galéria megtekintése

Máris lázadnak Orbán új szövege ellen

A korábban bejelentett tizenkilenc mellett még kilenc kérdést bocsátanának rendszerbontó népszavazásra civil szervezetek. Orbán Viktor szerint „nix ugribugri”, de az aktivisták remélik, hogy egy sikeres referendummal gúzsba köthetik a kormányt. Egyelőre viszont a jogorvoslati kérelmek miatt a Kúrián múlik, hogy mely kérdésekben és mikor kezdődhet meg legalább az aláírásgyűjtés.

Újabb kilenc kérdéssel állnak elő a március 15-i ellenzéki demonstráción meghirdetett rendszerbontó népszavazás kezdeményezői. Ezt Lattmann Tamás a Kossuth téri országzászlónál tartott pénteki sajtótájékoztatón jelentette be. Az aláírásgyűjtő ívek mintapéldányait csütörtök délután már be is nyújtották a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB).

Tizenkilencre húztak még kilenc lapot
Tizenkilencre húztak még kilenc lapot
Veres Viktor / Népszabadság

Korábban tizenkilenc kérdést terjesztettek be, de a testület azok közül csak a tankötelezettség 18. életévig történő kiterjesztéséről, a kötelező kamarai hozzájárulásról, valamint a politikusok hozzátartozói vagyonnyilatkozatainak nyilvánosságáról szóló népszavazási kezdeményezést engedte át. Lattmann közölte, hogy az NVB tizenhat elutasító határozata ellen a Kúriánál fellebbeznek.

 

Valaki azonban a három jóváhagyott kérdés közül kettőt már megtámadott, és nyilvánvaló, hogy a harmadikat szintén a legfőbb bírói fórum elé viszik. A pillanatnyi állás szerint tehát valószínűleg egyetlen témában sem lehet megkezdeni az aláírásgyűjtést, az pedig már a Kúriától függ, hogy mely ügyekben lehet majd esetleg tényleg referendum.

Kapcsolódó írásunk: Nem így fogják leváltani Orbánt

Egyszerre túl sok kérdést akarnak népszavazásra bocsátani a civilek, ráadásul többségüknél hiányzik az emberek személyes érintettsége – állították politológusok a korábbi, 19 kérdésről. Így nem túl valószínű, hogy 4 millió embert az urnákhoz szólítsanak, anélkül pedig nincs eredményes referendum.

Lattmann szerint a választási bizottság több esetben is vitatható érvek alapján tagadta meg a hitelesítést, ezért bízik benne, hogy a jogorvoslati kérelmeknek helyt adnak. Példaként hozta fel, hogy az NVB szerint a parlament nem felettes szerve a kormánynak, miközben a miniszterelnököt magát is a képviselők választják meg. Ugyancsak a Kúriától remélik, hogy kifejtik: mikor érinti egy kérdés a költségvetési törvényt olyan mértékben, hogy abban a tárgyban ne lehessen referendumot tartani.

Örömhírt jelentett be Vajda Zoltán: szerinte most már bizonyos, hogy lesz népszavazás. A céljuk pedig – fogalmazott –, hogy folytassák az utat, amely az új köztársaság, egy élhető Magyarország megteremtéséhez vezet. Nem rejtette véka alá, hogy a referendummal szeretnék gúzsba kötni a kormányt. Idézte Orbán Viktort, aki szerint „nix ugribugri", mert végigcsinálják a ciklusból hátralevő három évet. Vajda viszont állítja, hogy egy sikeres referendummal véget vethetnek a szabadrablásnak, a mutyinak.

A kérdések

 

1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az intézményi várólistára való felkerüléstől számított legfeljebb hat hónapon belül hozzájuthasson a beteg a nem azonnali ellátást igénylő egészségügyi ellátáshoz?”

2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy állami tulajdonban álló termőföld csak objektív szempontokat értékelő pályázat alapján legyen haszonbérbe adható?

3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő gyermekek számára az év minden napján ingyenes gyermekétkeztetést biztosítson az állam?”

4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország területén ne működhessen a kiégett nukleáris üzemanyag végleges elhelyezésére szolgáló létesítmény?”

5. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az öregségi nyugdíj folyósítása az országgyűlési képviselői megbízatás idején szüneteljen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?”

6. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosait a cégjegyzék tartalmazza?”

7. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Magyar Nemzeti Bank vezető tisztségviselői Magyar Nemzeti Bankkal egyetemlegesen feleljenek a Magyar Nemzeti Bank által közigazgatási jogkörben okozott kárért?”

8. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a munka törvénykönyvét, hogy a teljes munkaidőre megállapított kötelező legkisebb havi munkabér nettó összege ne lehessen alacsonyabb, mint a Központi Statisztikai Hivatal által az előző évre meghatározott létminimumnak az egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke - a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?”

9. „Egyetért-e Ön azzal, hogy az állami tulajdonban álló védett és fokozottan védett, valamint a védelemre tervezett gyep- és szántóterületek vagyonkezelője csak nemzeti park igazgatóság lehessen – a jelen kérdésben tartott népszavazást követő évtől?”

Ha már Magyarország jobban teljesít, a havi munkabér ne lehessen kisebb a létminimumnál – ezzel kezdte az új kérdések ismertetését Gulyás Balázs. Emellett felvetnék egyebek mellett, hogy legfeljebb hat hónapon belül minden beteg kapja meg a szükséges ellátást, a legszegényebb családok gyermekeinek pedig biztosítsanak az év minden napján ingyenes étkezési lehetőséget.
A civil aktivisták szeretnék elérni, hogy tegyék átláthatóvá a termőföldek pályázat útján történő hasznosításának folyamatát, s hozzák nyilvánosságra a gazdasági társaságok tényleges tulajdonosainak adatait. Kezdeményezik emellett, hogy a parlamenti képviselők megbízatásuk ideje alatt ne kaphassanak nyugdíjat, s mondják ki azt is – utalnak ezzel a brókerbotrányokra –, hogy az MNB vezetői egyetemlegesen felelnek a jegybank által közigazgatási jogkörben okozott kárért.

A március 15-i ellenzéki tüntetés, amelyen az eredeti 19 kérdésről bejelentést tettek
A március 15-i ellenzéki tüntetés, amelyen az eredeti 19 kérdésről bejelentést tettek
Veres Viktor / Népszabadság

Gulyás jelezte, hogy a paksi atomerőmű bővítése miatt 1700 milliárd forintért kell a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezésére szolgáló létesítményt kialakítani. Erről szerinte a kormány nem beszélt, miközben emiatt a beruházás a tervezett összeg másfélszeresébe kerül. Így azt is megkérdeznék, az emberek szeretnék-e, hogy elhasznált fűtőelemeket tároljanak Magyarországon.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.