galéria megtekintése

Országos riasztást adtak ki a Jobbik miatt

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 06. számában
jelent meg.


Bita Dániel
Népszabadság

A szocialistákat egyre jobban nyomasztja a Jobbik erősödése. Az MSZP-ben egyre markánsabb vélemény, hogy támadni kell a radikális pártot. Mesterházy Attila platformja most azzal állt elő, az eddig tabunak számító problémákra reális megoldásokat kell adni. A kulcsszó a demokratikus rend.

A huszonötödik órában vagyunk – adta ki a riasztást az MSZP Harmadik Hullám Platformja a Jobbik erősödése miatt. A Mesterházy Attila volt pártelnökhöz köthető csoport szerint ha nem változik a helyzet, a választók egy része azzal szembesülhet, hogy a Fidesz és a Jobbik közül kell választania, attól függően, hogy az Orbán-rendszer fennmaradását vagy a szélsőjobboldal hatalomra jutását tartja-e kevésbé kívánatosnak.

Amin változtatnának: elöl Rig Lajos, tapolcai győztes, hátul a plakáton a baloldali jelölt
Amin változtatnának: elöl Rig Lajos, tapolcai győztes, hátul a plakáton a baloldali jelölt
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ma a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt, nagyjából félmillióval több szavazója van, mint a szocialistáknak. Az ózdi polgármester-választás példája azt is megmutatta: ha a Fidesz leváltása a tét, az ország egyes részeiben a korábbi baloldali szavazók tömegesen állhatnak a radikális párt mögé. A Mesterházy-platform e felismerés birtokában – és a tapolcai választás után – szervezett összejövetelt, ahol az MSZP megyei képviselői előadták, helyben milyennek látják a Jobbikot.

 

Az összegzést Mesterházy a minap a szocialista frakció tagjainak is elküldte, így a képviselőcsoport ülésén is szóba került – más stratégiai kérdésekkel együtt – a Jobbik-probléma. Mesterházyék szerint folyamatosan támadni kell a Jobbikot, részben azzal, hogy nem nemzeti, hanem orosz érdeket képvisel. Emlékeztetni a párt botrányaira, felhívni a figyelmet a régebbi és a mai üzeneteik közötti ellentmondásokra.

A tavalyi választásokig az MSZP kerülte a vitát a nemzeti radikálisokkal, mostanra viszont mindenki belátta, hogy ez nem tartható tovább.

A Harmadik Hullám ennek apropóján azt javasolja: mutassák be, hogy milyen lenne Magyarország, ha a Jobbik kormányozná. Szerintük a jobbikos vezetésű városok gyakorlata megfelelő erre: Ózdon például a közmunkások kamerázását tette lehetővé az önkormányzat.

Egy év után újra előkerült az a vélemény is, hogy a baloldalnak rendet kell ígérnie. De mivel a hasonló hangütés miatt a tavalyi választási vereség után a párton belül többen egy rendpárti fordulattól óvtak, a mostani javaslat azt hangsúlyozza: „mi teszünk rendet, amely demokratikus rend lesz”, azaz nem elég közbiztonságot sürgetni, mint a Jobbik teszi, ezt össze kell kötni a jogbiztonsággal, a törvény előtti egyenlőséggel és a jól működő közszolgáltatások ígéretével.

Mesterházy Attila és Vona Gábor Jobbik-elnök kézfogása 2010-ben. Fállre akarták érteni
Mesterházy Attila és Vona Gábor Jobbik-elnök kézfogása 2010-ben. Fállre akarták érteni
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Mesterházy, amikor a tavalyi vitákra emlékeztettük, azt mondta, sokan félreértették, illetve félre akarták érteni, hogy a választmányban a választási kudarc okai között az is szóba került, az MSZP nem törődött eléggé a vidéki emberek biztonságigényével. Most ezért is hangsúlyozta, 

a demokratikus rend ígérete nem azt jelenti, hogy a Jobbikkal akarnának versenyezni, mindössze azt, hogy reális megoldást kell adni eddig tabuként kezelt kérdésekre.

Ám szerinte a jogbiztonság hiánya legalább akkora probléma, mint a közbiztonságé, az előbbi helyreállítását pedig biztosan nem lehet a Jobbiktól várni.

A vitaanyag a megszokott javaslatok – hétköznapi ügyek felkarolása, jelenlét a kistelepüléseken – mellett azt is fontosnak tartja, hogy az MSZP emlékeztessen a Jobbik unióellenességére, arra, hogy EU-tagság nélkül leállnának a fejlesztések, míg a külföldön dolgozó magyarok ellehetetlenülnének.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.