„Másodszor sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni”

Kis győzelemként és a választók számára nagy sikerként értékelte a vasárnapi boltzár ügyében népszavazást kezdeményező szocialista Nyakó István hétfőn a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény visszavonásáról szóló kormánydöntést.
Az ellenzéki politikus az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, az internetadó miatti tiltakozások után másodjára sikerült a nemzeti együttműködés rendszerét meghátrálásra kényszeríteni.

A népszavazási kérdése a kormányzati bejelentés után okafogyottá vált - jelezte.

Nyakó István azt mondta, "egy despotikus hatalom nem viseli el azt, hogy a választók szavazatukkal mondhassák azt egy diktátumukra: na ne, ezt nem".

Az MSZP-s politikus szerint az emberek pontosan értik, hogy a másik két népszavazási kérdés - a kétmillió forintos állami bérplafonról és az állami földek eladásának tilalmáról szóló - is az "egész rendszerről" szól.

Nyakó István hozzátette, a kormány ezzel a lépéssel nem teszi meg nem történté a február 23-án a Nemzeti Választási Irodánál elkövetett bűncselekményt. Szerinte amíg nem derül ki, ki volt a megbízó, a kitervelő, a konkrét szervező, "demokratikus vészhelyzet" van az országban.

DK: Ez a vereség beismerése

A Demokratikus Koalíció (DK) azt szorgalmazza, hogy az Országgyűlés a lehető leghamarabb szavazzon a vasárnapi boltzár feloldásáról és az azt követő héten már nyithassanak ki a boltok.

Gréczy Zsolt szóvivő hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, hogy az Orbán-kormány vereséget szenvedett a vasárnapi boltzár ügyében és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter bejelentése a vereség beismerése.

Az ellenzéki politikus úgy értékelte, a miniszter indokai köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, mert a számok is azt igazolják, hogy nem volt helyes bevezetni a boltzárat. Több ezren veszítették el az állásukat, több milliárd forint adóbevétel esett ki azért, mert a határok mentén lakók külföldre jártak vásárolni - mondta.

A DK saját személyes győzelmének is tekinti a tiltás feloldását, mert ők nyújtották be az ügyben az első népszavazási kezdeményezést - tette hozzá Gréczy Zsolt.

 

Együtt: A kormánynak elnézést kellene kérnie

A kormány "berezelt" attól a ténytől, hogy az embereknek nem tetszik a vasárnapi zárva tartás - reagált az Együtt.

Szabó Szabolcs független képviselő hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, ha a Fidesz visszavonja azokat a törvényeket, amelyek az embereknek nem tetszenek, akkor a stadionok és a felcsúti kisvasút építését is le kellene állítani, helyettük pedig inkább az egészségügybe és a közoktatásba kellene több pénzt kellene tenni.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani javaslat eltörölné a plusz ötven százalékos vasárnapi bérpótlékot.

A parlamentnek hétfőn benyújtott indítvány indoklásából idézve azt is megjegyezte, hogy a kormánynak a vasárnapi zárva tartásról is a "migránsozás" jutott eszébe, mert arról írnak, hogy a kabinet számára ma a legfontosabb kérdés a "Brüsszel által szorgalmazott kényszerbetelepítés" elleni fellépés. Szabó Szabolcs szerint ehelyett egy mondatot kellett volna írni az indoklásban, mégpedig azt, hogy "kedves magyar állampolgárok, elnézést kérünk az elmúlt egy évi szívatásért".

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.