galéria megtekintése

Fantomdiákokra vettek fel támogatást, és még az osztálynaplót is meghamisították

8 komment


Czene Gábor

A csillagokat is lehazudták az égről az Országos Roma Önkormányzat szolnoki iskolájában.

Nem létező tanulók után felvett állami támogatások, fiktív osztálynaplók, irreális órarendek, szabálytalanságok tömkelege - a Magyar Államkincstár jelentése nyolcvan oldalon keresztül részletezi, milyen jogsértések történtek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) szolnoki szakiskolájában. Az LMP-s Hadházy Ákos szerint a törvénytelenül igényelt pénzek mértéke akár a százmilliós nagyságrendet is elérheti.

Farkas Flórián elnöksége alatt történhettek a visszaélések
Farkas Flórián elnöksége alatt történhettek a visszaélések
Kurucz Árpád / Népszabadság

A Hegedűs T. Andrásról elnevezett szolnoki intézmény a hátrányos helyzetű diákok esélyegyenlőségének megteremtését tekinti feladatának. Nappali, levelező és esti képzés mellett kollégiumi ellátást is nyújt. Az ORÖ 2012-ben – még Farkas Flórián elnöksége idején – vette át az iskola fenntartását és működtetését. Az átvétel után az iskola költségvetése évi 60 millió forintról több mint a duplájára, 130-140 millióra ugrott – mondja Hadházy Ákos, aki mostanáig nem értette, mi az oka a hirtelen növekedésnek.

 

- Azt eddig is tudtuk, hogy az iskolával komoly bajok vannak. A megyei kormányhivatal ellenőrzése működési anomáliákat tárt fel, a RomNet gyanús kiadásokról (például krétára elköltött csaknem négymillió forintról) számolt be. A Liberálisoknak már ennyi is bőven elég volt ahhoz, hogy feljelentést tegyenek költségvetési csalás gyanúja miatt. Az igazán súlyos állítások azonban – hangsúlyozza Hadházy – az államkincstár jelentésében szerepelnek.

Időközben kimaradtak

A lapunk birtokában lévő terjedelmes vizsgálati anyag szerint a szolnokiak olyan diákok után is kértek állami támogatást, akik időközben kimaradtak az iskolából. Visszatérő fordulat, hogy „az igénylés és az elszámolás során figyelembe vették azt a nem tanköteles tanulót, akinek a tanulói jogviszonya félévkor megszűnt vagy a tanulói jogviszony megszűnését – jogszabály alapján – meg kellett volna állapítani".

Túltolták

Az államkincstár táblázatokba szedve közli, hogy az adott képzési típusban mennyi a bejelentett és a valós létszám. Az egyik összegzésből kiderül például, hogy az elszámolásban megadott harminc tanuló helyett az ellenőrzéskor csupán hat diákot találtak. Akadtak olyan esti évfolyamok, ahova a vizsgálatkor egyetlen tanuló sem járt, ennek ellenére az osztálynaplóba „beírták és igazolták a megtartott órákat".

Tehát az osztálynaplót is meghamisították – konstatálja az LMP-s politikus. Több mint feltűnő, hogy az esti oktatásban két évfolyamon párhuzamosan ugyanaz volt az órarend: méghozzá egész tanévben, napi tíz órán át. Az államkincstár ezt irreálisnak és valószerűtlennek minősítette.

Farkas Flórián és Orbán Viktor - egymásra találtak
Farkas Flórián és Orbán Viktor - egymásra találtak
Kurucz Árpád / Népszabadság

Automatikusan felmerül az iskolát fenntartó ORÖ felelőssége. Már csak azért is, mert – olvasható a jelentésben – az iskola egyik vezetője azt nyilatkozta:

„intézményünknek önálló bankszámlája nincs, minden intézményünkkel kapcsolatos tranzakció a fenntartó Országos Roma Önkormányzat bankszámláján keresztül történik".

Az államkincstár megjegyzi, hogy gazdálkodását tekintve az iskola önállóan működő költségvetési szerv, amelynek rendelkeznie kell bankszámlával.

Hadházy Ákos szerint a vizsgálat rendkívül súlyos jogsértésekről és gazdasági visszaélésekről tanúskodik. Az LMP a parlamentben is szóvá fogja tenni az ügyet.

A szolnoki iskola esetét is beleszámítva eddig négy eljárás indult az ORÖ működésével kapcsolatban, a nyomozást az adóhatóság végzi.

Rejtélyes feljelentés

Az Országos Roma Önkormányzat közgyűlése május végén váratlanul arról határozott, hogy megválik szolnoki intézményétől. Ezzel szemben a Klik (Klebelsberg Intézményfenntartó Központ) úgy tudja, hogy az iskola marad az ORÖ fenntartásában. Az iskola honlapja cikkünk írásakor „frissítés alatt” állt. Az intézménynél nem nyilatkoztak lapunknak, ahogyan – sokszori próbálkozásunk ellenére – Hegedüs Istvánt, az ORÖ jelenlegi elnökét sem sikerült szóra bírnunk.

Hegedüs előzőleg felhatalmazást kért a roma közgyűléstől, hogy a jogsértően felhasznált állami normatívák miatt feljelentést tegyen. Makai István, az ORÖ ellenzéki képviselője szerint az elnök nem vette észre, hogy tulajdonképpen saját magát jelenti fel.

A feljelentés tartalma – ha tényleg megszületett – egyelőre nem ismert. Makai megkeresésére az ORÖ hivatalvezetője közölte, hogy a feljelentés nem áll rendelkezésére, mert azt Tunyoghy Szabolcs ügyvédi irodája nyújtotta be. Tunyoghy Szabolcs későbbre ígért tájékoztatást. Elmondása szerint vizsgálnia kell, mi számít közérdekű adatnak, ezért arra a kérdésünkre sem válaszolt, hogy egyáltalán benyújtotta-e a feljelentést.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.