galéria megtekintése

„Meddig lehet büntetlenül csinálni, amit Lezsák Sándor tesz?”

9 komment


Tanács István

Lezsák Sándor körül egyre fogy a levegő, ő ezt érzi, ezért pánikol – mondta egy kiskunfélegyházi kampánygyűlésen Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. A Kapus Krisztián jelenlegi fideszes polgármestert meglepő módon támogató kecskeméti Hírösvény tudósítása szerint Kósa azt mondta: Lezsák akkor érzi magát biztonságban, ha személyesen neki elkötelezett emberek veszik körül.

Mint arról beszámoltunk, a kiskunfélegyházi Fidesz-szervezet nem Kapust javasolta polgármester-jelöltnek, mert elege lett az elmúlt négy év félelemkeltő hatalmaskodásából, hanem egy független vállalkozót, Csányi Józsefet. A Fidesz-központ felülbírálta a jelölést, és mégis Kapust választotta, mire a Lezsák Sándor vezette Nemzeti Fórum helyi szervezete ellenjelöltként indította el Csányit, aki mögé öt eddigi Fidesz-képviselő is beállt. Némely Fidesz-vezetők ezt pártütésként értékelik Lezsák részéről.

Kapus Krisztián és Lezsák Sándor egy félegyházi rendezvényen
Kapus Krisztián és Lezsák Sándor egy félegyházi rendezvényen
Banczik Róbert

Meddig lehet büntetlenül csinálni, amit Lezsák Sándor tesz? - kérdezték Kósa Lajostól a fórumon. A tudósítás szerint Kósa erre azt válaszolta, egyetlen módon vehetnek elégtételt: ha Kapus Krisztián lesz a polgármester, és majd ha Lezsák Sándor újra képviselő szeretne lenni, akkor odajön Kapus Krisztiánhoz, és bocsánatot kér. Kósa alig burkoltan azzal vádolta meg Lezsákot, hogy a Lakitelek Népfőiskola működtetését nagyon nehezen bírja anyagilag, és azért támogatja Csányi József vállalkozót, mert az segít neki a fenntartásában. „Sanyi bátyámnál ellentmondásosabb személyiség kevés van a mai magyar politikai életben" - fogalmazott a Fidesz ügyvezető alelnöke.

 

Az egyik fideszes aktivista azzal riogatta a fórumon összegyűlteket, hogy Lezsákék etióp krumplit osztogatnak a félegyháziaknak.

A Nemzeti Fórum jelöltjei mutattak egy kézzel írt, fénymásolt levelet, amelyet bizonyos Kovács Jánosné Marika írt alá. A fórumosok azt is lefényképezték, hogy helyben ismeretlen, vélhetően az erdélyi Sepsiszentgyörgyről érkezett fiatalemberek az önkormányzat motorkerékpárjait használva terjesztették ezeket. Az ismeretlen Mari néni pontosan úgy fogalmaz, mintha Kapus Krisztián diktálta volna neki, mit akar mondani.

Azt mondta neki Kapus Krisztián, hogy Lezsák úrék a sok pénzért fordultak szembe a Fidesszel. Mari néni eddig egyedül Kapus Krisztián mögött látta Orbán Viktor urat, Lezsák mellett nem állt ki. (A Kapus-párti médiában lehet is olvasni a fenyegetést, hogy Orbán szerint nem ad pénzt a kormány annak a városnak, ahol nem a Fideszt választják. Kép is van, amelyen Orbán és Kapus egymás mellett állnak de nem friss – Orbán be sem tette a lábát Félegyházára, amióta a Nemzeti Fórum szembe fordult Kapussal, miután nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen a polgármester hangját vélik felfedezni az őt jól ismerők, amint egy vállalkozótól pénzt követel a megbízás fejében.)

Amúgy a helybeli jobboldaliak elmondják, ha kellett volna a Fidesz felső vezetésének Kapus, jelölhették volna országgyűlési képviselőnek, elvihették volna miniszternek, államtitkárnak, miniszteri biztosnak. Ment volna örömest bármilyen pozícióba, és szabadultak volna is tőle szívesen – csakhogy annyira Orbán sem szerette, hogy Kiskunfélegyházánál fontosabb dolgot rá mert volna bízni. Minden tisztségből viszont mégsem akarták kihajítani – ahhoz túl sok szolgálatot tett a Fidesznek, és túl sokat is tud a belső ügyekről.

Csányi József, a Nemzeti Fórum csapatának polgármester-jelöltje azt írta a Félegyházi Közlönyben: a városnak nem arra van szüksége, hogy beálljunk a sárdobáló hangoskodók sorába. ... Mindennél fontosabb, hogy végre újra bízni tudjunk egymásban. Hogy nyugalom költözzön a városba, és újjáépítsük közösségi kapcsolatainkat".

Miközben a jobboldal ilyen mértékben megosztott, a surranópályán jön föl a baloldal. Az MSZP és a DK csapata új, fiatal polgármester-jelölttel, Horváth Tamással indult a küzdelembe. Képviselő-jelöltjeik is fiatalok, kikezdhetetlenek – igaz, a kampány kezdetén nem voltak elég ismertek.

Horváth Tamás azt mondja, elsöprő összegeket prédálnak el Kapus Krisztián kampányára. Ők csak azzal tudnak versenybe szállni, hogy jó programjuk és jó jelöltjeik vannak. Meg tudnak szólítani egy olyan fiatal felnőtt nemzedéket, amely nagyon hiányzik a szocialista párt támogatói közül. Programjuk a baloldali értékrendre épül. Az alapgondolat, hogy otthon kell tartani azokat a fiatal, képzett kiskunfélegyháziakat, akik a nehéz szociális helyzetük miatt azt tervezik, hogy elhagyják a várost.

Ehhez nem is kell olyan sok pénz: az önkormányzat valósítson meg egy szociális bérlakás-programot, teremtsen lehetőséget, hogy a rászorulók gyermekei ingyenes bölcsődei ellátásban részesüljenek, az önkormányzati intézményeket féláron használhassák a gyermeküket egyedül nevelők, vagy a nagycsaládosok. Munkahelyet teremteni nem könnyű – de a félegyháziakon már az is sokat segítene, ha a félegyházi munkákon helybeliek dolgozhatnának.

Horváth Tamás tart tőle, hogy a megosztott jobboldal gyomorforgató kampánya a kicsit is bizonytalanokat távol tartja az urnáktól. De úgy véli: a mértéktartó hang és a mindennapi életet könnyítő programjuk alapján akár a nevető harmadikként ők is célba érhetnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.