Matat még a hálapénzzel az ügyészség

Az ügyészség sem boldogul könnyen azzal a jogi helyzettel, amit a Büntető Törvénykönyv (Btk.) tavaly nyári módosítása idézett elő hálapénz ügyben.

A Magyar Rezidens Szövetség április közepén Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, hogy végre tisztázódjon: vesztegetés vagy sem a paraszolvencia, büntethető-e az orvos a hálapénz elfogadásáért? Ellentmondásos helyzetet teremt ugyanis, hogy a munka törvénykönyve szerint megengedett a hálapénz elfogadása, a Btk. egyik paragrafusa alapján viszont a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett.

A legfőbb ügyész a felvetett problémát valósnak nevezte és ígéretet tett arra, hogy egy-két héten belül válaszolni fognak. Hozzátette azt is, hogy nincs tudomása arról, hogy hasonló eset miatt eljárás indult volna, ugyanakkor megvizsgálják, hogy mit mond a törvény, mi lehetett a jogalkotó szándéka, és ez alapján alakítják ki álláspontjukat. Mint mondta: ez nem egy szokványos forma, az ügyészség nem szokott ilyen állásfoglalásokat kiadni. Előrevetítette azt is, hogy elképzelhető, a jogalkotót is megkeresik ebben a kérdésben.

A legfőbb ügyész ígérete óta négy hét telt el, a Népszabadság érdeklődésére a hivatal sajtóosztályának munkatársa azt mondta: még nincs kész a válasz, de dolgoznak rajta és további türelmet kért.

Januárban a Népszabadság is megpróbálta tisztázni az ügyet és megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mi az álláspontja e kérdésről, a Btk. paragrafusa mellett elfogadhatják-e az orvosok továbbra is hálapénzt. Akkor a minisztérium nyugtatta az orvosokat: fogadják el a borítékokat, nem lesz bajuk.

A Magyar Kórházszövetség ezt megelőzően decemberben kért kormányzati állásfoglalást a hálapénzről, miután egy szakmai konferencián Gellér Balázs jogász arra figyelmeztettet: korántsem megnyugtató a helyzet, továbbra is fönnáll a munka törvénykönyve és a Btk. egyik paragrafusa között az ellentmondás: a jogtalan előny vagy ígéret elfogadása szabadságvesztéssel járó bűntett. A tárca akkor megnyugtatta a kórházszövetség elnökét is: a jövőben sem lesz következménye, ha elfogadják a pénzes borítékot. Továbbra is elegendő, ha a kórház igazgatója – mint ahogyan ezt már tavaly valamennyien megtették – engedélyezi a pénz elfogadását.

A Magyar Rezidens Szövetség és a Szinapszis Kft. legfrissebb hálapénz felméréséből kiderült, a betegek nagy többsége (63 százaléka) az orvos megválasztásáért fizet. Azt gondolja, ha saját orvosa van, jobb minőségű ellátást, nagyobb személyes törődést kaphat. Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség (MRSZ) elnöke a kutatást bemutatóján azt mondta: legkésőbb a most kezdődő kormányzati ciklus végére ki kell alakítani azt a keretrendszert, amely mentén lehetségessé válik a hálapénzrendszer megszüntetése. Utalt arra: a paraszolvencia azért sem fenntartható, mert sérül a bizalmon alapuló orvos-beteg viszony.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.