galéria megtekintése

Máris elkezdett osztogatni az Orbán-kormány

47 komment


Lencsés Károly

Úgy tűnik, máris osztogatásba kezdett a kormány, pedig 2018 tavasza – a következő parlamenti választás időpontja – még messze van. Jelentősen nő a minimálbér, fizetésemelést kapnak az egyenruhások és az egyetemi oktatók, míg a lakásvásárláshoz tízmilliós állami támogatást kapnak a legalább három gyermeket nevelő házaspárok.

Bruttó 111 ezer forint lehet a minimálbér és 129 ezer a garantált szakmunkás bérminimum 2016-tól – derül ki a december 29-én megjelent Magyar Közlönyből. Ilyen mértékű béremelésre 2002 óta nem volt példa – hangoztatta korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára. Az idei 105 ezer forintos minimálbér – a személyi jövedelemadó egy százalékos csökkenésére is figyelemmel – 5,6, a 122 ezres garantált bárminimum pedig 5,7 százalékkal nő jövőre, s az intézkedés akár egymillió munkavállalót is érinthet. Igaz, ennek költségeit nagyrészt a vállalkozások állják.

Az egyenruhások – többek között a katonák, rendőrök, tűzoltók – ugyancsak jó járnak:

a fizetések idén júliustól első lépésben átlagosan harminc százalékkal emelkedtek, és a hivatásosok jövő januártól további öt százalékra számíthatnak. Ezt követi még 2019-ig minden egyes évben további öt-öt százalék, ami összességében ötven százalékot jelent. A honvédségi dolgozók – az idei ötezerrel szemben – jövőre 11 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak, a ruházati illetményük pedig 24 ezer forinttal lesz több.

 

A felsőoktatásban dolgozó oktatóik és kutatók bére is nő három lépcsőben, s első lépésként 2016 januárjától 15 százalékkal emelkednek a fizetések. Ezt 2017-ben és 2018-ban is öt-öt százalékos béremelés követi. A döntésnek nagyjából 15 ezer oktató és kutató lehet kedvezményezettje. Például az egyetemi tanárok fizetése 437 ezerről 503 ezerre, az adjunktusoké 218 ezerről 251 ezerre, a tanársegédeké csaknem 175 ezerről 201 ezerre emelkedik.

Az osztogatásnak még nincs vége.

Tízmillió forint vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a házaspároknak az új lakás vásárlásához – amelyek áfája ráadásul 27-ről öt százalékra csökken –, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak. Emellett huszonöt éves futamidőre tízmilliós hitelt is kaphatnak, amelynek a kamata nem lehet magasabb három százaléknál. Új építésű otthon megvétele esetén a támogatás két gyermek esetén is 2,6 millió forintra emelkedik.

További könnyebbséget jelent, hogy az építési engedélyezési eljárás bejelentésre változik a háromszáz négyzetmétert meg nem haladó lakóépületek esetében. Ugyanakkor nemzeti mintaterv katalógus készül, amelyben olyan tájkarakterrel rendelkező épületeket javasolnak – felújítás vagy építés esetére is – amelyek gyorsan és hatékonyan kivitelezhetők. Arra viszont érdemes lesz ügyelni, hogy a felépítés megtörténtét tanúsító hatósági bizonyítvány csak három évig lesz ingyenes, utána a bejelentéstől eltelt idő függvényében kétszázezertől akár 1,4 millió forintig terjedő igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni.

A családok egy gyermek esetén félmillió, három gyermek estén 3,25 millió forint támogatást kérhetnek új, júliustól pedig használt lakás vásárlására, valamint meglévő lakás bővítésére is. Eddig csak a legalább kettő vagy annál több gyermeket nevelők igényelhették ezt. Támogatást élettársak is kérhetnek majd a már meglévő gyermekek után, de újabb gyermek vállalása esetén csak a házasságban élőket illeti meg a kedvezmény.

Módosul a családok támogatásáról szóló törvény.

Jövőre a szülővel együtt élő azon élettárs is jogosulttá válik a nem iskoláskorú gyermek után adható nevelési ellátásra – családi pótlékra –, aki a gyermekkel közös lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és a szülővel élettársként legalább egy éve szerepel az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásában,

vagy a szülővel fennálló élettársi kapcsolatát az ellátás megállapítására irányuló kérelmet legalább egy évvel megelőzően kiállított közokirattal igazolja.

Januártól jön az elektronikus, többfunkciós személyazonosító igazolvány. Ez – a beépített magas biztonságú tároló elemnek köszönhetően biztonságosabb okmány – a TAJ-kártya és az adóazonosító igazolvány funkcióit is ellátja. Az okirat továbbra is tartalmazza majd a jelenlegi személyazonosítók adatokat, de a kártyába integrált chip a tulajdonos ujjnyomatát, elektronikus aláírását, valamint a társadalombiztosítási és adóazonosító jelét is tárolja, ha az állampolgár ezt igényli.

Felcsút 2.0, és ki tudja, mi jön még
Felcsút 2.0, és ki tudja, mi jön még
Veres Viktor / Népszabadság

A szabálysértések felderítésének, bizonyításának elősegítése érdekében bevezetik a büntetőeljárásban ismert megkeresés jogintézményét. A járművel elkövetett szabálytalanságok – például a gyorshajtás vagy tiltott helyen várakozás – elkövetőjének megállapítása érdekében teszik lehetővé, hogy az állami és önkormányzati szerv, hatóság, köztestület, gazdálkodó és civil szervezet tulajdonában álló gépkocsi esetében adatokat kérjenek a vezető személyéről. Erre az érintett szervezetnek nyolc napon belül válaszolnia kell, különben rendbírságot szabhatnak ki.

A hatóságoknak jövő januártól el kell rendelniük azoknak az elkövetőknek körözését, akiket a kiszabott, de meg nem fizetett pénzbírság, helyszíni bírság, illetve a nem teljesített közérdekű munka helyett szabálysértési elzárásra köteleztek, ám a büntetés-végrehajtási intézetben nem jelentek meg, és elővezetni sem lehetett őket. Emellett helyszíni intézkedés esetén lehetővé válik a törvény alapján lefoglalható dolgoknak átvételi elismervény ellenében történő azonnali elvétele.

Elzárással is büntethető szabálysértésként vezeti be a törvény a közérdekű üzem működésének megzavarását, ha azzal nem okoznak jelentős üzemzavart, és szándékos elkövetés esetén a kár kisebb ötvenezer forintnál.

Új jogintézményként jelenik meg a függő hatályú döntés, ami az engedélyezési eljárások átalakítása nélkül eredményezi az ügyintézés felgyorsítását és kiszámíthatóbbá tételét. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amennyiben a hatóság a kérelem benyújtása után két hónapon belül nem hoz érdemi döntést, akkor azt a hivatalos szerv beleegyezéseként kell értékelni. Bizonyos esetekben pedig – például a nemesfémből készült ékszer forgalmazására, állatmenhely létesítésére, szakértői tevékenységek megkezdésére, szálláshely-szolgáltatási, valamint utazásszervezői és utazásközvetítői tevékenység megkezdésére – nem is kell engedélyt kérni, hanem elég a bejelentés.

A közlekedési szituációk élethűbb megjelenítése érdekében mozgóképes kérdésekkel bővül januártól a KRESZ-vizsga.

Az ábrák, grafikák, fényképek mellett megjelenő felvételek konkrét forgalmi szituációt és nem kiragadott pillanatot ábrázolnak majd. A filmbejátszások legfeljebb tíz másodpercesek és a kérdés megválaszolására adott egy percen belül többször bemutathatók, de a válaszadásra összesen csak egy perc áll rendelkezésre.

Jobb sorsban reménykedhetek az ebek jövőre. Ma is tilos állatokat állandó jelleggel kikötve tartani, míg a hat hónaposnál fiatalabb kutya tartósan sem lehet láncon. A kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet szerint viszont

januártól ebet életkorától függetlenül nem szabad tartósan kikötni.

Tehát a fél évnél idősebb kutyák esetében sem engedhető meg, hogy azokat a nap nagyobb részében leláncolják. Aki ezt nem veszi komolyan, bírságra számíthat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.