Mást simán elítélt a bíróság azért, ami után Bayer kitüntetést kapott

Ritka, hogy Magyarországon vádat emeljenek uszítás miatt.

Annak ellenére, hogy a Magyar Hírlapot három éve és az idén is megbüntette a médiahatóság a friss lovagkeresztes Bayer Zsolt egy-egy rasszista, uszító írása miatt – és idén is indított egy eljárást – a publicistának még soha nem kellett felelnie a törvény előtt a  közösségek, a cigányság és a zsidóság elleni kirohanása miatt. Pedig ilyesféle ítéletre precedens speciel lenne, mégpedig Polgár Tamás, azaz Tomcat személyében.

„Olyan légkört kell teremteni Magyarországon, ami a cigányok számára elviselhetetlen. El kell őket nyomni, ki kell szorítani a közéletből, a kultúrából, és mindenféle etnikai jellegű megnyilvánulásukat kíméletlenül elfojtani. Meg kell roppantani a gerincüket. [...] Ne sírni tessék, hanem keresni a lehetőséget az ellencsapásra. A ti utcasarkotokon tán nem ácsorog egy drapp galeri? Szedjetek össze húsz embert, menjetek le, és egy szó nélkül verjétek szét őket" – írta Tomcat az egyik egy 2009-es blogbejegyzésében, amely szövegzetet a Pesti Központi Bíróság 2013-ban nettó uszításnak minősítette, és első fokon, nem jogerősen egy év két hónap, öt évre felfüggesztett szabadságvesztéssel honorálta. Másodfokon Tomcat aztán megúszta ötven nap közmunkával, de így is kirívó, hogy bár Bayer életműve is hemzseg a fentihez hasonló gyöngyszemektől, neki nemhogy nem kellett felelnie értük, a múlt héten lovagkeresztet kapott.

Fotó: Kurucz Árpád / Népszabadság/archív

Bayer hozzávetőlegesen ugyanazt úszta meg, amiért Tomcatet nem sokkal később elítélték. Bűncselekmény hiányában három éve a XIV. és a XVI. kerületi ügyészség elutasította a feljelentést a Magyar Hírlap munkatársa ellen, aki a „Ki ne legyen?” című hírhedt publicisztikájában többek között ezt írta: „A tények pedig ezek: a cigányság jelentős része nem alkalmas az együttélésre. Nem alkalmas arra, hogy emberek között éljen. A cigányság ezen része állat, és állatként viselkedik. (...) Leginkább tagolatlan hangok törnek elő állati koponyájából, és az egyetlen, amit ért ebből a nyomorult világból, az az erőszak.” (Bayer szellemi ámokfutásáról készítettünk egy összeállítást, amelyet ide kattintva olvashatnak el.)

Ami Tomcatet illeti, az ő elítélése kapcsán a Helsinki Bizottság akkor úgy kommentálta, a döntés azért is fontos, mert 1999 óta egyetlen alkalommal sem ítéltek el uszítás miatt senkit, sőt, vádat is csak elvétve emeltek.   

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.