Még a héten megkapják a kormányzati segélyt a kórházak

Tizenkét milliárdos segélyt kapnak a kórházak, de az eladósodásukat ez nem fogja megállítani.

Július végén postázza az egészségbiztosító, így augusztusban már a kórházak is tovább utalhatják adósságaik törlesztésére azt az egyszeri gyorssegélyt, amit az egészségügynek juttatott egy múlt heti döntésével a kormány. A kormányzat erről, mint az egészségügynek juttatott többletforrásként beszél ugyan, a valóságban ez a pénz az E-Alapból megvalósult, de ki nem fizetett ellátások miatt maradt benn a kasszában.

A fekvőbetegeket fogadó intézményeknek 11,8 milliárd, a mentőknek félmilliárd, a betegszállítóknak 150 millió forint jut a keretből. A pénz elköltésére külön szabályok vonatkoznak: az összeg felét köztartozásokra, illetve a 90 napnál régebben lejárt szállítói számlákra fordíthatják a kórházak, a másik felét pedig a kényszerhitelező közreműködők, más egészségügyi szolgáltatók, illetve a gyógyításhoz közvetlenül beszállítók kaphatják.  Ahol ezek után marad pénz, ott azt a várólisták csökkentésére használhatják fel, de sietniük kell, mert a segély felhasználásának határideje augusztus vége. Amit addig nem költenek el belőle, azt vissza kell utalni a költségvetésnek.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján közzétett lista szerint a csaknem 12 milliárdos keretből a legtöbb, félmilliárd körüli összeg a Péterfy Sándor utcai kórháznak, a Honvédkórháznak, a pécsi és a debreceni orvosi egyetemek klinikának, illetve a Semmelweis Egyetemnek és a Szabolcs-Szatmár megyei kórházholdingnak jut. Az sem titok, hogy a most szétosztott pénz nem oldja meg a kórházak fizetési gondjait, hiszen a lejárt számláik összege mostanra már több mint 60 milliárd forint, s ennek csak 10 százaléka a késedelmi kamat. Egyes kórházi vezetők szerint a gyorssegélyből alig juthat majd egyébre, mint a kamattörlesztés. Az intézmények eladósodását biztosan nem állítja meg, hiszen az gyógyításért járó alapdíjak összege átlagosan legalább negyedével kisebb, mint amennyibe egy-egy orvosi kezelés kerül az intézménynek.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.