galéria megtekintése

Még dajcstomi is kiakadt Kerényi buzizásán

11 komment

NOL

Túl sokat buziztam? Megduplázom! – újabb epizóddal bővült Kerényi terjedelmes botránykrónikája.

"Kerényi Imrével nem stilusproblémák vannak. Kerényi Imre állításai elfogadhatatlanok. Amit mondott, nettó gyalázat. Ő kérte, hát: Megírom." – így reagált Kerényi legutóbbi buzizására a Twitteren Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő.

Ez a buzilobbi

Ahogy arról már beszámoltunk, Kerényi Imre miniszterelnöki megbízottnak megint egy botrányos kijelentésével sikerült felhívnia magára a figyelmet. Egy nyilvánosságra került hanganyag szerint a Keresztény Színházi Fesztiválon egy beszélgetésen ugyanis "buzilobbiról" beszélt. "Nagyon fontosnak tartom, hogy a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetemen történjen változás, történjen valami. Ha más nem, egy ellenegyetem szervezése a Ludovikán belül. ... Ha én lennék az alkirály, elvenném a Színház- és Filmművészeti Egyetemtől a színészképzés jogát, a pénzzel együtt" - mondta Kerényi, azzal spékelve meg mondandóját, hogy "ez a buzilobbi a hazai és a nemzetiközi világot, operavilágot átszövi, fel kell venni a harcot... ez ellen előadásokat kell létrehozni, de főleg iskolákat!" Kerényit többek között a Magyar Színházi Társaság és az Együtt-PM szövetség is lemondásra szólította fel, kijelentésétől elhatárolódott Kulka János színész és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója is. M. Tóth Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem rektora pedig Orbán Viktortól kért magyarázatot.

 
Kerényi Imre megmagyarázza
Kerényi Imre megmagyarázza
Kurucz Árpád / Népszabadság

Reprodukálja magát

Ehhez képest Kerényi nemhogy nem visszakozott, de még rá is tett egy lapáttal: Fiala János szerdai rádióműsorában azt mondta, hogy a napvilágot látott ötperces hanganyag manipulatív, majd újra kifejtette, hogy nem lehet közérdek az azonos neműek szerelmének propagálása. "A heteroszexuális reprodukálja magát, a homokos nem – így működik a világ. Szemérmesen műveljék a műfajt, nincs közöm Kulka homoszexualitásához, csak a színészi teljesítményéhez" – nyilatkozta Kerényi a Rádió Q-ban. "Én úgy nőttem fel homoszexuális professzorok között, hogy ez nem volt téma közöttünk, magánügy volt", tette hozzá. Szerinte a homoszexuális emberekben égő vágy van a megmutatkozásra, és Conchita Wurst politikai sikere neki azt jelzi, hogy a heteroszexuálisoknak kell megvédeniük magukat a meleglobbi hiperaktivitása ellen.

Orbán múzsája

Mint ismert, Kerényi nevéhez számos botrány kötődik. Már 2005-ben sikerült kivernie a biztosítékot azzal a – még polgári körös vezetőként tett – kijelentésével, miszerint Magyarországon szabadságharc van, amit a jobboldalnak meg kell nyernie; "ha mégsem sikerül, forradalmat csinálunk". Később Orbán Viktor is lényegében megismételte szavait, ahogy a baloldal ráront a nemzetére című toposzt is tőle vehette át a későbbi kormányfő. A Színház- és Filmművészeti Egyetem tanáraként is számos botrányt könyvelhet el: több osztályával csak egy-két évig dolgozott, majd „közös megegyezéssel" magukra hagyta a hallgatókat; előfordult, hogy osztályának egy tagja másik osztályba kérte át magát.

Ha alkirály lennék

A legnagyobb balhékat viszont a 2010-es kormányváltás után, javarészt miniszterelnöki megbízottként sikerült kirobbantania Kerényinek. 2013. májusában a Belvárosi Polgári Szalonban Vidnyánszky Attila (akkor még leendő igazgató) oldalán azt mondta: „Vidnyánszky úr meg fogja tenni, amit megkövetel tőle a haza." Nemzeti Színháza ugyanolyan sikeres lesz, mint Alföldié, „csak nem a buzikról fog szólni, hanem a szerelemről, meg a barátságról, meg a hűségről". Ugyanitt kifejtette, hogy „feltett szándéka" a Színház- és Filmművészeti Egyetem megreformálása.

„Én arra gondoltam, ha alkirály lennék, úgy elvenném ennek az egyetemnek a pénzét, mint a nyavalya, és áttelepíteném egy színházhoz. Aztán csináljanak, amit akarnak." (Ezt a kijelentését akkor Kósa Lajosnak sikerült überelnie azzal, hogy "Ha Budapesten túlságosan meleg lenne", Debrecen visszavárja Vidnyánszkyt ". A többség azonban akkor is felháborodott Kerényi szavain, Kulka János nyílt levelében fejezte ki, hogy ő szégyenli magát Kerényi helyett.) 2013. szeptember 30-án Kerényi már arról beszélt, hogy ha ő lenne Tarlós István, adna Alföldinek egy színházat.

Kiadási láz

Kerényi Imre ezenkívül számos látványos akciót vezényelt le: a díszkiadású alaptörvénytől az alaptörvény asztalán át a Nemzeti Könyvtár első sorozatáig. A különböző projektek vagy kudarcba fúltak – mint az alaptörvény asztala vagy a kevesek által igényelt bőrkötésű alkotmány –, vagy szerzői jogi botránysorozat kísérte őket, mint a Nemzeti Könyvtár esetében. Nem beszélve a propaganda-festményeiről, amikkel még Nagy Imre unokáját is sikerült feldühítenie.

Megírta

Legújabb projektje a Magyar Krónika című havilap megalapítása, ami már a beharangozásakor közröhej tárgyává vált – főleg amikor Kerényi így vázolta a lap sokszínűségét: „Kinyílott a pitypang. Megírom. A kormánybiztos a televízióban elkápráztatta a kérdezőbiztost, idős művészünk csinált egy szép filmet, a biopiacon sárga volt a pecsenyekacsa, megírom. Csökkent a rezsim. Megírom.” (Erre utalt  Deutsch Tamás is szerdai Twitter-bejegyzésében.) A választások előtt beharangozott, és közvetlenül a választások után elindítani tervezett orgánum alapító lapindítóján a Demokrata székházában Orbán Viktor is részt vett, „leginkább azért, mert Kerényi hívta". A tervezett stábból sokan le is mondták a részvételt. A lap nagy nehezen megjelent, a koronázási palástos borító mögött a lapban Balog Zoltán erőforrásminiszter közöl színikritikát – és ez még csak a kezdet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.