fölvetette a párt vezetőinek: bojkottálják a fővárosi választást és csak a kerületekben induljanak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.