Matolcsy unokatestvére 4,2 milliárdért vitte az Origót

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére, Szemerey Tamás érdekeltségébe került az Origo. A VS.hu-t működtető cég, a New Wave Media 4,2 milliárd forintot adott a hírportálhoz tartozó videómegosztóért, a Freemail levelezőszolgáltatásért és két tévécsatornáért.
A Magyar Telekom eladta az Origo Zrt. 100 százalékos tulajdonrészét a New Wave Media Kft.-nek 13,2 millió euróért, hozzávetőleg 4,2 milliárd forintért – jelentették be csütörtökön. Úgy tudjuk, hogy a pakett része az Origo portál mellett a Videa videómegosztó, a Freemail levelezőszolgáltatás, valamint az Ozone és a Life Network televíziós csatorna is. A hivatalos közlemény szerint a tranzakció zárására várhatóan 2016 első negyedévében kerül sor, s az eladás „összhangban van a Magyar Telekom alaptevékenységére irányuló megnövekedett stratégiai fókuszával és a szabad cash flow termelő képességének tovább erősítésével”, ami magyarra fordítva azt jelenti, hogy a cég próbál a telekommunikációs piacra koncentrálni, az ezzel szorosan nem összefüggő vállalkozásait pedig eladja.

A New Wave a VS.hu portál kiadója, a cég Szemerey Tamás, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének érdekeltségéhez tartozik. Úgy tudjuk, az Origo iránt érdeklődők közül a New Wave tette a legjobb pénzügyi ajánlatot. Korábban lapunk beszámolt arról, hogy az érdeklődők között volt az RTL Klub, a Brit Media, amely tulajdonosa a 168 Óra című hetilapnak és résztulajdonosa a Klubrádiónak, a Hirkereso.hu tulajdonosa, Holló Gábor, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza főigazgatója, aki a közelmúltban médiacéget is alapított.

Az Origo az elmúlt öt év alatt négymilliárd forint deficitet hozott össze. 2011–2012-ben még egymilliárd forint feletti veszteséget produkált, amit jelentősen sikerült csökkenteni, de a cég 2014-ben csaknem ötmilliárdos árbevétel mellett is 300 millió forint feletti mínuszban zárt. A tulajdonosnak, a Magyar Telekomnak nemcsak az elmúlt években halmozott gigaveszteség fájhatott. Az origós újságírók kutatómunkája politikai kellemetlenséget is okozott, például a Lázár János államtitkár, majd miniszter utazásairól szóló cikkek, amelyek közlése után „közös megegyezéssel” távozott Sáling Gergő főszerkesztő, majd vele szolidaritást vállalva felmondott a hírportál több vezető újságírója. Többen a VS.hu-hoz mentek át. Pethő András, az Origótól szintén távozott főszerkesztő-helyettes panaszlevelet írt a Magyar Telekom ellenőrzési osztályának, amelyből az a kép rajzolódott ki, hogy a cégvezetésen keresztül politikai nyomás nehezedett az Origo főszerkesztőjére. A Magyar Telekom azóta menesztette Vaszily Miklóst, az Origo akkori vezérigazgatóját, aki most már az állami média megbízott vezérigazgatója.

Az Origo beszámolója szerint az eladás tényét Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom vezérigazgatója jelentette be a médiavállalat Montevideo utcai székhelyén. Mattheisen nem számol azzal, hogy a Gazdasági Versenyhivatal akadályozná a tranzakciót, és más komplikációt sem vár.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.