galéria megtekintése

Még a gépelési hibák is stimmeltek

Az írás a Népszabadság
2015. 07. 16. számában
jelent meg.


Hajba Ferenc
Népszabadság

Be sem nyújtott pályázatok után összesen hat és fél millió forintot fizetett a kőszegi önkormányzat a Nemzeti Ipari Park Fejlesztő Zrt.-nek – ezt gyanítja két kőszegi képviselő. Már a rendőrség is nyomoz az ügyben.

Egy ipari park és egy inkubátorház minősítő címszerzésének elkészítésére kapott megbízatást 2013 decemberében a kőszegi önkormányzattól a Nemzeti Ipari Park Fejlesztő Zrt. A szerződés értelmében a munkáért és annak benyújtásáért összesen 6,5 millió forint illette meg a részvénytársaságot.

2014 januárjában a város fideszes polgármestere, Huber László aláírásával igazolta a teljesítést, azzal a megjegyzéssel, hogy a cég a két koncepciót „magas színvonalon, határidőre elkészítette”. A dokumentum benyújtását nem említette. Két független képviselő, Tóth Gábor és Plechl Tibor belső körökből olyan értesülésekhez jutott, hogy a pályázatokat valójában be sem adták.

Nemrég a képviselő-testület ülésén ismertették Janzsó Tamás, a fejlesztő zrt. vezérigazgatójának írásbeli nyilatkozatát arról, hogy a pályázati dokumentációt és a megvalósíthatósági tanulmányt, valamint a vállalkozói inkubátorház fejlesztési koncepcióját határidőre elkészítették, és az „benyújtásra került”.

 
Két tanulmány is készült az ipari park fejlesztéséről. Feltűnően hasonlók
Két tanulmány is készült az ipari park fejlesztéséről. Feltűnően hasonlók

Janzsó egyébként a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártjának elnökhelyettese. E testület elnöke Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, aki korábban az NGM gazdaságszabályozásért felelős államtitkára volt, jelenleg a Miniszterelnökségen miniszteri biztosként dolgozik.

Tóth Gábor ekkor már biztosan tudni szerette volna, hogy megérkezett-e egyáltalán a pályázat a szakminisztériumba. Idén a kőszegi képviselő-testület két bizottságában is kijelentette Zalán Gábor jegyző, hogy a pályázat beadásáról nincs tudomása. Később a jegyző le is írta, hogy a pályázati dokumentáció megvan, ám azt a hivatalban nem iktatták. Így aztán azt sem lehet tudni, mikor érkezett pontosan.

Tóth Gábor és Plechl Tibor ezt követően idén júniusban ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen, mert szerintük akár hűtlen kezelés vagy költségvetési csalás is történhetett. A rendőrség elrendelte a nyomozást. Az önkormányzat fideszes tagjai több fórumon is állították, hogy semmiféle bűncselekmény nem történt az ügyben. A Vas Népe című megyei napilap pedig idézte Nagy Ádám minisztériumi főosztályvezető-helyettes levelét, melyben azt írja: a dokumentáció 2014 februárjában érkezett be a főosztályukra.

Tóth Gábor közérdekűadat-kérést is benyújtott a tárcához. A napokban megérkezett válaszában a minisztérium ügyfélkapcsolati információs irodája a korábbiakkal szemben azt állítja: „A pályázat megfelelő módon történő benyújtására mind a mai napig nem került sor, ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium kezelésében nincs olyan okirat, amely a kőszegi ipari park címszerzési kérelmét tartalmazná, és a pályázati felhívásban rögzített eljárási díj megfizetésének igazolása sem került benyújtásra. A fentiek okán a pályázat tartalmát illetően az adatszolgáltatási kérésnek nem tudunk eleget tenni.”

A Nyugat.hu szombathelyi honlap birtokába jutott viszont egy 2008-as pályázati dokumentáció, melyet annak idején hasonló célból a Zöld Erőmű Kft. készített. A Zöld Erőmű volt ügyvezetője, Racker Béla érdeklődésünkre megerősítette: az ő pályázatuk digitális formában a polgármesteri hivatalban és a minisztériumban volt fellelhető. Ez azért fontos, mert a Nyugat.hu megszerezte és összevetette a két anyagot. Állításuk szerint a két szöveg között kísérteties a hasonlóság, esetenként még a gépelési hibák is ugyanazok.

– Megdöbbenve tapasztaltam, hogy gyakorlatilag ellopták az anyagomat, a neveket és a dátumok egy részét cserélték csak ki benne, de még az időpontokat sem mindenütt – mondta Racker Béla. A volt ügyvezető ezért feljelentést tett a kőszegi kapitányságon.

Huber László polgármester vizsgálatot rendelt el, s a rendőrség is nyomoz. Természetesen szerettünk volna közvetlen információkhoz jutni a polgármestertől (aki eddig más orgánumnak sem szólalt meg), a jegyzőtől (jelenleg szabadságát tölti), a szakminisztériumtól, a zrt. vezérigazgatójától, ám csak az aljegyzőtől kaptunk választ. Nagy Edina utalt arra, hogy a szerződés értelmében a vállalkozó feladata volt a pályázat benyújtása a minisztériumba.

Az aljegyző idézte a tárcának a vállalkozóhoz írt, s a Vas Népében megjelent nyilatkozatát, mely szerint februárban beérkezett osztályukra a dokumentáció. (Ezt követően cáfolta a Tóth képviselőnek küldött levelében önmagát a tárca. – A szerk.) A minisztérium az önkormányzatot külön nem értesítette arról, hogy megkapta-e a pályázatot, válaszolta kérdéseinkre az aljegyző.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.