Medgyessyt mindig rosszul idézik?

Félreértette Medgyessy Péter volt miniszterelnök szavait a Magyar Idők, amikor azt írta, hogy szerinte most sem nagyobb a korrupció, mint az előző kormányok idején – mondta az egykori politikus szombaton az ATV-ben. Úgy emlékezett, hogy már 2004-ben is pontatlanul idézték, amikor az SZDSZ korrupciós ügyeiről beszélt. De nem ez történt.
Tapinthatóbb, sőt más minőségű ma a korrupció, mint a korábbi kormányok idején volt, és a hazai és a nemzetközi közvéleményt is nagyon foglalkoztatja a jelenség – mondta az ATV Szabad szemmel című műsorában szombaton Medgyessy Péter. A volt miniszterelnök nem első alkalommal volt kénytelen helyesbíteni, mert a Magyar Időknek azt nyilatkozta: „semmiképp nem merném állítani, hogy a korrupció szintje ma, az Orbán-kormány időszakában magasabb lenne, mint korábban, illetve hogy maga a jelenség tapinthatóbb lenne, mint az előző kormányok idejében".

Félreértették, illetve rosszul idézték – ismételte meg az egykori kormányfő. A véleménye ugyanis az, hogy más minőségű ma a korrupció Magyarországon, mint 2010 előtt volt, mert – sok esetben kétharmados – törvényekkel legalizálva fordulhatnak elő korrupciós jelenségek az országban.

Elmondta azt is, hogy az állam túlterjeszkedése önmagában a korrupció melegágya, ezért nem merné azt állítani, hogy a saját miniszterelnöksége idején ne lett volna korrupció. Mészáros Antóniának azt a kérdését viszont barátságtalannak nevezte, amely arra utalt, hogy akkor ennek ismeretében kormányzott-e. Medgyessy hangoztatta: nem tudta, hogy konkréten hol lehet korrupció, de arról mindenki hallott, hogy vannak ilyen jelenségek, de amikor azt érezte, hogy lépnie kell, egy kényszerhelyzet – vélhetően a kormányátalakítást követő koalíciós viták – miatt lemondott.

A műsorvezető emlékeztette rá, hogy 2004-ben egy, a Népszabadságnak adott interjúban az SZDSZ-hez kötötte az akkori kormány korrupciós ügyeit, amire Medgyessy úgy reagált, hogy nem akar foglalkozni ezzel az üggyel. Hozzátette azonban, annak idején nem azt mondta, hogy az SZDSZ-ben van korrupció, hanem azt, hogy az SZDSZ is tele van korrupciós ügyekkel.

Szerinte tehát az „is" szócska benne volt az interjúban, s a volt miniszterelnök lehetségesnek nevezte, hogy a sajtó 2004-ben ugyancsak pontatlanul idézte. A tényszerűség kedvéért idézzük most betű szerint vissza, mit nyilatkozott lapunknak Medgyessy Péter:

„Az embereknek nincs az az érzésük, hogy rend van. A szocialista párt nem az emberekkel foglalkozik, hanem a saját elnökének megválasztásával. Az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel, miközben néhány politikusának olyan erősek a személyes ambíciói, hogy azok kielégítése érdekében semmilyen árat nem talál túl soknak. Mindehhez hozzájárul, hogy én is hibáztam, amikor ennyire elhúztam a kormányátalakítást."

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.