galéria megtekintése

Még a debreceniek is irtóztak a saját karneváljuktól

23 komment


Kácsor Zsolt

Elmosta az eső az idei Debreceni Virágkarnevált. A Nagytemplom előtti hőmérő 15 fokot mutatott,  egyfolytában zuhogott. A helybeliek egyébként nem rajonganak az eseményért, pedig jelenleg ez a  város első számú látványossága.

Tizenöt éve láttam először a debreceni virágkarnevált, s az élmény olyan sokkoló volt, hogy azóta is minden augusztus 20-án igyekeztem elmenekülni a városból. Akkor az maradt meg bennem, hogy a tűrhetetlen forróságban tipródom a tömegben, s nevetséges „kompozíciókat" bámulok, amelyek nem szépek, de még csak nem is érdekesek: nem estem hanyatt attól, hogy drótvázakra virágszirmokat ragasztottak, mögéje állítottak egy mazsorettcsoportot, s zeneszóra keresztülhurcolták a városon. De még a debreceniek is irtóztak a saját karneváljuktól: alig találkoztam valakivel, akit ez a rendezvény megragadott volna.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Azt viszont szellemesnek találtam, amikor néhány helyi kreatív – a rádiós Váradi Ferenccel az élen – fricskát mutatott a virágkarneválnak, s megrendezte a „művirágkarnevált", amelynek keretében szelektív hulladékokból gyártott műveket mutattak be a belvárosban.

 

Viszont az idei rendezvényt olyan professzionálisan harangozták be, hogy tizenöt év után kedvet kaptam hozzá, hogy megnézzem. Azt írták, a karnevál

idén májusban elnyerte az Európai Fesztiválok Szövetsége által meghirdetett „Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért" minősítést,

és bekerült Európa legjobb fesztiváljai közé.

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Elhangzott, hogy minden korábbinál több, mintegy kétezer fellépő várható, és a magyar csoportokon kívül jönnek művészeti együttesek Bosznia-Hercegovinából, Ciprusról, Csehországból, Franciaországból, Lengyelországból, Olaszországból, Paraguayból, Romániából és Szlovéniából. Izgalmas programsorozatra számítottam, elvégre a szervezők már jó pár éve fölismerték, hogy az egynapos karnevál kifulladt, s megszerveztek egy teljes karneváli hetet az augusztus huszadikai „főprodukció" fölvezetésére.

Gondoltam, kimegyek hát a Piac utcára. Erre föl az idei virágkarnevált lényegében elmosta az eső. A Nagytemplom előtti hőmérő 15 fokot mutatott, hideg szél fújt, s egyfolytában zuhogott. A kocsik eredetileg végigvonultak volna a Piac utcától az Egyetem sugárúton át a Nagyerdei Stadionig, a szervezők azonban lerövidítették az utat, a virágkocsik csak a Kölcsey Központig gurultak. A műsor azonban nem maradt el, és a vékony tüllruhába öltözött gyereklányok a tizenöt fokos hideg ellenére is táncoltak.

A műsorvezető azt harsogta a mikrofonba, hogy

a lánykák „hősiesen tűrik az esőt",

holott inkább azt kellett volna mondania, hogy mindenki menjen oda a mentőkocsihoz, s kérjen meleg takarót. A rendezvényszervező cég sajtóközleménye szerint egyébként „a hazai és külföldi művészeti csoportok – néhány kivételtől eltekintve – önként vállalták, hogy a mostoha időjárás ellenére rövidített útvonalon fellépnek".

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

A virágkocsik semmit sem változtak tizenöt év alatt: nem szépek, de még csak nem is érdekesek. Azoknak a kamaszoknak lehetett igazuk, akik mellettem arról beszélgettek, hogy

jövőre építeni kellene egy virágharckocsit,

s föl kellene rá állítani a debreceni Tankcsapda együttest, hogy egész délelőtt játsszanak. Ha így lesz, ők jövőre is jönnek. Ha nem, akkor nem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.