galéria megtekintése

Matolcsy tovább költhet

39 komment


Csuhaj Ildikó

Nem gondolják a miniszterelnök környezetében, hogy Matol­csy Györgynek le kéne mondania a jegybank alapítványainak nyilvánosságra került pénzköltései miatt.­ Ez egybecseng a Magyar Nemzeti Bank elnökének meggyőződésével, Matolcsy sem látja okát, hogy távozzon posztjáról.

Orbánék értékelése szerint Matolcsy jó döntéseket hoz a jegybank élén
Orbánék értékelése szerint Matolcsy jó döntéseket hoz a jegybank élén
Koszticsák Szilárd / MTI

Nem kívánta Orbán Viktor kommentálni azokat az információkat, amelyek múlt péntek óta a jegybank alapítványainak pénzszórásai­ról napvilágot láttak. A miniszterelnökhöz közel álló politikusok véleménye szerint viszont a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikája helyes és sikeres. Lapunknak többen is úgy értékeltek: a jegybank alapítványai semmilyen törvénytelenséget nem követtek el, költéseik 90 százaléka egyébként jó és nemes célokra ment el. Forrásaink szerint hasonlóan ítéli meg a helyzetet Orbán is, aki korábban a jegybanktörvény módosítása és alkotmánybírósági kudarca miatt haragudott Matolcsyra.

A kormányoldalon többen is azt mondták, ha okozott is valamilyen kárt a jegybankelnök az alapítványi költésekkel, „az aprópénz ahhoz a károkozáshoz képest, amit Simor András jegybankelnökként elkövetett”.

 

Azt senki sem cáfolta, hogy vannak befolyásos fideszes politikusok, akik tudhattak a jegybanki vásárlásokról és arról, hogy az alapítványi pénzeket milyen célokra költötték. Valószínűleg a miniszterelnök is értesült az MNB-költésekről, mivel nagyon jó a személyes kapcsolata volt nemzetgazdasági miniszterével.

Ami a kormánykommuniká­ciót illeti, a lapunkhoz eljutott információk szerint a botrányos ügyeket a döntéshozóknak, vagyis a jegybanki kuratóriumi tagoknak kell megmagyarázniuk, és nem a kabinet vagy a Fidesz vezető politikusainak. A jegybank függetlenségét jó hivatkozási alapnak tartják kormányoldalon a költésekkel kapcsolatos újságírói kérdések elhárítására.

„Az LMP, a DK és a Jobbik politikai támadást indít az Országgyűlés alá tartozó intézmény, a független jegybank ellen” – mondta a kommunikációs tervnek megfelelően a parlament tegnapi ülésén Tállai András. A nemzetgazdasági tárca államtitkára az ellenzéki össztűzre az MNB működési szabályát idézte. A politikai meccs azonban itt nem ért véget, mivel Matolcsy tovább diszponálhat a jegybank pénze felett.

Az MNB elnöke a Világgazdaság kérdésére egyértelművé tette: nem gondolkodott el a távozáson. Matolcsy azzal hárított mindenféle felelősséget, hogy „az alapítvány a megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el. Az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására”.

Az Országgyűlés ma szavaz másodszorra a jegybanktörvény módosításáról, miután az Alkotmánybíróság megsemmisítette a közpénzek létét eltagadó passzust. A módosítás az eredeti javaslatnál szűkebb lehetőséget hagy az MNB által alapított gazdasági társaságok adatainak eltitkolására. Ami Matolcsyt illeti: fizetésének megduplázását nem érte kifogás, így az nem forog veszélyben.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.