galéria megtekintése

Még a 4-es metró is ingyenes lesz a Békemenet idején

23 komment


Rab László
NOL

A hírek szerint a 4-es metrót 28-án, pénteken déltájban adják át, és azt tervezik, hogy két napig ingyenes lesz a közlekedés rajta. Ehhez köze lehet a szombati békemenetnek is: ekkora tömeget nem tudna kezelni a rendszer. Az ellenzék vasárnap délután tüntet. Nem tudni, lecsúszik-e az ingyenességről.

A tervek szerint pénteken délben adják át az új budapesti 4-es metrót a nagyközönségnek, jelenleg tesztelik a rendszert. A hírek szerint az utazóközönség "jutalmat" is kaphat, két napig ingyenes lesz az utazás az új pályaszakaszon.

A szervezők számításba vették az új állomásokat meglátogató tavaszi tömeg kiváncsiságát is

Ehhez, mint egy közlekedési szakértő a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában elmondta, köze lehet a szombatra tervezett Békemenetnek is, melyre a szervezők egymillió embert várnak. Ekkora tömeget nem tudna kontrollálni az új metró beléptető rendszere. 

 

A Békemenet gyülekezője március 29-én egy órakor lesz a Kossuth tér és az Alkotmány utca sarkán. A menet a Bajcsy-Zsilinszky úton át jut el az Oktogonra, s az Andrássy úton jut el céljához, s csatlakozik a Fidesz Hősök téri nagygyűléséhez.

Csizmadia László, a Civil Összefogás Fórum vezetője "közel egymillió résztvevőről" beszélt, amikor a jövőboldogító menetelést beharangozta.

A tavalyi békemenet a 3-as metrót keresztezi a Nyugatinál - Reviczky Zsolt / Népszabadság

A békemenet útvonala nem érinti ugyan a 4-es metró vonalát, de a gyülekezési pontra el kell jutni, illetve a Hősök teréről valahogyan el is kell távozni. Ehhez pedig szükség lehet az új metrószakaszra.

A szakemberek az ingyenessé tételben minden bizonnyal számításba vették az új állomásokat meglátogató tavaszi tömeg kíváncsiságát is. Az első napokban sokan valószínűleg azért is szállnak majd metróra, hogy afféle belföldi turistaként végignézzék Budapest új látványosságát.

Érdekes lehet ebből a szempontból a vasárnapi ellenzéki tüntetés is, egészen pontosan az, hogy vajon a kétnapos ingyenességbe belefér-e a vasárnap délutáni, Operaház előtti esemény.

Ha a két napot számszerűen értelmezzük - és péntek déli metróátadást feltételezünk -, akkor az ingyenesség határideje vasárnap délben lejár. A Kormányváltás elnevezésű ötpárti ellenzéki szövetség viszont délután 3 órára hívta szimpatizánsait a rendezvényre. Előfordulhat tehát, hogy az ellenzéknek nem jár majd ugyanaz az ingyenesség, mint a békemenet orbánista tömegének. 

De ez nem valószínű. Sokkal inkább életszerűbb az, hogy péntek déltől vasárnap éjfélig nem kell fizetni az új metróért. Mindez csupán elméleti konstrukció, hivatalos tájékoztatás még nem hangzott el róla. 

Tömeghatások a hétvégén

Hogy mennyi résztvevőre lehet számítani a vasárnapi rendezvényre? A várakozások szerint nem lesznek kevesen itt sem, noha a szervezők a milliós részvételi adatokkal szívesen dobálózó fideszes "civilekkel" ellentétben nem közölték várakozásukat.

Az Összefogás szervezetei a rossz idő miatt elmaradt demonstrációt igyekeznek pótolni, de senki sem lepődne meg azon, hogy kevesebb szó lesz majd március 15-éről, mint április 6-áról.

Erre lehet következtetni abból, hogy a baloldali közös lista első öt helyén álló politikus mond a rendezvényen beszédet: Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke, Szabó Tímea, az Együtt–PM társelnöke, Bajnai Gordon, az Együtt–PM szövetség vezetője és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke, miniszterelnök-jelölt lesz a szónok.

A közös lista a szervezés vonatkozásában apait-anyait belead. Miután arra lehet számítani, hogy jó idő lesz, bizonyára többen lesznek az Operaház előtt, mint arra a jobboldal számít. Az itteni tömeg is lesz annyira kíváncsi, hogy hazafelé akkor is a 4-es metrót vegye igénybe, ha esetleg másfelé vezetne az útja. Ez is indokolná az ingyenesség kitolását vasárnap éjfélig.

A 4-es és 3-as metrót összekötő alagút a Kálvin téren - Teknős Miklós / Népszabadság

Ez az elméleti konstrukció persze csak akkor érvényes, ha valóban sor kerül a 4-es metró átadására, s a hét folyamán nem jön közbe olyan technikai, szervezési akadály, ami miatt a parádét el kell halasztani máskorra.

A kampányoló politikusoknak ez bizonyára nem érdekük, a metróépítés a legnagyobb teljesítménynek tekinthető. Érdekes Tarlós Istvánnak és a Fidesz-vezérkarnak is, hogy a kampányfinisben úgymond "felmutassa". Az új szakaszon utazgatva Rogán Antal és Orbán Viktor is kényelmesebben elmondhatná (mert az, hogy ne a miniszterelnök avassa, nyilván nem fordult meg senkinek a fejében), hogy Budapest is jobban teljesített. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.