galéria megtekintése

Csalódtak Matolcsynéban, mert elmaradt pénzeső, de a férje miatt őt is sajnálják

Pár pad adományként a Matolcsy családtól, műfűves kispálya, egy kávézó – ennyit fejlődött a Kenesétől elvált balatoni település, Akarattya 2014 óta. 

Pénzesőt reméltek a balatonakarattyai polgárok, amikor polgármesterré választották Matolcsy Gyöngyit. A 827 szavazópolgárból 568 szavazott a település első önálló választásán 2014-ben (addig Akarattya Keneséhez tartozott), és a legtöbben a jelenlegi jegybankelnök – már válófélben levő – feleségében látták a község felvirágzásának kulcsát. Matolcsy Gyöngyi 384-184 arányban nyert. A helyieknek azonban csalódniuk kellett: elmaradt az aranykor, és az említett kávézót leszámítva (amelyhez az épületet az önkormányzat vette meg, majd adta bérbe az üzemeltetőnek) semmi nem létesült.

Akarattya sokak szerint a Balaton egyik legszerényebb települése, holott viszonylag magas az egy főre jutó milliárdosok aránya. Ehhez képest még a helyi bolt is bezárt, az idei szezonban az üdülők egy sátorban vásárolhattak a lakat alatt lévő üzlet épülete mellett. – Szerény – mondja az itt lakó István arra a pár padra, amit a Magasparton a polgármester asszony és családja adományából létesítettek. Bár az éppen a kutyáját sétáltató férfi ennek is örül, bevallja: többre számított, amikor voksát a jegybankelnök feleségére adta.

– Sajnálom a válása miatt, de talán neki is jobb így – utal az elnök körül feltűnt 32 éves nőre és az alapítványi közpénzszórásra. Majd egy sárga házra mutat a Magasparton: az elmúlt hetekben többen is látták az épületbe bemenni Matolcsy Gyöngyit. A ház megér talán százmillió forintot is, suttogják. 

 

A nyolcvanéves lakot két éve újították fel, ablakából egyszerre látni Aligát és Kenesét, naplementekor pedig az aranyhidat. Néhány méter séta a háztól az idei fejlesztés: az akarattyai „stadionban” lelátó és műfüves kispálya is van. – Jó, hogy felállították, kár, hogy nem használhatta mindenki a nyár folyamán – teszi hozzá István.

A helyi Degesz pizzériánál egy hölggyel futott össze munkatársunk. A helybéli nő feldúlva meséli, hogy  eddig háromszor próbálta, de nem jutott be Matolcsynéhoz. Mindig bejelentkezett ugyan fogadóórára, ahogy kell, de aztán mindig felhívták, hogy nem érdemes megjelennie az adott időpontban a könyvtár épületében, ahol a szétválás után az önkormányzat helyet kapott. Pedig Akarattyán nem tolonganak az emberek az utcán – az ezer bejelentett lakos egyharmada talán nem is ott él. A kevés valóban helyi között sem sok akad viszont, aki találkozott már a polgármesterrel.

Amikor a jegybanki alapítványok megvették a helyi MÁV-üdülőt, az emberek azt hitték, végre tényleg történik valami. A nem túlságosan közismert terv ha lassan is, de halad előre, legalábbis erről tanúskodnak a szervezetek szerződései. Fellelhető köztük például egy megbízási szerződés a Raw Development (RD) Kft. számára. A cégnek 13,5 millió forintért kell elvégezni az „átalakítások és beépítések építészeti megfogalmazását, a tervezői pályázat lebonyolítását”. A vállalkozás nem ismeretlen az alapítványok számára, ennél jóval nagyobb ingatlanfejlesztési megrendeléseket is bíztak már a társaságra. Az egyik jegybanki alapítvány, a Pallas Athéné Domus Animae (PADA) például a budai Vár lejtőjén álló Ybl–Hatvany-villa befejező munkáira szerződött a céggel.

Fotó: A szerző felvétele

Nem kizárt, hogy a felek egymásra találásának köze lehet ahhoz, hogy a vállalkozást alapító Lakásépítő T.2-Invest Ingatlanforgalmazó Kft.-t egy ideig Matol­csy György unokatestvére, Szemerey Tamás is tulajdonolta. Kínos fejlemény, hogy e közeli MNB-kapcsolat ellenére a Lakásépítő T.2-nél idén júniusban az adóhivatal Pest megyei hátralékkezelési osztálya végrehajtást rendelt ez. (Ez persze nem feltétlenül a vállalkozás hibája. Mint lapunk korábban Tiborcz István, a miniszterelnök veje cégei­nek kapcsán megírta, ilyen esetek olykor a NAV tévedése miatt is történhetnek.) Júliusban a Raw menedzsmentje megvásárolta a Raw Development ­Kft.-t. Az új tulajdonos a Faberco Bt. lett, amely részben a Raw ügyvezetőjének, Schiff Györgynek a kezében van.

A Pallas Athéné alapítványok megbízták a Pallas Athéné Domus Optima Zrt.-t (PADO) az egykori akarattyai MÁV-üdülő rendeltetésszerű használatához szükséges feladatok elvégzésével. (Utóbbi társaságot az MNB-alapítványok vagyonkezelőjeként tartják számon.) A dokumentum szerint a feladatok közé őrzési, takarítási, kertgondozási munkák, az elektromos és gépészeti berendezések kezelése és ellenőrzése, valamint egyéb épületüzemeltetési tevékenységek tartoznak. A ceruza igencsak vastagon fogott, hiszen mindezért havi nettó 1,986 millió forintot fizetnek a társaságnak, ami éves szinten meghaladja a bruttó 30 millió forintot.

A lényeg azonban más: Kenese perre ment az ingatlanért, és úgy hírlik, hogy az építkezéseket komoly statikai vizsgálatoknak is meg kell előznie, mert az üdülő a löszfal alatt fekszik, amely csúszós. Ha rosszul tervezik a milliárdos beruházást, azon az egész projekt és sok közpénz csúszhat el.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.