galéria megtekintése

Matolcsyék csak nem bírták trükközés nélkül kiadni Matolcsy könyvét

12 komment


Pető Péter

Nem találni a kiadót, kirívóan drága a kiadvány, hiányzik  az impresszum – rejtélyes a jegybankelnök cikkeit összegyűjtő kötet története.

Egyetlen információ sem ­lelhető fel a kiadóról, a szerkesztőről és a nyomdáról a 2002–2013 – Válogatás Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásaiból című kötetben. Pedig e részletek közérdeklődésre tartanak számot, elvégre – amint a Népszabadság megírta – a jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa közpénzjellegét ­megőrző közpénzből kétezer-ötszáz példányt vásárolt fel a kötetből.

Az első ötszáz példányért 4 millió 170 ezer forintot fizetett, azaz 8340 forintot darabonként, további kétezer könyvért nagyjából tízmillió forintot (darabjáért hozzávetőleg ötezret).

Éppen ennek a jegybanki alapítványnak a kuratóriumát ­elnökli ­Matolcsy György. Azaz a Magyar Nemzeti Bank elnöke saját könyvének megvásárlásánál segédkezett. Így akár pénzt is kaphatott a szerzői jogokért.

 

A részletek miatt kerestük a kötet kiadóját, ám a könyvben formabontó módon egyetlen információ sincs a megjelentetésről, hiányzik az impresszum, miként az Országos Széchényi ­Könyvtár online katalógusában sem akadtunk ­nyomra.

Fotó: Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Borókai Gáborhoz fordultunk, mivel a kötetben helyet kapó szövegek eredetileg a Heti Válaszban jelentek meg, és a kiadó korábban több Matolcsy-könyvet is publikált. Ám az újság lapigazgató-főszerkesztője tudatta, nem a Heti Válasz Kiadó Kft. adta ki a könyvet. Kérdésünkre ugyanakkor leszögezte: a szerző kért és kapott engedélyt a cikkek közzétételére.

Kerestük az Országos Széchényi Könyvtárat, ahonnan viszont azt a választ kaptuk:

nincs információjuk a Matolcsy-kötet kiadójáról. A könyvre ISBN-azonosítót sem igényeltek.

(Ez a könyvek nyilvántartását elősegítő nemzetközi kód.) A köteles példányok leadását érintő kérdésünkre az intézmény azt válaszolta: a vonatkozó jogszabálynak megfelelően a nyomda küldte meg a köteteket.

A jegybanki alapítványok nyilvánosságra került felügyelőbizottsági és kuratóriumi jegyzőkönyveiből az derült ki, hogy a nyomdai munkát az SPL Nyomda végezte.

A céghez fordultunk, azt tudakolva, a kiadói jogokat is birtokolja-e, ám határozott nem volt a felelet. Az írásos válaszban hangsúlyozták: a cég nem végzett semmilyen kiadói munkát, csak nyomdai tevékenységet. Ajánlatot tett a könyv gyártására, a megrendelést pedig teljesítette.

A lapunknak nyilatkozó nyomdaipari szakemberek szerint a nyomda ezzel igen jó üzletet kötött.

Egyértelműen túlárazottnak mondták nemhogy a nyolcezres, de az ötezres előállítási árat is.

Kiemelték, jó minő­ségű papírból készült a kötet, ám annak használatát nem indokolta semmi, hiszen nem albumról, hanem oktatási segédanyagnak szánt könyvről van szó. Ráadásul a kötészete is egyszerű. És ez csupán a nyomdai munka ára, ami kiegészül a terjesztői költségekkel, így a cikkgyűjteménynek bőven tízezer forint fölött lenne az ára kereskedelmi forgalomban.

Az összesen csaknem tizenötmilliós bevásárlást bonyolító Pallas Athéné Domus Animae Alapítványt két körben is kerestük. Először arról érdeklődtünk, miként lehetséges, hogy háromezer forint volt a különbség a két vételnél a kötetek ára között, hogyan választották ki a nyomdát, illetve megvizsgálták-e, hogy Matolcsy kap-e jogdíjat a példányok után.

Akkor érdemben csak az árat érintő kérdésre reagáltak: „A kiadvány árának változása abból fakad, hogy második alkalommal nagyobb példányszámot rendelt az alapítvány, így a nyomda mennyiségi engedményt adott a könyvek árára.”

Fotó: Földi D. Attila / Népszabadság

Miután nem találtuk a kiadót, újabb kérdéssorral kerestük meg az alapítványt. Egyebek mellett érdeklődtünk arról, a PADA ­rendelkezik-e a kiadói jogokkal, milyen gyártási paraméterekkel rendelték meg a könyv kinyomtatását az SPL Nyomdától, hány nyomda ajánlatát kérték, továbbá miért nincs ISBN-azonosítója a kötetnek. Megkérdeztük azt is:

ha nem kereskedelmi, hanem oktatási célokat szolgál a kötet kiadása, akkor miért nem olcsóbb nyomdai kivitel mellett döntöttek,

mi indokolta, hogy több mint 8000 (második alkalommal 5000) forintos áron rendeljék meg a könyvet.

Ekkor ezt a választ kaptuk: „A ­PADA Alapítvány nem rendelkezik a könyv kiadói jogaival, a könyvet a nyomdától rendelte meg, a korábban ismertetett árakon. A kiadványokat az alapítvány támogatásként adta át a felsőoktatáshoz kapcsolódó intézményeknek és bővítette referenciakönyvtárát, továbbá az alapítvány által támogatott konferenciák is részesültek a könyvekből.”

Arra viszont nem tértek ki, hogy Matolcsy rencenziói milyen formában szolgálják az oktatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.