Medián: csökkent a két nagy párt közti különbség

A Fidesz-tábor lemorzsolódása folytatódott, az MSZP pedig visszakapaszkodott az év eleji szintre. A teljes népesség körében az MSZP támogatottsága 16 százalékos, az ellenzéki párté 40 százalékos.

A közvélemény-kutató honlapján tette közzé felmérésének eredményét. A kutatást a cég december 4. és 7. között készítette, 1200 ember személyes megkérdezésével. Megállapításuk szerint július és november között 47-ről 43 százalékra mérséklődött a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül, decemberre pedig újabb 3 százalékpontos csökkenés történt. Korábban a bizonytalanok növekedése miatt csökkent az ellenzéki párt támogatottsága, decemberben azonban az MSZP potenciális szavazótábora gyarapodott, 14-ről 16 százalékra. Hozzátették: ez a statisztikai hibahatáron belül van. A Medián felmérése azt mutatta: a biztos pártválasztók között a Fidesz támogatottsága 61 százalék, az MSZP-é 21 százalék. Egy hónappal korábban a biztosan a Fideszre szavazók aránya még 66, az MSZP-re voksolóké pedig 19 százalék volt.

Szignifikánsan nőtt azonban a kormány teljesítményével való elégedettség. A Medián szerint a Bajnai-kormány teljesítményét decemberben is csak a választók 22 százaléka ítélte jónak vagy nagyon jónak, de csökkent azoknak az aránya, akik arról kifejezetten rossz véleménnyel vannak. Kiemelték, hogy az elmúlt két évben ez volt a legjobb "osztályzat", amit a hivatalban lévő kormány kapott a közvéleménytől. Folytatódott Bajnai Gordon népszerűségének lassú növekedése, illetve a Medián kutatásából az is kiderül: Mesterházy Attila az adatfelvétel idején még csak félhivatalosan volt az MSZP miniszterelnök-jelöltje, de ismertsége máris több mint 20 százalékponttal nőtt november óta, bár a vele rokonszenvezők aránya nem változott érdemben.

A közvélemény-kutató vizsgálta a politikusok népszerűségét is, e szerint az öt legnépszerűbb politikus veszített népszerűségéből novemberhez képest. A legnépszerűbb továbbra is Sólyom László köztársasági elnök, őt a Fidesz elnöke, Orbán Viktor követi, a harmadik legnépszerűbb politikus Debrecen fideszes polgármestere, Kósa Lajos. Sólyom László 2, Orbán Viktor és Kósa Lajos pedig 4-4 pontot veszített népszerűségéből. A legnépszerűbb kormánypárti politikus a Medián felmérése szerint Szili Katalin volt házelnök, ő a hatodik helyen van a listán. A legnépszerűtlenebb politikus decemberben a Medián felmérése szerint Draskovics Tibor, leköszönő rendészeti és igazságügyi miniszter.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.