galéria megtekintése

Orbánék a Bibliával is szembemennek

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 16. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Nem szerencsés szembeállítani a bevándorlók és a magyar családok támogatásának ügyét – bírálta a kormány által meghirdetett nemzeti konzultációt a bevándorlásról Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök. Lapunk a nagy keresztény egyházak vezetőit kérdezte meg arról, hogy megítélésük szerint a konzultációs kérdések szellemisége mennyiben felel meg a keresztény tanításoknak, alkalmasnak tartják-e rá, hogy közelebb vigyen egy olyan összetett probléma megoldásához, humánus kezeléséhez, amilyen a bevándorlás ügye.

Kértük, hogy külön is fejtsék ki álláspontjukat a konzultáció utolsó kérdéséről, ami így szól: „Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?” Összesen húsz egyházi méltóságot kerestünk meg: katolikus részről Erdő Péter bíboros mellett három érseket és nyolc megyéspüspököt, valamint a görög katolikus metropolitát, továbbá a négy református és három evangélikus egyházkerület püspökét.

Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke
Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke
Kocsis Zoltán / Népszabadság/archív

E-mailünket – a szóbeli nyilatkozat lehetőségét is felajánlva – múlt hét csütörtökön küldtük el az egyházi vezetőknek azzal a kéréssel, hogy lehetőség szerint keddig válaszoljanak. Rátettünk néhány napot: mostanáig vártunk. Gáncs Péter, az evangélikus egyház elnök-püspöke az elsők között válaszolt. Szerinte nem szerencsés szembeállítani a bevándorlók, illetve a magyar családok támogatásának az ügyét. Legfontosabbnak a konzultációnak azt a kérdését tartja, amely azon országok fejlesztésére irányul, ahonnan a menekültek érkeznek: ez lenne a probléma gyökerének igazi kezelése.

 

Addig viszont,

ha valóban bibliai alapon akarunk gondolkozni és cselekedni, akkor nincs alternatívája az áldozatot is vállaló szolidáris segítségnyújtásnak

– állapította meg Gáncs Péter. Erre biztat az egyértelmű apostoli tanítás, ami különben a 2015-ös év igéje az evangélikus egyházban: „Fogadjátok be egymást, ahogyan Krisztus is befogadott titeket...”

Megkeresésünk után nem sokkal jelent meg a Mandiner.hu oldalon az a Fabiny Tamás evangélikus püspökkel készült beszélgetés, amely jórészt az általunk is felvetett témával foglalkozott. Lapunknak adott válaszában Fabiny püspök ebből emelt ki néhány különösen fontosnak tartott mondatot. Ha jönnek a kárpátaljaiak a besorozás elől, az azért legtöbbünknek még átérezhető, de fogadni kell azokat is, akik nem magyarok, akik nem keresztyének – hangsúlyozta. Ehhez már kicsit fennköltebb gondolkodás kell, de ebben segít a Biblia. Lukács evangéliumában az irgalmas szamaritánusról olvasunk. Ki segít végül? Egy idegen. Nem a brancsbeli. Jézus azt is mondja a Máté 25-ben, hogy „Jövevény voltam és befogadtatok.” Ha tehát – tette hozzá Fabiny Tamás – azt mondjuk, hogy be kell reteszelni Magyarország ajtaját, akkor egy szép piros tollal áthúzzuk Máté 25-öt. Választani kell.

Bogárdi Szabó István püspök, a református egyházi zsinat lelkészi elnöke
Bogárdi Szabó István püspök, a református egyházi zsinat lelkészi elnöke
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Steinbach József, a dunántúli református egyházkerület püspöke jelezte, hogy a kérdésben a református egyház zsinata hivatott nyilatkozni. A továbbiakat illetően pedig mindenben Bogárdi Szabó István püspök, a zsinat lelkészi elnöke az illetékes. Aztán kaptunk egy közös nyilatkozatot, amit a négy református egyházkerület püspöke – a már említett Bogárdi Szabó István és Steinbach József mellett Csomós József és Fekete Károly – közösen jegyzett.

Szó szerint idézzük: „Köszönjük, hogy megkeresésével emlékeztetett minket arra, hogy a Magyarországi Református Egyház adós megalapozott állásfoglalással a migráció kérdésében. Reméljük, hogy megfelelő előkészületek és megbeszélések után Zsinatunk mint egyházunk tanító testülete megszólalhat majd e kérdésben. Egyebekben, ha arról kérdezett volna, hogy egyházunk mit tesz a menekültekért, szívesebben válaszoltunk volna.”

Ferenc pápa: Senki sem haszontalan

Az egyház, amely nem ismer határokat és mindenki édesanyja, terjeszti a szolidaritás és befogadás kultúráját az egész világon, minden nép között, és ezért senkit sem szabad haszontalan, rossz helyen tartózkodó, vagy kiselejtezendő személynek tekinteni – üzente Ferenc pápa a menekültek világnapján. Emlékezetes, Ferenc pápa első apostoli útja a menekültek közé vezetett.

Ami a katolikusokat illeti: Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyéspüspök arról tájékoztatott, hogy külön nem kíván kérdéseinkre válaszolni, véleménye megegyezik a katolikus egyház álláspontjával. Beer Mikós váci püspöktől januári interjúnkban megkérdeztük, mit gondol arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök lezárná a határokat a menekültek elől.

„Keresztényként nem mondhatok mást: minden ember iránt szolidárisnak kell lennünk. Senki sem saját maga választja meg, hova születik, de mindenkinek joga van az élethez” – jelentette ki akkor a váci püspök.

Most azonban megértésünket kérve elhárította a nyilatkozatot.

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek
Alessandro Bianchi / Reuters

Erdő Péter bíborostól sem kaptunk választ. A megkérdezett tizenhárom katolikus méltóság közül tizenegy még csak nem is reagált.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.