galéria megtekintése

Még a saját kamutanulmánya is meghazudtolja az Orbán-kormányt

16 komment


Hargitai Miklós

– Független nemzetközi tanácsadók szerint is megtérül a Paks II beruházás – állítja egy kormányközlemény egy frissen megjelent, a kormányzati honlapon is hozzáférhető tanulmányra hivatkozva. A hír igaz, csak éppen a megtérüléshez a duplájára kell nőnie az áramáraknak, a hivatkozott „független” tanácsadó pedig a paksi bővítés ügyében dolgozó lobbicég, soraiban Orbán egyik volt államtitkárával.

A kormány honlapjára kedden este, a nyomtatott sajtó lapzártájának időpontjában került föl a közlemény, amely szerint a Miniszterelnökség úgy döntött, hogy nyilvánosságra hozza a Paks II beruházás független gazdasági értékelését, amelyet „a nemzetközi Rothschild bankház készített”. A szövegből kiderül, hogy a kormány az anyagot a bővítés ügyében eljárást folytató Margrethe Vestager versenyjogi biztosnak is elküldte.

Duplázni kellene
Duplázni kellene
Teknős Miklós / Népszabadság

Amint arról lapunk 2014 januárjában, az orosz–magyar nukleáris együttműködési megállapodás aláírása után beszámolt, a Rothschild-csoport komoly szerepet vállalt az egyezmény tető alá hozásában, illetve annak előzetes (a fejlemények alapján nem igazán eredményes) brüsszeli elfogadtatásában. Emiatt függetlennek aligha tekinthető, ráadásul a kötelékében dolgozik Orbán Gábor, az NGM volt adó- és pénzügyi államtitkára is, ami szintén nem a kormánytól való függetlenség ismérve.

 

A Rothschild-csoport közreműködésére tavaly az Átlátszó is rákérdezett, ám a válasz csupán azt tartalmazta, hogy „a kért adatigénylés vonatkozásában a miniszterelnökség nem rendelkezik megismerhető adattal” (a választ megfogalmazó Mikecz Péter helyettes államtitkár feltehetően arra utal, hogy a szóban forgó információkat titkosították).

Miközben a Századvég gazdaságkutató Energetikai monitor című kiadványa azt tartalmazza, hogy az idei első félévben a külpiaci tőzsdei áramár alig haladta meg a 31 euró/Mwh-s szintet (az értékelés arra is kitér, hogy „a napelemek teljesítményének gyors növekedése a tőzsdei áramár leszorítása mellett sajátos változást is indukált az árak szezonalitásában, illetve a termékárak viszonyában”, ami aligha jó hír az atomerőmű-építést tervezők számára), ráadásul 2011 óta csökkenő trend érvényesül,

a Rothschild-tanulmány tartósan 65 eurós tőzsdei árral számol, és ehhez képest tartja valószínűnek, hogy az 50,5-57,4 euró közötti áron termelő Paks II a 60 éves tervezett életciklusa végére megtérülhet.

Azaz – ahogyan Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője kérdésünkre kifejtette – az Orbán-kormány által felkért lobbicég is arra jutott, hogy az áramár megduplázódása a megtérülés feltétele, vagyis szó sincs arról, hogy Paks II lenne az olcsó áram hosszú távú garanciája.

Jávor a Népszabadságnak nyilatkozva

rendkívül alacsony színvonalú, alapadatok és hivatkozások nélküli munkának nevezte a Rothschild-tanulmányt, amely szerinte egyáltalán nem foglalkozik a bővítés alternatíváival,

például a megújuló energiaforrások tartósan csökkenő ártrendjeivel, és semmivel nem támasztja alá azt a vélelmet, hogy az importáram jelentősen drágulni fog. A politikus nonszensznek minősítette továbbá, hogy egy 2015 szeptemberében készült megtérülési számítással próbálnak igazolni egy olyan kormánydöntést, amely minden bizonnyal 2013-ban született meg, és amelynek következményeként a magyar kormány 2014-ben kötelező érvényű szerződéseket kötött Oroszországban.

A Greenpeace egyik tiltakozó akciója a bővítés ellen. Alternatívákat nem is kerestek
A Greenpeace egyik tiltakozó akciója a bővítés ellen. Alternatívákat nem is kerestek
Soós Lajos / MTI

Szél Bernadett, az LMP képviselője arra hívta föl lapunk figyelmét, hogy léteznie kell más számításoknak is: 2014-ben egy parlamenti bizottsági ülésen az Orbán-kabinet illetékes államtitkára ígéretet tett rá, hogy még aznap bemutatják a testület tagjainak a bővítési döntést megalapozó anyagokat – majd a téma tárgyalását a fideszes többség Aradszki András jelenlegi energiaügyi államtitkár javaslatára levette a napirendről.

Szél szerint

ideje lenne tisztázni, milyen szerepet játszik a Rothschild-csoport a bővítési projektben, és mindez mennyibe kerül az adófizetőknek,

ezért közérdekű adatigényléssel próbálják megszerezni a szükséges információkat. Az ellenzéki képviselő jelezte: pártjának továbbra is az az álláspontja, hogy a folyamatban lévő uniós eljárások lezárásáig egyetlen fillérnyi további közpénzt sem szabad a beruházásra költeni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.