galéria megtekintése

„Még a végén fejbe lőnek” – félnek és üzennek a romák az Orbán-kormánynak

7 komment


Czene Gábor

Egymásnak adták a kilincset a roma politikusok az adóhatóságnál. Költségvetési csalás gyanúja miatt folyik eljárás. 

Csoportosan hívták be az adóhatóság bűnügyi főigazgatóságára az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) képviselőit, de a tanúkihallgatások már egyénileg folytak. A roma politikusok három-négy órát töltöttek a III. kerületi épületben, a fárasztó procedúra után nem mindegyikük bizonyult közlékenynek. Egyikük például, amikor megkérdeztük, elmesélné-e, milyen ügyekben faggatóztak az adóhatóság emberei, rezzenéstelen arccal – és fölöttébb szűkszavúan – csak ennyit közölt: nem!

Lakatos Oszkár viszont nyilatkozott lapunknak. A képviselő reggel kilencre ment be, és délután háromnegyed egy körül jött ki. Elmondása szerint az őt meghallgató, kifejezetten felkészültnek tűnő adónyomozó az ORÖ-höz köthető programok pénzköltéseire volt kíváncsi. (Közöttük van a botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási szövetkezet: az Emberi Erőforrások Minisztériuma 1,6 milliárd forintot követel vissza az ORÖ-től.)

A roma politikusok azt a felvilágosítást kapták, hogy költségvetési csalás gyanúja és költségvetési pénzek „céliránytól eltérő" felhasználása miatt folyik az eljárás. Többekhez hasonlóan Lakatos is úgy tudja, hogy azokat a képviselőket és hozzátartozóikat hallgatják meg, akiknek 2010 után valamilyen szerződésük volt az ORÖ-vel. Lakatos szerint a budapestivel párhuzamosan megyeszékhelyeken is történtek meghallgatások.

 

A kormánynak is üzent Lakatos Oszkár. Az lenne a kérdésünk – mondta –, ha már egyszer Voldemort (Mengyi Roland fideszes képviselő) mentelmi jogát felfüggesztették a parlamentben, mikor függesztik fel végre Harry Potter varázslótanonc (a „pénzek eltüntetésében ugyancsak jeleskedő" Farkas Flórián) mentelmi jogát is.

Lakatos Oszkár (a bal szélen) egy Kossuth téri áprilisi sajtótájékoztatón, amelyen többek között kiderült, hogy feljelentést tesznek Farkas Flórián ellen
Lakatos Oszkár (a bal szélen) egy Kossuth téri áprilisi sajtótájékoztatón, amelyen többek között kiderült, hogy feljelentést tesznek Farkas Flórián ellen
Koncz György / Népszabadság

„Jártuk a vidéket, felhajtottunk több ezer romát, aki részt venne képzéseken. Aztán nem lett belőle semmi, a programot odaadták a börtönöknek" – ezt már egy másik, neve elhallgatását kérő ORÖ-képviselő panaszolta. A különféle programok között szerinte olyan átfedések voltak, hogy már azt sem tudták, éppen melyikben dolgoznak.

Szintén név nélkül nyilatkozott az a roma politikus, akitől aláírásmintát is vettek a meghallgatása során. Erre azért volt szükség, mert elétettek egy olyan kérdőívet, amelyen „az én nevem szerepelt ugyan, de nem az én aláírásom". A kérdőív annak bizonyítására szolgált volna, hogy ő is részt vett az adott programban. Csak az a baj, hogy a kérdőívet korábban sosem látta: valaki feltehetően odahamisította a nevét.

Annak érzékeltetésére, hogy milyen hangulat uralkodhat a cigány közéletben, idézünk egy képviselőt, aki így indokolta, miért nem kíván szerepelni a sajtóban: „Ha megtudják, hogy nyilatkoztam, még a végén fejbe lőnek".

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.